Νέοι εποικισμοί στα Υψώματα του Γκολάν

Νέοι εποικισμοί στα Υψώματα του Γκολάν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. H κυβέρνηση Σαρόν τορπίλισε τις όποιες ελπίδες είχαν δημιουργηθεί για διευθέτηση της διένεξης μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, αποφασίζοντας υπέρ της ανέγερσης εκατοντάδων νέων κατοικιών στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν. Πρόκειται για μια κίνηση που αιφνιδίασε, καθώς τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων ανέφεραν πως ηγετικό στέλεχος της παράταξης της οποίας ηγείται ο Αριέλ Σαρόν ετοιμαζόταν να επισκεφθεί τη Δαμασκό, προκειμένου να συζητήσει με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ την πρόσφατη πρότασή του περί επανέναρξης των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών. H ανακοίνωση της απόφασης για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα Υψώματα του Γκολάν συνοδεύτηκε, μάλιστα, από εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας του Ισραήλ, Γιζραέλ Κατζ. O τελευταίος έδωσε χθες στη δημοσιότητα σχέδιο, βάσει του οποίου εννέα νέες κοινότητες θα ιδρυθούν στα Υψώματα του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός το 1967 και υπογράμμισε με ειρωνεία ότι η κυβέρνηση έλαβε υπ’ όψιν την ειρηνευτική πρόταση του «αρχιτρομοκράτη», όπως τον αποκάλεσε, κ. Ασαντ πριν αποφασίσει. «H απόφαση για την επέκταση των οικισμών στέλνει στη Δαμασκό το σαφέστατο μήνυμα ότι τα Υψώματα του Γκολάν αποτελούν τμήμα του Ισραήλ και δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να τα εγκαταλείψουμε», δήλωσε ο κ. Κατζ. «Ενας από τους στόχους μου», υποστήριξε ο Ισραηλινός υπουργός Γεωργίας, «είναι να βεβαιωθώ ότι ο Ασαντ θα ξυπνάει κάθε πρωί και θα βλέπει από το παλάτι τα ισραηλινά υψώματα του Γκολάν να ευημερούν».

Η ισραηλινή αντιπολίτευση αντιδρά

Από την πλευρά του, ο στενός συνεργάτης του κ. Σαρόν, Ντόρε Γκολντ, υπογράμμισε ότι αν η Δαμασκός επιθυμεί πραγματικά την ειρήνη θα πρέπει πρώτα να άρει την υποστήριξή της στις τρομοκρατικές οργανώσεις και κυρίως στη Χεζμπολάχ. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις σχετικά με το μέλλον των Υψωμάτων του Γκολάν και η απόφαση υπέρ της οικοδόμησης εννιακοσίων κατοικιών στην περιοχή δεν αναιρεί αυτή την πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Γκολντ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου, Ραανάν Γκίσιν, εξήγησε ότι η κυβέρνηση επεξεργαζόταν το σχέδιο για την ανάπτυξη των Υψωμάτων του Γκολάν «εδώ και αρκετό καιρό». H απόφαση της κυβέρνησης Σαρόν προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, ενώ ο εγχώριος Τύπος εκτιμά ότι ακόμα και το υπουργικό συμβούλιο είναι διαιρεμένο. Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Τζερούσαλιμ Ποστ», υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τον υπουργό Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, να συγκαταλέγεται σ’ αυτούς που βλέπουν θετικά την πρόταση Ασαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή