Διαφορετική η μοίρα τους

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες δύο χωρών προσέδωσαν πολιτική διάσταση στις μυστικές υπηρεσίες για να πουλήσουν έναν πόλεμο. Εξαιτίας του, ο ένας έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ ο άλλος δεν έχει δεχτεί προς το παρόν, ανάλογο πλήγμα. O πρόεδρος Μπους θα αντιμετωπίσει άραγε τα προβλήματα του Τόνι Μπλερ; Στη βρετανική επικαιρότητα κυριαρχεί η υπόθεση του θανάτου του Ντέιβιντ Κέλι, του ειδικού για τα όπλα μαζικής καταστροφής, ο οποίος έγινε όργανο στον πόλεμο ανάμεσα στην κυβέρνηση Μπλερ και το BBC. O Κέλι αναγνωρίστηκε ως πηγή για ρεπορτάζ του BBC και το γεγονός προκάλεσε σοβαρή έρευνα κοινοβουλευτικής επιτροπής, μια εξέλιξη η οποία μπορεί και να οδήγησε στην αυτοκτονία του Κέλι. Σκοπός της βρετανικής κυβέρνησης ήταν πιθανώς να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του BBC. Αυτή όμως η επίθεση της βρετανικής κυβέρνησης εστράφη εναντίον της. Το BBC προφανώς διαθέτει αποδείξεις ότι ο Κέλι προέβη στις επίμαχες δηλώσεις. Καθώς η δικαστική έρευνα προχωρεί μπορεί να προκύψουν και άλλα στοιχεία, αλλά προς το παρόν το BBC εμφανίζεται ο καλός, ενώ η βρετανική κυβέρνηση ο κακός της υπόθεσης. Το ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ δεν έχουν βρεθεί, αλλά και η υπόθεση Κέλι έχουν καταφέρει δυνατό πλήγμα στην εικόνα του Τόνι Μπλερ. Τα δύο τρίτα των Βρετανών θεωρούν ότι ο Μπλερ τους παραπλάνησε

Η κυβέρνηση του Μπους

Η κυβέρνηση Μπους είναι εξίσου υπεύθυνη με τη βρετανική για το ότι διόγκωσε το ζήτημα του πολέμου. Οχι τόσο με ανακρίβειες όσο με υπερβολές και υπαινιγμούς. Σε δημοσκόπηση του περασμένου μήνα, το 70% των Αμερικανών πίστευαν ότι η κυβέρνησή τους είχε υπαινιχθεί ότι ο Σαντάμ ήταν ανεμεμειγμένος στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. H δημοτικότητα του Μπους έπεσε, αλλά δεν καταβαραθρώθηκε όπως ο Μπλερ. Μια εξήγηση είναι η συμπεριφορά «με το γάντι» που επιφυλάσσουν τα μέσα ενημέρωσης στον Μπους και η οποία μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εξελίχθηκε σε κολακεία.

Μια άλλη εξήγηση είναι το ότι στη σημερινή Αμερική το στυλ κερδίζει την ουσία. O επικεφαλής της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τομ Ντι Λέι δήλωσε ότι «για να αντιληφθείτε το πόσο εκτός θέματος είναι οι Δημοκρατικοί στο ζήτημα του πολέμου, κλείστε τα μάτια και φανταστείτε τον Τεντ Κένεντι να προσγειώνει αεροπλάνο σε αεροπλανοφόρο». O Ντι Λέι πιστεύει ότι οι Αμερικανοί εμπιστεύονται έναν άνθρωπο ανεξαρτήτως των γεγονότων, επειδή έχει ωραία εμφάνιση με στολή πιλότου. Πιθανόν να έχει δίκιο. Αυτό που θα πρέπει να ανησυχεί την κυβέρνηση Μπους είναι το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να τον εμπιστεύονται γιατί μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήθελαν απεγνωσμένα να πιστέψουν το καλύτερο για τον πρόεδρό τους. Αν ισχύει, τότε θα είναι μια μεγάλη τιμωρία για τον πρόεδρο Μπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή