ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O 70ΧΡΟΝΟΣ ΣΑΝΚΟ

Πέθανε ο πρώην ηγέτης ανταρτών της Σιέρα Λεόνε

ΦΡΙΤΑΟΥΝ. O πρώην ηγέτης των ανταρτών της Σιέρα Λέονε, Φοντέι Σανκό, του οποίου οι δυνάμεις τρομοκράτησαν τη Δυτική Αφρική στη διάρκεια του δεκαετούς εμφυλίου πολέμου της χώρας, πέθανε χθες σε ηλικία 70 ετών. O Σανκό δικαζόταν για εγκλήματα πολέμου από το Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα στη Σιέρα Λεόνε. O πρώην ηγέτης του διαβόητου Ενιαίου Επαναστατικού Μετώπου (RUF) είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο του είχε προκαλέσει μερική παράλυση. O Σανκό είχε συλληφθεί το 2000, όταν οι σωματοφύλακές του άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 20 πολίτες που διαμαρτύρονταν έξω από το σπίτι του στην πρωτεύουσα της χώρας. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο πρώην αντάρτης είχε εκπαιδευθεί στα στρατόπεδα του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη. Ανάμεσα στους συντρόφους του εκείνης της εποχής είναι και ο σημερινός πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ.

ΣΤΗ ΛΩΖΑΝΝΗ KAI ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Εμβόλιο έιτζ σε εθελοντές

ΛΩΖΑΝΝΗ. Οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου του έιτζ σε ανθρώπους θα αρχίσουν αυτήν την εβδομάδα στη Λωζάννη και στο Λονδίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λωζάννης. Οι 24 εθελοντές και εθελόντριες που θα εμβολιαστούν διατρέχουν σχεδόν μηδαμινό κίνδυνο να νοσήσουν από την ασθένεια, διότι το εμβόλιο είναι συνθετικό και δεν περιλαμβάνει τον ζωντανό ιό του έιτζ. Το εμβόλιο, που ονομάζεται EuroVacc 01 και μελετάται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χρειάστηκε πέντε χρόνια έρευνας από επιστήμονες στην Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ελβετία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στη Σουηδία, καθώς και από τη γαλλογερμανική φαρμακευτική εταιρεία Aventis. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την επιτυχία ή όχι της δοκιμής θα γίνουν στο τέλος του 2004.

ΟΜΟΛΟΓΙΑ IPANOY ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ

«Δολοφονήθηκε η Καζεμί»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. O αντιπρόεδρος του Ιράν ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της χώρας που παρεδέχθη χθες ότι ο θάνατος της Καναδο-ιρανής φωτορεπόρτερ Ζάχρα Καζεμί σε αστυνομικό τμήμα στις 10 Ιουλίου δεν οφειλόταν σε ατύχημα. «Δολοφονήθηκε με ένα χτύπημα στο κεφάλι και έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία», δήλωσε ο Ιρανός αντιπρόεδρος Μοχάμαντ Αλί Αμπνταχί. Οι πέντε άνδρες που κρατούνται κατηγορούμενοι για το φόνο της Καζεμί ανήκουν στις μυστικές υπηρεσίες. H 54χρονη Καζεμί είχε συλληφθεί στα μέσα Ιουνίου, καθώς έβγαζε φωτογραφίες των φοιτητικών διαδηλώσεων. Μετά 77 ώρες ανακρίσεων, μετεφέρθη στην εντατική μονάδα νοσοκομείου, όπου εξέπνευσε 14 ημέρες αργότερα. Το περιστατικό έχει ψυχράνει τις διπλωματικές σχέσεις του Ιράν με τον Καναδά, που ανακάλεσε τον πρέσβη του μετά την ταφή της Καζεμί, την Τετάρτη, στη γενέτειρά της, ιρανική πόλη Σιράζ, παρά τις επιθυμίες της οικογένειάς της που βρίσκεται στο Μόντρεαλ.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑτρεισ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Υποπτοι ως μέλη της ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ. Τρεις άνδρες ύποπτοι για συμμετοχή στη βασκική οργάνωση ETA συνελήφθησαν χθες τα ξημερώματα στη γαλλική πόλη Καόρ, όπως δήλωσε χθες ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Ανχελ Αθέμπες. Σύμφωνα με τον Αθέμπες, ένας εκ των τριών είναι βετεράνος της οργάνωσης που ζούσε στη Λατινική Αμερική το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’90. Κατά τον Ισπανό υπουργό, οι τρεις θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στον «υποστηρικτικό επιχειρησιακό πυρήνα» της βασκικής οργάνωσης. Σύσσωμος ο Ισπανικός πολιτικός κόσμος συνεχάρη τις γαλλικές αρχές για τη συνεργασία τους.

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Πληρώνουν ακριβά το νοίκι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την έλλειψη χαμηλού κόστους στέγης για τους φτωχούς και τους μετανάστες διαπίστωσε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το 15% των μεταναστών (1,2 εκατομμύρια οικογένειες) και το 9% των ντόπιων ξοδεύουν για στέγη τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους. H μελέτη, που έγινε από το Εθνικό Στεγαστικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι πολλοί μετανάστες μετακόμισαν σε περιοχές όπου υπάρχει ζήτηση εργατικών χεριών – όμως οι περιοχές αυτές αναπτύσσονται ταχύτατα, με αποτέλεσμα το κόστος της στέγης να ανεβαίνει στα ύψη χωρίς να ακολουθείται από αντίστοιχες αυξήσεις των μισθών.

ΓΙΑ ΤΗΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΕ.Ε.

Δύσπιστοι οι Λεττονοί

ΡΙΓΑ. Περίπου δύο μήνες πριν από το σχετικό δημοψήφισμα, λιγότερο από το 50% των Λεττονών υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως διεπίστωσε δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ινστιτούτου Λάτβιας Φακτίι, το στρατόπεδο του «ναι» έχασε 7,5 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο, ενώ το στρατόπεδο του «όχι» κέρδισε 9,9 μονάδες. Το «ναι» εξακολουθεί να προηγείται αλλά χρειάζεται ποσοστό άνω του 50% (και όχι 49,6%, όπως λένε τώρα οι δημοσκοπήσεις) για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής, επτά από τις δέκα υπό ένταξη χώρες έχουν ψηφίσει «ναι». H όγδοη είναι η Εσθονία που ψηφίζει στις 14 Σεπτεμβρίου, η ένατη η Λεττονία που ψηφίζει στις 20 Σεπτεμβρίου και η δέκατη η Κύπρος που δεν ψηφίζει.

ΣΤΗΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ TOY ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ

«Οχι» είπε ο Σβαρτσενέγκερ

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. O διάσημος ηθοποιός Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ αντιστέκεται, καθώς φαίνεται, στις σειρήνες της πολιτικής και δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας. Οπως δήλωσε στενός συνεργάτης του στο πρακτορείο «Ρόιτερς», «δεν νομίζω ότι κάτι θα τον ωθήσει να κατεβεί υποψήφιος». O βοηθός προσέθεσε ότι ο Σβαρτσενέγκερ, που συνηθίζει να υποδύεται άνδρες με πυγμή και δολοφονικά ένστικτα, κατέληξε στην απόφαση αυτή έπειτα από συμβουλή της συζύγου του και λόγω του ότι θέλει να είναι παρών στην ανατροφή των τριών ανήλικων παιδιών του. Οι κινηματογραφικές του υποχρεώσεις, που αφορούν την προώθηση της νέας του ταινίας, ίσως έπαιξαν επίσης κάποιο ρόλο. Οι έκτακτες εκλογές στην Καλιφόρνια θα διεξαχθούν το Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή