Τουρκία: η επιρροή των στρατιωτικών περιορίζεται…

Τουρκία: η επιρροή των στρατιωτικών περιορίζεται…

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Σε περιορισμό της πολιτικής επιρροής των πανίσχυρων ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας μεταφράζεται η ψήφιση, χθες από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, του έβδομου πακέτου των μεταρρυθμίσεων, το οποίο αποσκοπεί στην προσαρμογή της νομοθεσίας της Αγκυρας στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες. Το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων περιορίζει τις εξουσίες και τις περιοχές ευθύνης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας -του θεσμικού οργάνου μέσω του οποίου οι Τούρκοι στρατηγοί παρεμβαίνουν στα πολιτικά πράγματα της χώρας- με την τοποθέτηση πολιτικού και όχι στρατιωτικού στη θέση του γενικού γραμματέα.

«Με την ψήφιση του έβδομου μεταρρυθμιστικού πακέτου, η Τουρκία προχώρησε ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ένταξής της σ’ αυτήν. Κι αν κάτι σημαίνει αυτή η διαδικασία, είναι ότι ο τουρκικός λαός θα μπορεί να βιώσει μια πολύ πιο δημοκρατική κοινωνία και σίγουρα περισσότερο ελεύθερη», δήλωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Τσεμίλ Κιτσέκ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Πέραν της τοποθέτησης πολιτικού προσώπου στη θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου, μια άλλη αλλαγή, σημαντική, όπως επισημαίνεται, είναι η ανά δίμηνο συνάντηση των μελών του κι όχι μια φορά τον μήνα, όπως τουλάχιστον γίνεται μέχρι σήμερα. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας απαρτίζεται από τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, ορισμένους πρωτοκλασάτους υπουργούς και τους αρχηγούς των Οπλων.

Μέσω του επίμαχου νομοσχεδίου, επιδιώκεται η βελτίωση και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασής τους θα αποκτούν κατεπείγοντα χαρακτήρα και η ακροαματική διαδικασία δεν θα μπορεί να μετατεθεί για διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα ημερών. Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα κατά των βασανιστηρίων, θα πρέπει να τύχουν της εγκρίσεως του προέδρου Σεζέρ προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή τους. Πολιτικοί αναλυτές στην Αγκυρα εκτιμούσαν χθες ότι η δυσαρέσκεια στις τάξεις της ανώτατης ηγεσίας του στρατού θα αναδυθεί στην επιφάνεια, παρότι είναι πρόωρο να λεχθεί κατά πόσον θα λάβει συγκεκριμένη μορφή, αν δηλαδή να εξωτερικευθεί.

Η δυσαρέσκεια των στρατηγών δεν θα περιοριστεί στις σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Αφορά και στον έλεγχο των οικονομικών του στρατού, των κονδυλίων που διατίθενται για την αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών που θα περνάει από τον διακριτικό έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης, παρότι θα τηρείται πλήρης μυστικότητα.

Εν τω μεταξύ η τουρκική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε προχθές νομοσχέδιο που προβλέπει αμνηστία για τους Κούρδους αντάρτες. Το νομοσχέδιο, ωστόσο, εξαιρεί τις ηγετικές μορφές του κουρδικού αντάρτικου. Οι αντάρτες που δεν κατηγορούνται για βίαια εγκλήματα θα μπορούν να εξασφαλίσουν αμνηστία εφόσον παραδοθούν, ενώ όσοι συμμετείχαν σε ένοπλες ενέργειες θα τιμωρηθούν με μειωμένες ποινές φυλάκισης, εφόσον συνεργαστούν με τις Αρχές για τον εντοπισμό των συντρόφων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή