Νίξον: Επίθεση για το πετρέλαιο

Νίξον: Επίθεση για το πετρέλαιο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να καταλάβει πετρελαιοφόρες περιοχές στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του εμπάργκο του αραβικού πετρελαίου πριν από 30 χρόνια. Αυτό αποκαλύπτει έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο αποχαρακτηρίστηκε, ως είθισται μετά την παρέλευση 30 ετών, και εδόθη προχθές στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το πρώην απόρρητο έγγραφο, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ήταν έτοιμος να δράσει πιο επιθετικά από ό,τι εκτιμάτο, προκειμένου να διασφαλίσει την παροχή πετρελαίου για τις ΗΠΑ σε περίπτωση που το εμπάργκο, το οποίο είχαν επιβάλει τα αραβικά έθνη σε αντίποινα για την υποστήριξη της Αμερικής στο Ισραήλ στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973, δεν τερματιζόταν. Το εμπάργκο ήρθη τελικώς το 1974.

Στο έγγραφο των Εθνικών Βρετανικών Αρχείων, επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ εξέταζαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη πετρελαιοφόρων περιοχών στη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Αμπου Ντάμπι αλλά μόνον ως «ύστατη λύση». O Αμερικανός τότε υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Σλέσιντζερ, απέστειλε σχετική προειδοποίηση στον Λόρδο Κρόμερ, τον Βρετανό τότε πρεσβευτή στις ΗΠΑ. Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, αναφερόμενος στον κ. Σλέσιντζερ, ο Λόρδος Κρόμερ φέρεται να είπε ότι «δεν ήταν πλέον προφανές ότι οι ΗΠΑ δεν θα επρόκειτο να χρησιμοποιούσουν στρατιωτική ισχύ». Το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τους Αμερικανούς ελήφθη πολύ σοβαρά υπ’ όψιν από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες συνέταξαν έκθεση με τα πιθανότερα σενάρια και τις επιπτώσεις για τη Μέση Ανατολή. Το έγγραφο με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 1973 εστάλη στον Βρετανό τότε πρωθυπουργό Εντουαρντ Χιθ. Σε περίπτωση που οι Αμερικανοί καταλάμβαναν πετρελαιοφόρες περιοχές στη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Αμπου Ντάμπι, η κατοχή μπορεί να διαρκούσε έως και 10 χρόνια. Μπορεί επίσης να απομάκρυνε τις αραβικές χώρες και να προκαλούσε ένταση με τη Μόσχα παρότι, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, δεν ήταν πιθανή μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Σ. Ενωση. Μία ακόμη πιθανή συνέπεια ήταν να δυσαρεστηθούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Δύση.

Δεν ενημέρωσε τη Βρετανία

Σε άλλο έγγραφο που αποχαρακτηρίστηκε αναφέρεται η οργή του κ. Χιθ εναντίον του κ. Νίξον, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος δεν ενημέρωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό για την απόφασή του να θέσει αμερικανικές δυνάμεις σε παγκόσμια πυρηνική ετοιμότητα στη διάρκεια του πολέμου στη Μέση Ανατολή. O κ. Χιθ υπαινίχθηκε μάλιστα ότι ο κ. Νίξον προχώρησε στη συγκεκριμένη απόφαση προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από το σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ, το οποίο το φθινόπωρο του 1973 βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή