Επικίνδυνα ψυχοφάρμακα για παιδιά

Επικίνδυνα ψυχοφάρμακα για παιδιά

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως οι γονείς δεν θα έπρεπε να ανησυχούν μόνο για τη σχέση των παιδιών τους με τα ναρκωτικά αλλά και για τη σχέση τους με τα φάρμακα. Στη Βρετανία, κάθε χρόνο συνταγογραφούνται πάνω από 200.000 κουτιά Ritalin, του φαρμάκου που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έλλειψης συγκέντρωσης και υπερβολικής δραστηριότητας στα παιδιά (attentiodeficit hyperactivity disorder, ADHD). Κάποιοι υπερασπίζονται σθεναρά τα φάρμακα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι τα φάρμακα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποποιούνται οι γονείς τις ευθύνες τους.

Αιτιάσεις έχουν διατυπωθεί και για το αντικαταθλιπτικό seroxat, το οποίο, τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση συνέστησε να μη συνταγογραφείται σε ανηλίκους.

Η σχετική διαμάχη διχάζει τους γονείς και τους επαγγελματίες της υγείας και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Δεδομένου ότι μερικά παιδιά βελτιώνουν σαφώς τη συμπεριφορά τους όταν οι γονείς εκπαιδευθούν στο πώς να τα χειρίζονται, ορισμένοι ρωτούν αν τα φάρμακα είναι περιττή επιβάρυνση. O Πίτερ Χιλ, καθηγητής ψυχιατρικής στο νοσοκομείο παίδων Γκρέιτ Ορμοντ Στριτ, διαφωνεί. «Αυτή είναι μια συχνή παρανόηση», λέει. «H εκπαίδευση των γονέων βοηθάει να αντιμετωπίσουν τα παιδιά που δεν είναι καλά. Ομως, σε περιπτώσεις παρατεταμένων προβλημάτων, η διαταραχή ADHD εξελίσσεται σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και άλλα βλαβερά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα φάρμακα μπορεί να είναι απαραίτητα».

Ο καθηγητής Χιλ δηλώνει ότι δέχεται τεράστιες πιέσεις από γονείς για να χορηγήσει φάρμακα, κάτι που υποψιάζεται πως αντανακλά τις πιέσεις που δέχονται οι γονείς από τα σχολεία. «Ορισμένα σχολεία υιοθετούν πραγματικά ακραίες απόψεις», λέει ο καθηγητής, «κάποια επιβάλλουν στους προβληματικούς μαθητές να πάρουν φάρμακα, ενώ άλλα δεν τους δέχονται αν παίρνουν φάρμακα».

Το πρόβλημα της εξάρτησης

Η Πενέλοπε Μπαρνς είναι επικεφαλής μιας ομάδας νέων ψυχολόγων που έχουν εργαστεί επί χρόνια σε ένα σχολείο που είχε στόχο να μειώσει και τελικά να διακόψει την εξάρτηση των παιδιών από το Ritalin. H Μπαρνς θεωρεί ότι τα φάρμακα τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους γονείς να τα βγάλουν πέρα με τα δύσκολα παιδιά, όχι για να ωφεληθούν τα ίδια τα παιδιά. Το ίδιο επιχείρημα είχε χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση του seroxat. Συγκεκριμένα, η διαμάχη αυτή είχε επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι τείνουν να χορηγούνται στους ανηλίκους φάρμακα εκεί που παλαιότερα τα προβλήματα θα αντιμετωπίζονταν με ψυχολογική υποστήριξη. «H κατάθλιψη συχνά προκύπτει από ανεπίλυτα ζητήματα», λέει η Μπαρνς. «Οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο και χώρο να επεξεργαστούν τις σκέψεις τους και επίσης να έχουν κάποιον, έξω από τον στενό οικογενειακό τους κύκλο, με τον οποίο να μπορούν να μιλήσουν». H Μπαρνς προσθέτει ότι πολλές φορές, στη διάρκεια της ψυχολογικής θεραπείας, τα παιδιά αρχίζουν να βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, κάτι που έχει παρατηρηθεί ότι ταράζει τις όποιες ισορροπίες του σπιτιού. «Δεν είναι πάντα καλό να τα στέλνουμε πίσω στο ίδιο δυσλειτουργικό περιβάλλον, ακόμη κι αν τα έχουμε εφοδιάσει με κάποιες στρατηγικές για να τα βγάζουν πέρα. Είναι πολύ καλύτερο να εφοδιάζουμε τους γονείς με τις πρακτικές δεξιότητες που απαιτεί ο χειρισμός ενός παιδιού. Πολύ συχνά, τα παιδιά κατηγορούν τον εαυτό τους για τις αποτυχίες των γονέων τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή