ΚΟΣΜΟΣ

«Αποτρόπαιη πρακτική» η άμβλωση, λέει ο Πάπας

apotropaii-praktiki-i-amvlosi-leei-o-papas-2000809

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. «Αποτρόπαιη πρακτική» χαρακτήρισε την άμβλωση χθες ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του προς το διπλωματικό σώμα, με τίτλο «Κατάσταση του Κόσμου», διαψεύδοντας όσους τον θεωρούν προοδευτικό μεταρρυθμιστή.
«Είναι αποτρόπαιο ακόμη και να σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν παιδιά, θύματα αμβλώσεων, που ποτέ δεν θα δουν το φως της ημέρας», είπε ο Φραγκίσκος σε σημείο της ομιλίας του, αναφορικά με τα δικαιώματα των παιδιών. Πρόκειται για την πρώτη σαφώς καταδικαστική αναφορά του Φραγκίσκου στην άμβλωση, μετά την εκλογή του στην Αγία Εδρα τον Μάρτιο. Μύδρους κατά της άμβλωσης συνήθιζαν να εξαπολύουν και οι δύο προκάτοχοι του Φραγκίσκου, Βενέδικτος ΙΣΤ΄ και Ιωάννης Παύλος Β΄.

Συντηρητικοί κύκλοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχαν ανησυχήσει τον Σεπτέμβριο, όταν σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Φραγκίσκος είχε πει ότι η Εκκλησία πρέπει να «αποτινάξει» την εμμονή της με την άμβλωση, την αντισύλληψη και την ομοφυλοφιλία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ενώπιον 180 εκπροσώπων ξένων κυβερνήσεων στο Βατικανό, ο Πάπας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη βία στη Συρία, τον Λίβανο, το Ιράκ, την Αίγυπτο και σε χώρες της Αφρικής.

«Αναγκαία είναι η πολιτική βούληση για τη λήξη του εμφυλίου στη Συρία. Την ίδια στιγμή, απαραίτητος είναι ο απόλυτος σεβασμός των νόμων, που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απαράδεκτο άμαχοι πολίτες και ειδικότερα παιδιά να γίνονται στόχοι», είπε στην ετήσια ομιλία του ο Ποντίφικας, που υπογράμμισε την ανησυχία του για τη φυγή χριστιανών την οποία προκαλούν οι διενέξεις σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Τέλος, ο Πάπας έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στους κινδύνους που αντιμετωπίζει το περιβάλλον, μνημονεύοντας γνωμικό από τη γενέτειρά του, την Αργεντινή, με θέμα την αναγκαιότητα προστασίας της φύσης.

Οι νέοι καρδινάλιοι

Στο μεταξύ, την πρώτη ομάδα νέων καρδιναλίων της θητείας του παρουσίασε την Κυριακή στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος, έχοντας επιλέξει 19 ρωμαιοκαθολικούς ιερείς από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων αναπτυσσόμενων χωρών, όπως η Μπουρκίνα Φάσο και η Αϊτή.

Τα ονόματα των 19 καρδιναλίων διάβασε ο Πάπας ενώπιον χιλιάδων πιστών, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου την Κυριακή. Δεκαέξι από τους διορισθέντες είναι κάτω των ογδόντα ετών, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για την εκλογή Πάπα εφόσον αυτό χρειασθεί.

Σε επιστολή του προς τους νέους καρδινάλιους, ο Φραγκίσκος προειδοποιεί για τους κινδύνους που παρουσιάζει η «εκκοσμίκευση», καλώντας τους να διατηρήσουν «απλή και ταπεινή την καρδιά» τους.

«Ο θώκος του καρδιναλίου δεν αποτελεί προαγωγή, τιμή ή παράσημο. Είναι απλά μια υπηρεσία που απαιτεί πιο ανοιχτό βλέμμα και μεγαλύτερη καρδιά. Μετά την επίσημη ορκωμοσία σας, στις 22 Φεβρουαρίου, ακολουθήστε το παράδειγμα του Ιησού και την οδό της ταπεινοφροσύνης», αναφέρει η επιστολή του Ποντίφικα, που έχει διατάξει να περιορισθεί η χρήση της τιμητικής προσφώνησης «μονσινιόρ» για τους καρδινάλιους.