Με τα τανκς απάντησε το Ισραήλ

Με τα τανκς απάντησε το Ισραήλ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Με εισβολή στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης απάντησε το Ισραήλ στην έκκληση της παλαιστινιακής ηγεσίας για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου με στόχο την οριστική εκεχειρία. H κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν, μάλιστα, χαρακτήρισε «ανειλικρινή» την πρόταση του Γιασέρ Αραφάτ και έσπευσε να δηλώσει ότι η κριτική που δέχεται το Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο πηγάζει από ένα νέο είδος αντισημιτισμού. Παρά ταύτα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Αχμέντ Κορέι, αναμένεται να συναντηθούν για πρώτη φορά εντός του προσεχούς δεκαημέρου.

«Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται συνάντηση μεταξύ του Αριέλ Σαρόν και του Αχμέντ Κορέι», αποκάλυψε χθες στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σιλβάν Σαλόμ. O τελευταίος επιβεβαίωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες διερευνητικές επαφές μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων και επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης Σαρόν υπέρ της διάλυσης των ένοπλων οργανώσεων. Από την πλευρά του, επίσης, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, τόνισε ότι η κυβέρνηση Κορέι θα κριθεί από το έργο της. «Οσο ο κ. Αραφάτ έχει υπό τον έλεγχό του τις δυνάμεις ασφαλείας, οι πιθανότητες προώθησης της διπλωματικής διαδικασίας θα είναι μηδαμινές», σημείωσε ο κ. Μοφάζ.

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί συνάντησής του με τον κ. Σαρόν τις επόμενες ημέρες. O κ. Κορέι, πάντως, εξέφρασε την επιθυμία του για συνομιλίες που θα αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα και οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του παλαιστινιακού λαού και στον ερχομό της ειρήνης. «Αν οι Ισραηλινοί σεβαστούν τον λαό και τον πρόεδρό μας, ο δρόμος για την επιτυχία της κυβέρνησής μου θα ανοίξει διάπλατα», υπογράμμισε ο κ. Κορέι. Διπλωματικές πηγές, πάντως, ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων επαφών μεταξύ των δύο πλευρών, οι Παλαιστίνιοι έδειξαν μεν κατανόηση για τις ανησυχίες των Ισραηλινών στο ζήτημα της ασφάλειας, αλλά απαίτησαν την άρση των αυστηρών μέτρων στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδας της Γάζας.

Η πλειοψηφία υπέρ της εκεχειρίας

Στο μεταξύ και ενώ ο κ. Κορέι έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους παραστρατιωτικούς για την κατάπαυση του πυρός αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησής του, τα δύο τρίτα των Παλαιστινίων βλέπουν θετικά την πιθανότητα μιας νέας εκεχειρίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Παλαιστινιακού Κέντρου για την Ανάλυση της Κοινής Γνώμης, το 35,4% των ερωτηθέντων «υποστηρίζει απόλυτα την εκεχειρία», το 30,6% «μάλλον την υποστηρίζει», ενώ το 29,7% δηλώνει αντίθετο στην προοπτική αυτήν. H ίδια έρευνα έδειξε ότι η δημοτικότητα του κ. Αραφάτ συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα με το 58,3% να υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής είναι ο μόνος που μπορεί να χειριστεί με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Τέλος, περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι, υποστηριζόμενοι από Ισραηλινούς και ξένους ακτιβιστές, διαδήλωσαν στην περιοχή Μπάκα Αλ Σαρκίγια της Δυτικής Οχθης εναντίον της ανοικοδόμησης του λεγόμενου «φράχτη ασφαλείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή