Μεταμόσχευση μήτρας σε εννέα γυναίκες

Μεταμόσχευση μήτρας σε εννέα γυναίκες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μεταμόσχευση μήτρας υποβλήθηκαν εννέα γυναίκες από τη Σουηδία. Πρόκειται για γυναίκες που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους και γεννήθηκαν χωρίς μήτρα ή υποβλήθηκαν σε αφαίρεση του οργάνου λόγω καρκίνου. Μέχρι σήμερα ανάλογες προσπάθειες έγιναν τόσο στην Τουρκία όσο και στη Σαουδική Αραβία, αλλά καμιά δεν υπήρξε επιτυχημένη. Επιστήμονες στη Βρετανία, την Τουρκία, την Ουγγαρία και τις ΗΠΑ έχουν προγραμματίσει ανάλογα πειράματα, αλλά αυτό που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία είναι το πιο ολοκληρωμένο. «Πρόκειται για μια νέα μορφή χειρουργικής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Ματς Μπράνστρομ, ο οποίος συντόνισε τη σουηδική επιστημονική ομάδα ως επικεφαλής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. Ολες οι γυναίκες που υποβλήθηκαν στην επέμβαση πριν από έξι εβδομάδες είναι καλά στην υγεία τους και, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά στοιχεία, τα μοσχεύματα είναι σε καλή κατάσταση και λειτουργούν. Μία γυναίκα μόνο παρουσίασε λοίμωξη ενώ κάποιες άλλες εμφάνισαν τάση για απόρριψη του μοσχεύματος. Καμιά από τις γυναίκες ή τις δότριες των μοσχευμάτων δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η διαδικασία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012 και ανάμεσα στις δότριες των μοσχευμάτων περιλαμβάνονται οι μητέρες ή άλλες συγγενείς των γυναικών που υπο-Οι Σουηδοί ερευνητές ευελπιστούν ότι οι εννέα γυναίκες σύντομα θα γνωρίσουν τη χαρά της μητρότητας. βλήθηκαν στην επέμβαση. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ωστόσο, τα μοσχεύματα δεν συνδέθηκαν με τις φαλλοπιανές σάλπιγγες και έτσι οι γυναίκες δεν είναι δυνατό να συλλάβουν φυσιολογικά. Ολες τους, όμως, διαθέτουν ωοθήκες και κατά συνέπεια μπορούν να παράγουν ωάρια. Μάλιστα, προτού υποβληθούν στην επέμβαση, τους αφαιρέθηκαν ωάρια έτσι ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία εμβρύων με τη μέθοδο του σωλήνα. Τα έμβρυα στη συνέχεια καταψύχθηκαν και μελλοντικά θα μεταφερθούν στις μήτρες που μεταμοσχεύθηκαν έτσι ώστε οι γυναίκες που υποβλήθηκαν στη δοκιμασία να καταφέρουν να γεννήσουν τα παιδιά τους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στη Σουηδία είναι αμφιλεγόμενη. Ανάλογα εγχειρήματα προγραμματίζονται και στη Βρετανία, μόνο που τα μοσχεύματα δεν θα λαμβάνονται από ζωντανούς δότες αλλά από νεκρούς ή από γυναίκες που βρίσκονται κοντά στο τέλος της ζωής τους. Αυτό ακριβώς συνέβη και όταν εφαρμόστηκε η πειραματική μέθοδος στην Τουρκία. Οπως τονίζει ο δρ Ρίτσαρντ Σμιθ, επικεφαλής της βρετανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Womb Transplant UK, το μεγάλο ερώτημα είναι πλέον με ποιο τρόπο θα εξελιχθούν οι εγκυμοσύνες αυτών των γυναικών.

Ο καθηγητής Μπράνστρομ και οι συνεργάτες του θα ξεκινήσουν τη μεταφορά των εμβρύων στις μεταμοσχευμένες μήτρες μέσα στους επόμενους μήνες. Επειτα από δύο εγκυμοσύνες, οι μήτρες θα αφαιρεθούν έτσι ώστε οι γυναίκες να σταματήσουν τα ανοσοκατασταλτικά σκευάσματα που έχουν πολλές και σοβαρές παρενέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή