«Νησί» αξίας 8,8 τρισ. ευρώ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα θέλατε να αγοράσετε ένα νησί, όπου η μπίρα ρέει άφθονη, οι παραλίες είναι ανεμοδαρμένες και τα κάστρα αριθμούν στις εκατοντάδες; Αν και το νησί αυτό, καθώς και οι νησίδες που του ανήκουν, δεν πωλούνται, η τιμή τους υπολογίσθηκε τελευταία από την κρατική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας. Πρόκειται για το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή την Αγγλία, την Ουαλλία, τη Σκωτία και τη Βόρειο Ιρλανδία και η Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά τη συνολική αξία της στα 8,8 τρισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα τα κτίσματα, μηχανήματα, δρόμοι, γέφυρες, αεροπλάνα, τρένα και αυτοκίνητα της χώρας. H Στατιστική Υπηρεσία συμπεριέλαβε επίσης όλα τα χρήματα που βρίσκονται κατατεθειμένα στις τράπεζες και τους χρηματιστηριακούς οργανισμούς της χώρας, καθώς και ό,τι υπάρχει στα ράφια των πλουσιοπάροχων εμπορικών καταστημάτων του Λονδίνου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, συνοδευόταν από τη χιουμοριστική παρατήρηση: «Είναι δύσκολο να φαντασθούμε κάτι το οποίο θα είναι πολύ ακριβό, ακόμη και για τον Μπιλ Γκέιτς». Οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν ότι αξιοποίησαν νέα πρότυπα και μοντέλα για να φθάσουν στο ποσόν των 8,8 τρισ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, εάν τα 58,8 εκατομμύρια Βρετανοί αποφασίσουν να εκποιήσουν τη χώρα τους, ο κάθε ένας τους θα εξασφαλίσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 150.000 ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, οι όψιμοι πλούσιοι κάτοικοι της Βρετανίας θα καλούνταν να αποπληρώσουν το δημόσιο έλλειμμα, που εκτιμάται στα 222 δισ. ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία

Πάνω από το ήμισυ της «αξίας» της Βρετανίας προέρχεται από την ακίνητη περιουσία των κατοίκων της, η οποία σύμφωνα με τους στατιστικολόγους έχει διπλασιασθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Τα εμπορικά και δημόσια ακίνητα έχουν αξία 1 τρισ. ευρώ, ενώ οι κοινωφελείς υποδομές της χώρας, όπως δρόμοι, γέφυρες, αγωγοί καυσίμων και σιδηρόδρομοι έχουν αξία 961 δισ. ευρώ. Ποιος ο λόγος, όμως, για τον υπολογισμό της αξίας μιας ολόκληρης χώρας; H Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι ο υπολογισμός του συνολικού κόστους της χώρας θα βοηθήσει τους οικονομολόγους να αναπτύξουν νέα οικονομικά μοντέλα και να αξιοποιήσουν τα στοιχεία της μελέτης για οικονομικές προβλέψεις. Στην τιμή περιλαμβάνονται και 241.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που εκτείνονται σε μήκος 950 χιλιομέτρων από το νοτιότερο άκρο της Αγγλίας έως και το βορειότερο ακρωτήριο της Σκωτίας. Οι ακτές φθάνουν σε μήκος τα 14.464 χιλιόμετρα, ενώ το υψηλότερο βουνό το Μπεν Νέβις στη Σκωτία έχει υψόμετρο 1.343 μέτρα. H χώρα παρουσιάζει ακόμη επάρκεια πετρελαίου, ποδοσφαίρου, κήπων και φαρμακοβιομηχανιών, ενώ εμφανίζει φυλετική και γλωσσική πολυμορφία, με πάνω από 300 γλώσσες να ομιλούνται στο Λονδίνο. Το αίσθημα του απρόοπτου κυριαρχεί στο κλίμα, τις προβληματικές συγκοινωνίες και τη συμπεριφορά των μελών της βασιλικής οικογένειας. Στους ακριβείς υπολογισμούς της Στατιστικής Υπηρεσίας δεν έχουν συμπεριληφθεί τα οικονομικά στοιχεία του 2003. H απρόσμενη μεταγραφή του διάσημου ποδοσφαιριστή Ντέιβιντ Μπέκαμ στη Ρεάλ Μαδρίτης και η μετακόμιση του ιδίου και της συζύγου του στην ισπανική πρωτεύουσα πρέπει σίγουρα να έχει επηρεάσει αρνητικά τη συνολική χρηματική αξία των βρετανικών νήσων, καθώς το λαμπρό ζεύγος έχει αποκτήσει υπόσταση σημαντικού εθνικού κεφαλαίου για τους Βρετανούς.

Υπάρχουν, όμως, και Βρετανοί που διαφωνούν με αυτήν την πεζή αντιμετώπιση του έθνους τους.

Ο δημοσιογράφος και ιστορικός Μαξ Χέιστιγκς επισημαίνει σε σχόλιό του στην εφημερίδα Daily Mail, ότι μπορεί να φαντασθεί τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του, Γκόρντον Μπράουν, καθισμένους με τις αριθμομηχανές τους να προσπαθούν να υπολογίσουν πόσα από αυτά τα 8,8 τρισ. ευρώ θα μπορέσουν να φορολογήσουν και να κατασπαταλήσουν: «Το έθνος δεν είναι γεωγραφικός τόπος, αλλά μία έννοια, που αποτελείται από αμάλγαμα παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Το μυστικό της ευτυχίας κάθε κοινωνίας είναι η διαφύλαξη της ταυτότητάς της και όχι η κατάπνιξή της. Είναι ακόμη χειρότερο να υποβαθμίζουμε την πραγματική αξία ενός έθνους, μετρώντας την ανάλογα με τις καταθέσεις των κατοίκων στην τράπεζα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή