Πεθαίνουν αβοήθητοι στη Λιβερία

Πεθαίνουν αβοήθητοι στη Λιβερία

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MONPOBIA. Σκηνές απόλυτης φρίκης εκτυλίσσονται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβερίας, το λιμάνι Μπιουκάναν, το οποίο σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες «είναι από χθες στρωμένο με πτώματα, ενώ οι τραυματίες κείτονται στους δρόμους χωρίς κανείς να μπορεί να τους βοηθήσει».

Το λιμάνι βρίσκεται στο έλεος σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων του προέδρου Τσαρλς Τέιλορ και των ανταρτών που επιδιώκουν την ανατροπή του και προχώρησαν στην κατάληψη της πόλης τη Δευτέρα, πυροδοτώντας νέο γύρο μαχών. Την ίδια ώρα, οι 1.500 Νιγηριανοί στρατιώτες που πρόκειται να φθάσουν στη Λιβερία, στο πλαίσιο ενός αρχικού σταδίου ειρηνευτικής αποστολής, βρίσκονται σε επιφυλακή στη Σιέρα Λεόνε, αλλά δεν είναι δυνατόν να παρέμβουν, καθώς οι ηγέτες των δυτικοαφρικανικών κρατών απαιτούν να υπογραφεί πρώτα συμφωνία εκεχειρίας. Δραματική έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει την ανάπτυξη των Νιγηριανών στρατιωτών απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του OHE, Κόφι Ανάν, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις.

Το εμπόριο διαμαντιών

Ο πρόεδρος Μπους, από την πλευρά του, υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο απαγορεύονται οι εισαγωγές ακατέργαστων διαμαντιών από την Αφρική. Με την απόφασή του, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσαρμόζουν την πολιτική τους στη διεθνή νομοθεσία περί διαμαντιών, το εμπόριο των οποίων είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης των πολέμων στην αφρικανική ήπειρο, σε χώρες όπως η Λιβερία, η Αγκόλα, η Σιέρα Λεόνε και το Κονγκό. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν δε ότι το παράνομο εμπόριο διαμαντιών αποτελεί ενδεχομένως πηγή χρηματοδότησης και της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. H ελπιδοφόρα αυτή είδηση, όμως, είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Οι κάτοικοι της Μονρόβιας, εγκλωβισμένοι εδώ και δύο εβδομάδες στον κλοιό της πολιορκίας, περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα τις συνθήκες διαβίωσης. Πολλοί λένε ότι ζουν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και εκλιπαρούν για βοήθεια, καθώς η διεθνής κοινότητα διστάζει να αναλάβει δράση. Με τον OHE να παραμένει για την ώρα εκτός πεδίου δράσης και τις ΗΠΑ να τηρούν στάση αναμονής, οι άμαχοι της Μονρόβιας πεθαίνουν αβοήθητοι ελλείψει στέγης, τροφίμων, πόσιμου νερού και φαρμάκων.

Η προχθεσινή ανακοίνωση των ανταρτών ότι προχωρούν σε μονομερή κατάπαυση του πυρός προκειμένου να αναπτυχθούν στην πόλη οι Νιγηριανοί στρατιώτες απορρίφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις και οι συγκρούσεις μαίνονται με αμείωτη ένταση. Στο Μπιουκάναν, επίσης, το πυρ έχει τον πρώτο λόγο, αφού η πρώτη απόπειρα των κυβερνητικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν την πόλη κατέληξε σε ναυάγιο. Το υπουργείο Αμυνας, μάλιστα, καταγγέλλει ότι οι δυνάμεις των ανταρτών του Μόντελ, οι οποίοι ελέγχουν την πόλη, πραγματοποιούν αλλεπάλληλες επιδρομές σε σπίτια εκτελώντας άτομα που θεωρούν ότι συνεργάζονται με την κυβέρνηση. «Σκοτώθηκαν πολλοί στη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Πτώματα παντού

«Υπάρχουν πτώματα παντού. Δεκάδες νεκροί βρίσκονται στους δρόμους. Τραυματίες επίσης. Και δεν υπάρχει τρόπος να τους βοηθήσουμε», περιέγραψε από το τηλέφωνο κάτοικος του Μπιουκάναν που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του. Μεταξύ των μαχητών του Μόντελ είναι πολλά μέλη της φυλής Κραν του δικτάτορα Σάμιουελ Ντόε, ο οποίος δολοφονήθηκε στον εμφύλιο πόλεμο που είχε πυροδοτήσει ο νυν πρόεδρος Τέιλορ πριν από 14 χρόνια. Το Μόντελ και το LURD, που μάχεται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη Μονρόβια, κατέχουν τα δύο τρίτα του εδάφους της χώρας και απαιτούν την άμεση αποχώρηση του Τέιλορ από την εξουσία, επικαλούμενα τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στον προηγούμενο εμφύλιο…

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 1.500 Λιβεριανοί πραγματοποίησαν, χθες, πορεία στη Μονρόβια, ζητώντας από τους αντάρτες που κατέχουν ορισμένα μέρη της πόλης να μην αποσυρθούν προτού φθάσει η διεθνής ειρηνευτική δύναμη. Τα δυτικο-αφρικανικά κράτη, ωστόσο, διστάζουν να στείλουν στρατιώτες, εάν δεν υποστηριχθούν από τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα στείλουν χερσαίες δυνάμεις εάν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός και δεν αποχωρήσει προηγουμένως ο Τέιλορ από την εξουσία. Οι ΗΠΑ, πάντως, συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά με την κυβέρνηση της Γουινέας προκειμένου να θέσουν τέλος στον αιματηρό εμφύλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή