Αμερικανικοί φόβοι για νέο «χτύπημα»

Αμερικανικοί φόβοι για νέο «χτύπημα»

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα προειδοποίηση για επικείμενο τρομοκρατικό πλήγμα εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με πληροφορίες η επίθεση θα γίνει ώς το τέλος του καλοκαιριού. H προειδοποίηση απευθύνεται κυρίως προς τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση φοβάται ότι η οργάνωση Αλ Κάιντα έχει την τάση να χτυπάει με την ίδια μεθοδολογία παραπάνω από μία φορά. «Τουλάχιστον μία απ’ αυτές τις επιθέσεις μπορεί να αναμένεται έως το τέλος του καλοκαιριού», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εστάλη στους ενδιαφερόμενους το Σάββατο και διέρρευσε χθες. «Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της Αλ Κάιντα θεωρούν τις αεροπειρατείες και τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας ως τον καλύτερο τρόπο να καταστρέφουν αεροπλάνα εν πτήσει και να πλήττουν στόχους στο έδαφος». Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η προειδοποίηση βασίζεται σε πληροφορίες «πολλών πηγών», στις οποίες συγκαταλέγονται και αιχμάλωτα στελέχη της Αλ Κάιντα.

Τέτοιες ανακοινώσεις προξενούν συχνά τον φόβο, αφού συνήθως οι προειδοποιήσεις γίνονται πρωτοσέλιδο και οι εκφράσεις που τις θέτουν υπό αίρεσιν περιορίζονται σε μία ή δύο προτάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η φράση των αρμοδίων που ενδεχομένως αμφισβητεί το όλο θέμα είναι ότι «οι προσπάθειες για να διασταυρωθεί η αξιοπιστία των πληροφοριών συνεχίζονται».

Στο κίτρινο ο συναγερμός

Παρά τις προειδοποιήσεις, το επίπεδο του συναγερμού δεν ανέβηκε, παραμένοντας στο κίτρινο, που σημαίνει αυξημένος κίνδυνος. Την άνοιξη, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Ριάντ, το επίπεδο του κινδύνου είχε ανέβει ένα σκαλοπάτι φθάνοντας στο πορτοκαλί που σημαίνει «υψηλός κίνδυνος.» Μετά τις επιθέσεις στο Ριάντ συνελήφθησαν αρκετά στελέχη της Αλ Κάιντα. Οι πληροφορίες για τον κίνδυνο αεροπειρατειών δόθηκαν στις αεροπορικές εταιρείες για να εντείνουν την προσοχή τους. O εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας, Γκόρντον Τζοντρο, επιχείρησε να καθησυχάσει τους συμπατριώτες του δηλώνοντας ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου έχουν ληφθεί πολύ σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των πτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή