Μια συμβολική πρόσκληση για τον καγκελάριο

Μια συμβολική πρόσκληση για τον καγκελάριο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Μια ακόμη ένδειξη ότι ο γαλλογερμανικός άξονας, όχι απλώς καλά κρατεί, αλλά είναι σήμερα ισχυρότερος από ποτέ, αποτελεί η απόφαση του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ να προσκαλέσει τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απόβαση στην Νορμανδία, τον ερχόμενο Ιούνιο. H πρόσκληση αυτή, η οποία έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τον Γερμανό καγκελάριο, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της στενότατης σχέσης που έχει αναπτυχθει μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, χάρη και στην προσωπική σχέση που υπάρχει μεταξύ των δύο ηγετών. Ακόμη και μόλις πριν από δέκα χρόνια εθεωρείτο πολύ νωρίς να παραστεί ένας Γερμανός ηγέτης σε εορταστικές εκδηλώσεις για την ιστορική απόβαση στη Νορμανδία, η οποία σήμανε και την αρχή του τέλους για τη ναζιστική Γερμανία. Στην επέτειο των 50 χρόνων από την απόβαση, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν δεν είχε τολμήσει να προσκαλέσει στις κύριες εκδηλώσεις τον τότε Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ, προσκαλώντας τον απλώς στις εκδηλώσεις της γαλλικής νεολαίας. H κίνηση αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους της Γερμανίας, με αποτέλεσμα να ψυχρανθούν κατά κάποιο τρόπο οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο πρόεδρος Μιτεράν είχε προσκαλέσει, ένα μήνα αργότερα, γερμανικά στρατευματα να συμμετάσχουν στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία. H απόφαση του κ. Σιράκ έρχεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση των δύο χωρών ότι στο εξής θα έχουν κοινή εκπροσώπηση σε ορισμένα φόρα της E.E., αποδεικνύοντας έτσι και εμπράκτως το πνεύμα της στενής συνεργασίας που τις χαρακτηρίζει. Δεν είναι πάντως ακόμη γνωστό πώς θα αντιδράσουν οι ενώσεις των βετεράνων του πολέμου στην παρουσία, για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις αυτές, ενός Γερμανού ηγέτη.

Ταφόπετρα στις διαφορές του παρελθόντος

Από πλευράς συμβολισμών, πάντως, η παρουσία του Γκέρχαρντ Σρέντερ στις πιο σημαντικές εκδηλώσεις για τον τερματισμό του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί την πιο σημαντική απόδειξη ότι οι δύο χώρες έχουν βάλει οριστική ταφόπλακα στις διαφορές που τις χώριζαν κατά το παρελθόν και τώρα κινούνται στην Ευρώπη, στηριζόμενες στη στενή τους συνεργασία. Σε προσωπικό επίπεδο, η πρόσκληση του Γάλλου προέδρου θα μπορούσε να εκληφθεί και ως δώρο γενεθλίων προς τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος θα γιορτάσει τα 60ά του γενέθλια λίγες μόνον ημέρες πριν απο τις εκδηλώσεις. Γεννημένος στις 7 Απριλίου του 1944, ο κ. Σρέντερ δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του, ο οποίος σκοτώθηκε στο πεδίο των μαχών στη Ρουμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή