ΚΟΣΜΟΣ

Ενεχυροδανειστήρια για εύπορους

enechyrodaneistiria-gia-eyporoys-2000810

Tο εκθετήριο του oίκου Σάτονς & Ρόμπερτσονς στο Μανχάταν θυμίζει οίκο δημοπρασιών. Οι προθήκες του είναι υπερπλήρεις με διαμάντια, ζαφείρια και ρουμπίνια που λαμπυρίζουν κάτω από τα δυνατά φώτα και με αστραφτερά ασημένια μαχαιροπίρουνα που θα μπορούσαν να στολίζουν και βασιλικό τραπέζι. Οι προθήκες του είναι γεμάτες με ακόμα μεγαλύτερους πολύτιμους λίθους και πιο αστραφτερά κοσμήματα. Μόνο που ο οίκος Σάτονς & Ρόμπερτσονς δεν είναι οίκος δημοπρασιών αλλά ενεχυροδανειστήριο που ιδρύθηκε το 1770. Οπως λέει ο Τζεφρι Α. Ουάις, διευθύνων σύμβουλος του οίκου, στο στόχαστρο της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του βρίσκονται οι εύποροι που για κάποιο λόγο έχουν πρόβλημα ρευστότητας.
 Με εμπειρία 250 ετών στον δανεισμό με ενέχυρα υψηλής ποιότητας και αξίας ο οίκος Σάτονς & Ρόμπερτσονς έφτασε στις ΗΠΑ όπου καταγράφηκε ανάγκη τέτοιου είδους δανεισμού από εύπορους Αμερικανούς που δαπανούν πολύ περισσότερο από όσο επιτρέπουν οι δυνατότητές τους, με αποτέλεσμα να χρειάζονται γρήγορη και προπαντός διακριτική έγχυση μετρητών. Αντάλλαγμα πάντα τέτοιων συναλλαγών κάποια λατρεμένα κοσμήματα που οι πεινασμένοι για μετρητά ιδιοκτήτες τους μπορούν, προσωρινά τουλάχιστον να αποχωριστούν.

Ομως ο συγκεκριμένος οίκος δεν είναι ο μοναδικός που κάνει αυτή τη δουλειά. Ιστοσελίδες όπως η Pawngo και Borro ξεπήδησαν σαν τα μανιτάρια και προτίθενται να δανείσουν λαμβάνοντας ως ενέχυρο κοσμήματα, ρολόγια και γενικότερα οποιοδήποτε αγαθό μεγάλης αξίας μπορεί να ταχυδρομηθεί μέσω FedEx. Αλλες ιστοσελίδες όπως η Ultrapawn και η iPawn δημιουργήθηκαν αργότερα με στόχο και πάλι να δανείσουν όποιον προτίθετο να βάλει ως ενέχυρο το ακριβό του αυτοκίνητο, έργα τέχνης ή κοσμήματα. Η έλλειψη ρευστότητας καθιστά την εποχή την καλύτερη δυνατή για να ανοίξει ο οίκος παράρτημα στη Νέα Υόρκη.

Βέβαια οι δοσοληψίες στα ενεχυροδανειστήρια έχουν ένα τίμημα. Οποιος θέλει να δανειστεί μερικές χιλιάδες δολάρια μπορεί να δώσει ως ενέχυρο το Rolex του και να πληρώνει τόκους που κυμαίνονται από 12 έως 60% σε ετήσια βάση.

Ομως οι υψηλοί τόκοι δεν είναι ικανοί να αποθαρρύνουν ανθρώπους όπως ο Μάικ Ουόλς, που αγοράζει, ανακαινίζει και πωλεί κατοικίες στην περιοχή του Σικάγου. Ο ίδιος, όπως παραδέχεται μέχρι το 2008 πήγαινε στην τράπεζά του για να πάρει δάνειο. Εκτοτε, όμως, τα πράγματα έγιναν δυσκολότερα. Ετσι, όταν δεν κατάφερε να αγοράσει κάποια ακίνητα λόγω έλλειψης ρευστότητας, πήρε τα ρολόγια Rolex που διέθετε και τα έδωσε ως ενέχυρο για να πάρει χρήματα από το Ultrapawn.

Τυπικά αυτός που επιθυμεί να λάβει χρήματα από μία τέτοια επιχείρηση πρέπει να πάει το αντικείμενο που θέλει να δώσει στο ενεχυροδανειστήριο και να το αφήσει εκεί και βέβαια να πληρώνει τακτικά τις δόσεις του δανείου. Οσοι δεν το πράττουν αυτά χάνουν αυτά που έχουν αφήσει ως εγγύηση.

Σε πολλές περιπτώσεις άνθρωποι που είναι εύποροι έχουν δεσμεύσει τα μετρητά τους σε πολυτελή είδη, πανάκριβα αυτοκίνητα και κοσμήματα και δεν διαθέτουν τη ρευστότητα που θα τους επέτρεπε να πληρώσουν τα ιδιωτικά σχολεία των παιδιών τους ή τον δικηγόρο για να πάρουν διαζύγιο, σκοπούς που συνήθως επικαλούνται όσοι στρέφονται για γρήγορα δάνεια στα ενεχυροδανειστήρια.