Δεν προμηθεύει πετρέλαιο η Halliburton

Δεν προμηθεύει πετρέλαιο η Halliburton

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε προχθές ότι διακόπτει τη συνεργασία του με την εταιρεία πετρελαϊκών υπηρεσιών Halliburton, την παλαιά εταιρεία του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, που είχε αναλάβει την προμήθεια και διανομή βενζίνης, κηροζίνης και βουτανίου στο Ιράκ. Οι αρμοδιότητες αυτές περιέρχονται πλέον σε ειδική στρατιωτική μονάδα, υπό την άμεση εποπτεία του Πενταγώνου. H νέα στρατιωτική υπηρεσία αρμόδια για την προμήθεια καυσίμων θα διοργανώνει μειοδοτικούς διαγωνισμούς και θα ορίζει τους εργολήπτες σε διάστημα 60 με 90 ημερών.

Στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος είχαν ασκήσει πρόσφατα δριμεία κριτική στην τιμολογιακή πολιτική της KBR, θυγατρικής της Halliburton, η οποία εισήγαγε καύσιμα στο Ιράκ από το Κουβέιτ, την ίδια ώρα που τουρκικά διυλιστήρια προσέφεραν καύσιμα σε πολύ πιο συμφέρουσες τιμές. Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Χένρι Γουάξμαν δήλωσε χθες ότι αισθάνεται δικαιωμένος από την απόφαση του Πενταγώνου.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η υπηρεσία Οικονομικών Υποθέσεων του Πενταγώνου είχε διατάξει τη διενέργεια διοικητικής έρευνας για τις υπερτιμολογήσεις, στις οποίες είχε προβεί η KBR για να προμηθεύσει καύσιμα στην ιρακινή αγορά.

Ο πρόεδρος Μπους είχε αποπειραθεί να αποκλιμακώσει την κρίση, τονίζοντας ότι η Ηalliburtoθα αποζημίωνε την κυβέρνηση, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι προέβη σε υπετιμολογήσεις καυσίμων, που εισήχθησαν από τις όμορες του Ιράκ χώρες. Εκπρόσωπος της Ηalliburtoεξέφρασε χθες την πεποίθησή του ότι η εταιρεία θα δικαιωθεί από την έρευνα του Πενταγώνου, επισημαίνοντας ότι προκαταρκτική έρευνα του σώματος του Μηχανικού των ΗΠΑ δεν έφερε στο φως καμιά περίπτωση υπερτιμολόγησης.

Η Ηalliburtoεξασφάλισε το έργο της ανοικοδόμησης της ιρακινής πετρελαϊκής βιομηχανίας χάρη στο συμβόλαιο που είχε συνάψει παλαιότερα με τον αμερικανικό στρατό για παροχή έκτακτης βοήθειας σε πεδία μάχης και κατεχόμενες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή