Μπους: Είμαι υπεύθυνος για τις 16 λέξεις

Μπους: Είμαι υπεύθυνος για τις 16 λέξεις

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. O Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, στοχεύοντας να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των χαλκευμένων στοιχείων που άνοιξαν τον δρόμο για τον πόλεμο κατά του Ιράκ, ανέλαβε χθες προσωπικά την ευθύνη για τις 16 παραπλανητικές λέξεις που περιέχονταν στην ομιλία του προς το Εθνος, τον Ιανουάριο του 2003, και αναφέρονταν στις προσπάθειες του ιρακινού καθεστώτος να αγοράσει ουράνιο από τον Νίγηρα. «Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη για όσα είπα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώπιον δημοσιογράφων απ’ όλα τα αμερικανικά μέσα, που του έθεταν ερωτήσεις για όσα περιείχε η περίφημη ομιλία προς το Εθνος. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν, ο κ. Μπους δήλωσε ότι δεν έχει την παραμικρή πληροφορία περί συλλήψεώς του ή ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον πρώην δικτάτορα. Φρόντισε όμως να εκφράσει την ικανοποίησή του για τον θάνατο των δύο γιων του Σαντάμ και προσθεσε ότι από δω και πέρα, με τους γιους του νεκρούς, ο έκπτωτος δικτάτορας είναι πολύ πιο εύκολο να συλληφθεί. Στο Ιράκ, το κυνήγι του Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Είναι δε η πρώτη φορά που μεγάλο τμήμα του ιρακινού πληθυσμού δείχνει να αποδέχεται τον θάνατο των γιων του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς προχθές μεταδόθηκε το πέμπτο κατά σειράν μήνυμά του, που στην ουσία ήταν θρήνος για τα παιδιά του.

Αλλεπάλληλες έφοδοι

Με συνεχείς και αλλεπάλληλες εφόδους σε σπίτια Ιρακινών στη Βαγδάτη, τη Μοσούλη και το Τικρίτ, όπου ενδέχεται να κρύβεται ο Σαντάμ Χουσεΐν, οι Αμερικανοί στρατιώτες συνεχίζουν το κυνήγι του επικηρυγμένου για 25 εκατ. δολάρια έκπτωτου δικτάτορα του Ιράκ. Ούτε όμως και χθες επιβεβαιώθηκε η φήμη που ήθελε τους Αμερικανούς να έχουν συλλάβει τον Σαντάμ – φήμη που προχθές έδωσε ώθηση στις χρηματιστηριακές αγορές. Πάντως, όπως τουλάχιστον διατείνονται επίσημα αμερικανικά χείλη, δεν είναι λίγοι οι Ιρακινοί που σπεύδουν να δώσουν πληροφορίες (πραγματικές ή μη) για το πού μπορεί να κρύβεται ο Σαντάμ, για την καθαίρεση του οποίου κάποιοι νιώθουν ικανοποιημένοι, άλλοι όμως θεωρούν ανάθεμα την αμερικανική παρουσία.

Πρωτόγνωρη βιαιότητα

Οι αντιδράσεις έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των επιθέσεων των αμερικανικών στρατευμάτων σε χωριά βορείως της Βαγδάτης, όπου ο άμαχος πληθυσμός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου βιαιότητα. Ανά πάσα στιγμή, λένε αυτόπτες μάρτυρες στο Τικρίτ, πάνοπλοι Αμερικανοί στρατιώτες μπορεί να σπάσουν την πόρτα του σπιτιού και να εισβάλουν, χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τους τα γυναικόπαιδα, που γονατίζουν από φόβο και αγωνία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το τελευταίο 24ωρο οι Αμερικανοί έχουν προβεί στη σύλληψη 176 Ιρακινών κατά τη διάρκεια 58 επιδρομών. Οι συλλήψεις δεν σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την αναζήτηση του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά και με διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες στις οποίες φαίνεται να εμπλέκονται οι συλληφθέντες, όπως φόνους, απαγωγές, κλοπές αυτοκινήτων, λεηλασίες. Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση στη Φαλούτζα, τη Μοσούλη και την Μπαακούμπα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις στρατιώτες. Αμερικανικό όχημα μάχης επλήγη από ρουκέτα χθες το πρωί στη δυτική όχθη του Τίγρητος κοντά στη Φαλούτσα, 50 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης.

Τις τελευταίες ημέρες, καραβάνια Ιρακινών προσφύγων που είχαν καταφύγει στη Σ. Αραβία και σε άλλα αραβικά κράτη επιστρέφουν. Χθες, 240 πρόσφυγες πάτησαν το πόδι τους στο Ιράκ, ύστερα από 13 χρόνια εξορία.

Ο πρώτος πρόεδρος του κυβερνητικού προεδρείου

Το προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο, το νέο διοικητικό σώμα που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση του Ιράκ υπό την εποπτεία του Αμερικανού Πολ Μπρέμερ, ανακοίνωσε χθες το όνομα του πρώτου προέδρου. Είναι ο σιίτης

Ιμπραήμ Τζαφάρι του σιιτικού φονταμενταλιστικού κόμματος Ντάβα, ο οποίος εξελέγη με τις ευλογίες των Ηνωμένων Πολιτειών. H προεδρία θα είναι εναλλασσόμενη, κατά πάσα πιθανότητα ανά εξάμηνο, και ο Ιμπραήμ Τζαφάρι ήταν ο πρώτος κατ’ αλφαβητική σειρά μεταξύ των εννέα μελών του συμβουλίου που θα μοιραστούν εν καιρώ την προεδρία. Στο συμβούλιο μετέχουν πέντε σιίτες μουσουλμάνοι, δύο σουνίτες και δύο Κούρδοι. Πολύ σύντομα θα διοριστούν οι υπουργοί, θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους και θα αποφασιστεί το πακέτο των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και ο εκλογικός νόμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή