«Ας μάθουμε επιτέλους πόσο θα κοστίσει ο πόλεμος»

«Ας μάθουμε επιτέλους πόσο θα κοστίσει ο πόλεμος»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το πότε θα φύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ και το πόσο θα κοστίσει συνολικά η εκστρατεία ζήτησαν με έντονο τρόπο να πληροφορηθούν γερουσιαστές και των δύο αμερικανικών κομμάτων, που επιτέθηκαν στον υφυπουργό Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς και τον υπεύθυνο προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Τζόσουα Μπόλτεν.

Θερμή κατάθεση

Η θερμή, τρίωρη κατάθεση των δύο αξιωματούχων στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας έγινε την Τρίτη. «Νομίζω, κύριε Μπόλτεν, ότι εσείς θα έπρεπε να είστε πιο σαφής ως προς το κόστος, ώστε ο Αμερικανικός λαός να έχει κάποια ιδέα πόσος χρόνος και πόσα χρήματα θα χρειαστούν», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζωρτζ Βοΐνοβιτς, ενώ αντίστοιχα ερωτήματα έθεσαν και άλλοι Ρεπουμπλικανοί. Ακόμη πιο επίμονος ήταν ο γερουσιαστής των δημοκρατικών Τζότζεφ Μπίντεν, που ρώτησε αν το 2004 η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα εξακολουθήσει να ξοδεύει σχεδόν 4 δισ το μήνα για τη συντήρηση 150.000 Αμερικανών στρατιωτών. «Δεν έχουμε λόγους να περιμένουμε κάποια δραματική αλλαγή σ’ αυτό το νούμερο, όμως δεν θέλω να κάνω προβλέψεις πέρα από έναν ορίζοντα διμήνου, διότι η κατάσταση είναι πολύ ρευστή», απάντησε ο Μπόλτεν. «Ελάτε τώρα», εξερράγη ο γερουσιαστής.

«Υπάρχει κανείς εδώ στο τραπέζι που να πιστεύει ότι το 2004 θα έχουμε πέσει κάτω από τους 100.000 άνδρες; Σηκώστε το χέρι αν το πιστεύετε. Ξέρετε ότι θα είναι περισσότεροι από τόσους, άρα ξέρετε ότι θα κοστίσει τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια τον μήνα.»

Ο υπεύθυνος του προϋπολογισμού δήλωσε επίσης ότι, πέρα από το κόστος της στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, το κόστος της ανοικοδόμησης το φετινό οικονομικό έτος, που τελειώνει τον Σεπτέμβριο, θα ανέλθει σε 7,3 δισ.

Ο Γούλφοβιτς μίλησε στους γερουσιαστές για τις φρικαλεότητες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν και είπε ότι η ειρήνευση στο Ιράκ «είναι τώρα η κεντρική μάχη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.»

Ωστόσο, ο Γούλφοβιτς δέχθηκε τα πυρά των γερουσιαστών και αναφορικά με τη δικαιολόγηση του πολέμου στο Ιράκ, η οποία έχει αρχίσει να αμφισβητείται και από στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Περί των όπλων του Σαντάμ

«Στους μήνες πριν από τον πόλεμο, ακούγαμε συνεχώς για όπλα μαζικής καταστροφής», του είπε ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Λίνκολν Τσάφι. «H κατάθεσή σας σήμερα επικεντρώνεται στο πόσο τύραννος είναι ο Σαντάμ Χουσεΐν και πόσο βίαια συμπεριφερόταν στον λαό του» O Τσάφι κατέληξε ότι με αυτή τη συλλογιστική, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να επέμβουν στη Λιβερία, της οποίας ο λαός επίσης κυβερνάται από έναν βάρβαρο πρόεδρο, τον Τσαρλς Τέιλορ.

Πολλοί γερουσιαστές ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσπάσει δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή του OHE, τόσο στο έργο της επιβολής της ειρήνης όσο και στο έργο της ανοικοδόμησης. O Γούλφοβιτς δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ προωθεί ένα τέτοιο ψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε ευπρόσδεκτο «με την προϋπόθεση ότι δεν θέτει περιορισμούς στα όσα μπορεί να κάνει ο πρέσβης Μπρέμερ και οι άνθρωποί μας στο Ιράκ, πράγματα θεμελιώδη για να επιταχύνουμε τη μετάβαση στην ομαλότητα και τη σταθερότητα».

Ο Γούλφοβιτς απάντησε επίσης στις αιτιάσεις γερουσιαστών που ισχυρίστηκαν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ αποδυναμώνει τις προσπάθειες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι «στο μυαλό μου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είμαστε πολύ πιο ασφαλείς όταν κερδίσουμε αυτή τη μάχη στο Ιράκ και θα την κερδίσουμε». O Γούλφοβιτς τόνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «ευάλωτες σε ορισμένες πολύ σοβαρές επιθέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή