Γαλλία: κυβέρνηση από Ιρακινούς

Γαλλία: κυβέρνηση από Ιρακινούς

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεταβίβαση της εξουσίας στον ιρακινό λαό ζήτησε χθες από τις ΗΠΑ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν. «Ηρθε η ώρα για ριζικές αλλαγές στην αμερικανική πολιτική στο Ιράκ, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να περιμένει άλλο, η κατάσταση δεν επιδέχεται άλλες καθυστερήσεις, διότι η απώλεια χρόνου σημαίνει ανθρώπινες απώλειες», διεμήνυσε προς την Ουάσιγκτον ο κ. ντε Βιλπέν. Μιλώντας, χθες, το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό «Europe 1» υπογράμμισε ότι «σημείο εκκίνησης είναι η εθνική κυριαρχία των Ιρακινών». «H νομιμότητα του Ιράκ είναι συνυφασμένη με μία συμπαγή διεθνή κοινότητα, με τον OHE, αλλά και με τις ΗΠΑ, που ανέλαβαν την επί τόπου δέσμευση και πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους, αλλά υπό την αιγίδα των Ιρακινών», συνέχισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε τη συνεργασία του Αμερικανού διοικητή Πολ Μπρέμερ με έναν «ικανό» απεσταλμένο του OHE στη Βαγδάτη. Αργότερα, όμως, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που οργάνωσε η Λέσχη Γαλλο – Αμερικανικού Τύπου, ο κ. ντε Βιλπέν περιέγραψε τη γαλλική πρόταση για τη μεταβίβαση εξουσίας με τη μορφή Γνωμοδοτικού Σώματος ή Συμβουλευτικής Συνέλευσης. «Ας δημιουργήσουμε μία Συνέλευση, η οποία είτε θα επιλέξει είτε θα εκλέξει μία προσωρινή κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση είτε θα τοποθετήσει τρόϊκα είτε δύο προσωπικότητες επικεφαλής. Το ουσιώδες είναι να προχωρήσουμε» υπογράμμισε.

Ο κ. ντε Βιλπέν έτεινε και πάλι χείρα βοηθείας προς τις ΗΠΑ. «Είμαστε πάντα έτοιμοι για το ραντεβού, είμαστε έτοιμοι να μετάσχουμε σε όλες τις διαβουλεύσεις. Σήμερα απλώνω και πάλι το χέρι στους Αμερικανούς φίλους. Διότι τα όσα διακυβεύονται στο Ιράκ μας αφορούν όλους», συνέχισε, συναρτώντας το κύρος της «επόμενης προσωρινής κυβέρνησης» από ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο σωστός δρόμος

Ο κ. ντε Βιλπέν υπήρξε μάλλον αβρόφρων όταν υπενθύμισε ότι «τους είχαμε εξηγήσει ποιος είναι ο σωστός δρόμος». «Σας τα είχαμε πει» ήταν το απόφθεγμα του Φρανσουά Εσμπούρ, επικεφαλής του Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών στο Παρίσι. «H Γαλλία δικαιώνεται τώρα για την πολύμηνη αντίστασή της στον πόλεμο του Ιράκ, για την επιμονή της στο θέμα της μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς το ταχύτερο δυνατόν. Ομως, η ιδέα ότι η Γηραιά Ηπειρος πρόκειται να πηδήξει στον λάκκο με τα φίδια των Αμερικανών είναι αποκύημα φαντασίας», προειδοποίησε ο αναλυτής, υπονοώντας και τα περί Γηραιάς Ευρώπης με αραχνιασμένες ιδέες του κ. Ράμσφλεντ. Προκειμένου για τις ιδέες, την αλληλεγγύη και το θάρρος της Γαλλίας, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν διευκρίνισε ότι βρίσκονται στη διάθεση του προέδρου Μπους, κατέστησε, όμως, σαφές ότι «δεν τίθεται θέμα αυτή τη στιγμή αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, διότι η ανειλημμένη αυτή υποχρέωση των Αμερικανών οφείλει να παραταθεί προς όφελος της ειρήνης». Ισως, ανάλογες θέσεις να διατυπώσει και ο Γιόσκα Φίσερ, που την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνομιλίες με την αμερικανική ηγεσία στην Ουάσιγκτον. Εκεί αναμένεται στις 20 Νοεμβρίου και ο καγκελάριος Σρέντερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή