Οι Ιταλοί δεν φεύγουν παρά το βαρύ τίμημα

Οι Ιταλοί δεν φεύγουν παρά το βαρύ τίμημα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. H Ιταλία ζει τη δική της 11η Σεπτεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, όμως, παρά το πένθος στο οποίο έχει βυθιστεί, θρηνώντας τη μεγαλύτερη απώλεια σε ανθρώπινες ζωές από το τέλος του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εμμένει στην αρχική απόφασή της και οι δύο χιλιάδες Ιταλοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ, ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης και τη στήριξη της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο Αντόνιο Μαρτίνο, υπουργός Αμυνας της Ιταλίας, ο οποίος μετέβη χθες στη Νασιρίγια, αυτό περιμένει τώρα η Ευρώπη από την Ιταλία. Και προφανώς και οι ΗΠΑ. Οπως επισημαίνεται σε κύριο άρθρο της εφημερίδας «Corriere della Sera», σε περίπτωση αποχώρησης των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ, η Ιταλία θα κινδυνεύσει να κατηγορηθεί για προδοσία.

Ο Μπερλουσκόνι

Ομως, το βαρύ τίμημα με το οποίο πλήρωσε η Ιταλία την παρουσία της στο μεταπολεμικό Ιράκ μπορεί να εξελιχθεί σε λυδία λίθο για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, καθώς οι πιέσεις θα αυξηθούν.

Οπως επισήμανε ο στρατηγός Κάρλο Καμπιτζιόζου, επικεφαλής των ιταλικών δυνάμεων στο Ιράκ, η επίθεση στη Νασιρίγια ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου. Για την Ιταλία η προχθεσινή ημέρα ήταν, σε επίπεδο συμβόλων, ανάλογη με την 11η Σεπτεμβρίου, τονίζει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα «La Stampa». Σηματοδοτεί, δε, το τέλος της αθωότητας αναφορικά με τη συμμετοχή της Ιταλίας στο Ιράκ. H αλληλεγγύη των Ιταλών «μη πολεμικού χαρακτήρα» προς τους Αμερικανούς συμμάχους, όπως την είχε προσδιορίσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι, απεδείχθη τελικώς έννοια θεωρητική την οποία αγνοεί η διεθνής τρομοκρατία, που λαμβάνει υπ’ όψιν της μόνο με ποιανού το μέρος τάσσεσαι.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ιταλία, όπως επισημαίνει σε άρθρο της η εφημερίδα «La Repubblica», πληρώνει την απόφασή της να προτιμήσει, αντί της ευρωπαϊκής κοινότητας, τη στρατιωτική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Οπως τονίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, σήμερα η Ιταλία οφείλει να αλλάξει κατεύθυνση και να φροντίσει να διευθετηθεί με πολιτικά μέσα η κρίση στο Ιράκ. H θυσία των καραμπινιέρων δεν πρέπει να πάει χαμένη. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνον αν ο OHE διαδραματίσει έναν αποτελεσματικό ρόλο στο Ιράκ και αν οι Ιρακινοί κατορθώσουν να συγκροτήσουν μια αυτόνομη κυβέρνηση.

Ο Λάντεν

Τον Οκτώβριο, μήνυμα που αποδιδόταν στον Μπιν Λάντεν είχε ουσιαστικά κηρύξει τον πόλεμο στους συμμάχους των ΗΠΑ, Ιταλία, Βρετανία, Αυστραλία, Ισπανία, Ιαπωνία και Πολωνία. Επιπλέον, στο δελτίο ειδήσεων χθες το μεσημέρι, το ιταλικό κανάλι RAI 3 προέβαλε αποσπάσματα μηνύματος του Μπιν Λάντεν, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για ανέκδοτο υλικό. Το μήνυμα δόθηκε σε δημοσιογράφο της εκπομπής Μπαλαρό από τον ιμάμη της Καρμανιόλα, πόλης κοντά στο Τορίνο.

Δεν πάνε οι Ιάπωνες

ΤΟΚΙΟ. Την αναβολή της ανάπτυξης δυνάμεων στο Ιράκ αποφάσισε χθες η ιαπωνική κυβέρνηση, επικαλούμενη τις συνθήκες μειωμένης ασφαλείας. H κυβέρνηση είχε υποστηρίξει την αντιδημοφιλή απόφαση για την αποστολή δύναμης περίπου 1.000 ανδρών στο Ιράκ, δηλώνοντας ότι θα αναπτυχθούν σε ειρηνική περιοχή και θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση. Ομως, η περιοχή όπου θα μετέβαιναν δεν είναι άλλη από την πόλη Νασιρίγια, θέατρο της τελευταίας πολύνεκρης επίθεσης εναντίον της ιταλικής δύναμης. Την απόφαση του πρωθυπουργού Κοϊζούμι ενδέχεται να επηρέασαν επίσης τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, που έδειξαν πως η αντίθεση της αντιπολίτευσης προς την αποστολή Ιαπώνων στρατιωτών στο Ιράκ είχε απήχηση στο εκλογικό σώμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή