Αποχρωσεις

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διαθήκη της Χέπμπορν

Οι διαθήκες επωνύμων έχουν πάντα ενδιαφέρον, όχι τόσο για τα ποσά που διατίθενται μέσω αυτών, όσο για τις ιδιαίτερες επιθυμίες των μεταστάντων, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν προέρχονται από το χώρο του θεάματος. Ετσι, την περασμένη Παρασκευή το άνοιγμα της διαθήκης της Κάθριν Χέπμπορν, που πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 96 χρόνων, έκρυβε τις εκπλήξεις της. Με τη διαθήκη της, που σημειωτέον συνέταξε πριν από 11 χρόνια, η διάσημη ηθοποιός αφήνει μια παραλιακή έκταση 20 στρεμμάτων, δίπλα στο σπίτι της στο Κονέκτικατ, στις τοπικές αρχές για να την διαθέσουν σε κοινή χρήση στους συμπολίτες της. Τα τέσσερα Οσκαρ που πήρε, σειρά άλλων βραβείων, σενάρια ταινιών, φωτογραφίες, επιστολές και κοστούμια της, θα διατεθούν από τους εκτελεστές της διαθήκης σε φιλανθρωπική οργάνωση που θα επιλέξουν. Ωστόσο, δεσμεύονται να κρίνουν ποιες από τις επιστολές και τι από το προσωπικό αρχείο της διάσημης ηθοποιού θα δοθεί πλήρως στη δημοσιότητα. Το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της, αξίας 10 έως 20 εκατομμυρίων δολαρίων, το διέθεσε στην οικογένειά της. Τέλος, 200.000 δολάρια χορηγούνται στην οικονόμο της και 10.000 δολάρια σε μια μικρή εκκλησία στο Μέριλαντ όπου ο παππούς της ήταν κάποτε ιερέας.

Απαγωγή σκύλου

Απαγωγέας σκύλου στη Δανία απείλησε με κτηνώδη θάνατο το τετράποδο που πήρε στην κατοχή του, αν οι ιδιοκτήτες του σκύλου δεν πληρώσουν τα λύτρα ύψους 10.000 δολαρίων που ζητάει. Απειλεί μάλιστα, στην περίπτωση που δεν θα καταβληθεί το ποσό, να βιντεοσκοπήσει το βίαιο θάνατο του σκύλου και να στείλει την κασέτα στους ιδιοκτήτες για να πάρουν το μάθημά τους. Σημειώνεται ότι τον σκύλο, μεγάλης ηλικίας πια και καταβεβλημένο, οι ιδιοκτήτες του τον έβγαζαν βόλτα σε παιδικό καροτσάκι, εξαιτίας της αδυναμίας του. Κάποια στιγμή όμως, πριν από λίγες ημέρες, τον άφησαν αφύλακτο, ο απαγωγέας βρήκε την ευκαιρία και τον πήρε. Από τότε τηλεφώνησε τουλάχιστον πέντε φορές, διατυπώνοντας τα παράλογα αιτήματά του. H αστυνομία προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες να μην απαντήσουν σε άλλα τηλεφωνήματα του απαγωγέα και φυσικά να μη δώσουν τα λύτρα, για τα οποία δεν δόθηκε ακόμα κάποια προθεσμία. Δεν διευκρινίζεται, όμως, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την επιστροφή του ατυχούς τετράποδου.

«Κενυάτης» ο Ουίλιαμ

Είχαμε αναφερθεί προ ημερών στον πιθανολογούμενο συναισθηματικό δεσμό του πρίγκιπα Ουίλιαμ της Αγγλίας με τη συνομήλική του Τζέσικα Κρέιγκ, κόρη πλούσιου Βρετανού που διαμένει και δραστηριοποιείται στην Κένυα της Αφρικής, και την άμεση διάψευση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, με την οποία διευκρινιζόταν ότι πρόκειται περί απλής φιλίας. Ωστόσο, τα πρακτορεία ειδήσεων όλου του κόσμου έσπευσαν να δώσουν έμφαση στο γεγονός ότι ο πρίγκιπας και η 11μελής παρέα του επέλεξαν την Κένυα για την περιβαλλοντική ενασχόλησή τους διάρκειας πολλών εβδομάδων, σημειώνοντας ότι ήταν πολύ κοντά στην ωραία Τζέσικα. Και ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο πήγαν δίπλα, στην Ουγκάντα, για να κάνουν «ράφτιγκ» στα ορμητικά ποτάμια, σπορ στο οποίο επιδεικνύει ιδιαίτερη επίδοση ο πρωτότοκος γιος του διαδόχου του αγγλικού θρόνου. Οπως και να έχει το πράγμα, μπορεί ο Ουίλιαμ και το παλάτι να κρύβουν το αίσθημά του για την Τζέσικα, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να εκδηλώσει την αγάπη του στη Μαύρη Ηπειρο, μαθαίνοντας ακόμα και «σουαχίλι» για να συνεννοείται στην περιοχή. Τώρα, θα μου πείτε, γιατί τα γράφω όλα αυτά. Απαντώ: Και μένα θα μου άρεσε να μάθω «ουρντού» και να κάνω ποδήλατο στο Ομάν, αλλά έχω ένα μειονέκτημα: δεν είμαι πρίγκιπας.

Και άλλος με κουπί

Μετά τον Ουκρανό που προσπάθησε να διασχίσει κωπηλατώντας τον Ατλαντικό, αλλά κατέληξε σε αμερικανική φυλακή ως ύποπτος τρομοκράτης -όταν από τους πόνους στα νεφρά του έστειλε μήνυμα με ασύρματο και ενημερώθηκε η αμερικανική ακτοφυλακή- και επιπλέον έχασε και τη βάρκα του, όταν αυτή καταστράφηκε από αδέξιο χειρισμό κατά τη μεταφορά της στο κατάστρωμα αμερικανικού πολεμικού, άλλος ένας επίδοξος κωπηλάτης του Ατλαντικού είδε άδοξα να σταματάει το εγχείρημά του. Πρόκειται για τον Γάλλο Εμανιουέλ Κουάντρ, ο οποίος 100 μίλια έξω από τη Μασαχουσέτη συναντώντας άσχημο καιρό ζήτησε βοήθεια από τη μητέρα του ειδοποιώντας την μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. H καλή μάνα ειδοποίησε με τη σειρά της τη γαλλική ακτοφυλακή, αυτή την αμερικανική, η οποία τον εντόπισε και τον διέσωσε. Δεν μάθαμε αν τον συνέλαβαν και δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τη βάρκα του. Φαίνεται όμως να ήταν πιο τυχερός από τον Ουκρανό συνάδελφό του.

Το πορτρέτο του Σαντάμ

Με τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ σάς είχαμε ενημερώσει για την περίπτωση κάποιων δημοσιογράφων οι οποίοι, επιστρέφοντας από τη Βαγδάτη, «φρόντισαν» να έχουν στις αποσκευές τους διάφορα κλοπιμαία από την ιρακινή πρωτεύουσα, μεταξύ των οποίων ήταν και αρχαιότητες από το λεηλατηθέν αρχαιολογικό μουσείο της ιρακινής πρωτεύουσας. Και φυσικά, είχαμε καταγγείλει δριμύτατα την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων και μάλιστα από συναδέλφους μας. Οπως μεταδίδεται τώρα από τη Βοστώνη, οι τελωνειακές αρχές της πόλης επέστρεψαν σε δημοσιογράφο της «Μπόστον Χέραλντ» όλα όσα τους είχαν κατασχεθεί από τις αποσκευές του κατά την επιστροφή του στις ΗΠΑ. Ολα -από διακοσμητικά μέχρι αναμνηστικά, για τα οποία όμως διερευνάται πάντα η προέλευσή τους- πλην ενός πορτρέτου ελαιογραφίας του Σαντάμ Χουσεΐν, την οποία ο δημοσιογράφος λέει ότι βρήκε στην περιοχή των παλατιών του πρώην Ιρακινού ηγέτη. Οι τελωνειακές αρχές κοστολόγησαν την ελαιογραφία στο ποσό των 800 δολαρίων, προκαλώντας την έκπληξη του δημοσιογράφου τόσο για την τιμή όσο και για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο «κομμάτι» παρακρατήθηκε χωρίς να διευκρινισθεί ο λόγος, αν και είναι δυνατόν να τον φανταστούμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή