Αιματηρά επεισόδια στο Κιρκούκ

Αιματηρά επεισόδια στο Κιρκούκ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIPKOYK. Σοβαρά επεισόδια με δύο νεκρούς σημάδεψαν την παραμονή του Νέου Ετους στην πόλη του Κιρκούκ, καθώς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων Αράβων και Τουρκμένων, άγνωστοι, ενδεχομένως πεσμεργκά, άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας δύο διαδηλωτές και τραυματίζοντας άλλους δεκατέσσερις.

Αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας δήλωσε ότι τα πυρά προήλθαν από μέλη της Πατριωτικής Ενωσης για το Κουρδιστάν, τη στιγμή που εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το τοπικό κυβερνείο, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε ομοσπονδιακά σχέδια του Κουρδιστάν. Ευθύς μόλις έγιναν αντιληπτά τα επεισόδια, Αμερικανοί στρατιώτες μετακινήθηκαν στην περιοχή σχηματίζοντας οδοφράγματα, με στόχο την αποτροπή νέων συγκρούσεων.

«Το Κιρκούκ είναι ιρακινή πόλη», φώναζαν νωρίτερα οι διαδηλωτές, Αραβες και Τουρκμένοι στην πλειοψηφία τους, οι οποίοι ζητούν να παραμείνει η πόλη υπό τον έλεγχο της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης. Να μην ενσωματωθεί δηλαδή στην προτεινόμενη κουρδική ομοσπονδία. H ακριβής πληθυσμιακή σύνθεση του Κιρκούκ δεν είναι γνωστή. Πιστεύεται ότι κατοικείται από τρεις ισομερείς εθνικές ομάδες, τους Αραβες, τους Τουρκμένους και τους Κούρδους. Ορισμένοι Κούρδοι ζητούν να αποτελέσει το Κιρκούκ τμήμα ενός αυτόνομου Κουρδιστάν.

Κατασχέσεις όπλων

Εν τω μεταξύ, υπό την απειλή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων εκ μέρους των ιρακινών ανταρτικών πυρήνων που εξακολουθούν να σκορπούν τον θάνατο στο Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις σε συνεργασία με τις επίσημες ιρακινές αρχές ετοιμάζονταν χθες να υποδεχθούν τον καινούργιο χρόνο. H ιρακινή αστυνομία επρόκειτο να αυξήσει τις περιπολίες, να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα φυλάκια, ενισχύοντας παράλληλα το προσωπικό στα αστυνομικά τμήματα, τα οποία τον τελευταίο μήνα έχουν κατ’ επανάληψιν γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ωστόσο, η χθεσινή ημέρα δεν ανέστειλε ούτε λεπτό τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων. Δεκάδες Ιρακινοί τους οποίους βαρύνουν υποψίες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις συνελήφθησαν και σημαντικός αριθμός όπλων κατασχέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Βαγδάτης. Δέκα από τους συλληφθέντες, οι οποίοι συνελήφθησαν στην περιοχή της Μπακούμπα, 60 χλμ. βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας, ήταν καταζητούμενοι, όπως ανέφερε ο διοικητής της 4ης Μεραρχίας. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του, κατασχέθηκαν δύο εκτοξευτήρες, 23 πλάκες TNT και πολλά όπλα. Ενδιαμέσως, Αμερικανοί στρατιώτες ανακάλυψαν χθες στη Σαμάρα ένα ακόμη οπλοστάσιο με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή