Φλέγονται Γαλλία – Πορτογαλία

Φλέγονται Γαλλία – Πορτογαλία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Το πρώτο θύμα των καταστροφικών πυρκαγιών, που μαίνονται εδώ και τρεις μέρες, θρήνησε χθες η Πορτογαλία. Στην Κυανή Ακτή στη Γαλλία, περίπου 700 πυροσβέστες συνέχισαν χθες τη μάχη τους με τις φλόγες τη στιγμή που Γάλλοι εισαγγελείς ξεκινούσαν την ανάκριση ενός υπόπτου για εμπρησμό. Στο μεταξύ, ένα ακόμη δημοφιλές ευρωπαϊκό θέρετρο, το παραθαλάσσιο Ζαντάρ στην Κροατία, φλέγεται από προχθές με τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες να συνεπικουρούν το έργο της φωτιάς σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο.

Ενας 60χρονος άνδρας απανθρακώθηκε στη Βόρειο Πορτογαλία στην προσπάθειά του να συνδράμει τους πυροσβέστες στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, που ξέσπασε την Κυριακή το βράδυ σε ορεινή περιοχή κοντά στην πόλη Σιλβάρες, 260 χιλιόμετρα βόρεια της Λισσαβώνας. Πάνω από 500 πυροσβέστες και 300 στρατιώτες έδιναν μέχρι αργά χθες το βράδυ μάχη με τις φλόγες, ενώ τις προσπάθειές τους υπονόμευαν οι ισχυροί ανατολικοί άνεμοι και οι θερμοκρασίες, που σκαρφάλωσαν το μεσημέρι στους 40 βαθμούς Κελσίου. «Με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρότητα του εδάφους, το νερό στην ουσία εξατμίζεται μόλις αγγίξει τη γη», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας, Αντόνιο Φιγκερέντο Λόπες, σχολιάζοντας την αδυναμία των αεροσκαφών να συμμετάσχουν στο έργο της κατάσβεσης. «Δυστυχώς, η φωτιά ξέσπασε σε μία περιοχή δύσβατη για τους πυροσβέστες, στην οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσβεση», πρόσθεσε περιγράφοντας την πυρκαγιά, που μαίνεται σε τρία μέτωπα. Στη Λα Μοτ της Γαλλίας, η εξασθένιση των ανέμων ανανέωσε τις ελπίδες των τοπικών αρχών ότι οι πυρκαγιές θα τεθούν υπό έλεγχο. Οντως, οι περισσότερες φωτιές στη Ριβιέρα σταμάτησαν να εξαπλώνονται, αν και ο πυκνός καπνός συνέχισε να υπενθυμίζει ότι οι φλόγες καραδοκούν. Τα αεροσκάφη της πυροσβεστικής και τα ελικόπτερα βομβάρδισαν χθες τους λόφους με νερό και οι εξαντλημένοι πυροσβέστες κατάβρεξαν δέντρα και θάμνους για να αποκρούσουν τις φλόγες, που κατέστρεψαν μεγάλη έκταση μεταξύ Καννών και Τουλόν. Υπενθυμίζεται ότι οι φωτιές στη Γαλλία προκάλεσαν τον θάνατο τεσσάρων τουριστών και κατέστρεψαν πάνω από 8.000 εκτάρια πευκοδάσους. Χθες εμφανίσθηκε ενώπιον Γάλλου δικαστή ένας ύποπτος για εμπρησμό. Αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους πυρομανείς ότι κινδυνεύουν με 30ετή κάθειρξη.

Μειώνονται τα σιτηρά

ΛΟΝΔΙΝΟ. O καύσωνας σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σοδειές στην E.E. και οι αγρότες περιόρισαν δραστικά τις προβλέψεις τους για την παραγωγή σιτηρών την περίοδο 2003-4, λαμβάνοντας υπόψη τους την ξηρασία. «Πρόκειται για αρχική εκτίμηση και οι απώλειες ενδέχεται να αυξηθούν το φθινόπωρο, όταν καταμετρηθεί το συνολικό κόστος του καύσωνα», διευκρίνισε η επικεφαλής της κοινοτικής αγροτικής ένωσης COPA-COGECA, Μαρί Κριστίν Ριμπέρα, η οποία δήλωσε πως η συνολική παραγωγή δε θα ξεπεράσει τους 197,27 εκατομμύρια τόννους, ενώ πέρσι ήταν 209 εκατομμύρια τόννοι. H χώρα που επλήγη περισσότερο ήταν η Γαλλία, της οποίας η συνολική παραγωγή σιτηρών τον μήνα Ιούνιο αναμένεται να συρρικνωθεί κατά πέντε εκατομμύρια τόννους και να ανέλθει σε 60,52 εκατομμύρια τόννους, ενώ το 2002 η ποσότητα ήταν σχεδόν 70 εκατομμύρια τόννοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή