Ευρωσύνταγμα, πρώτο καθήκον για την Ιρλανδία

Ευρωσύνταγμα, πρώτο καθήκον για την Ιρλανδία

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Την εξάμηνη προεδρία της E. E. ανέλαβε η Ιρλανδία, η οποία καλείται να διευθετήσει τα προβλήματα, που της κληροδότησε η προκάτοχός της, Ιταλία. Βασικές προτεραιότητές της είναι η γεφύρωση των διατλαντικών σχέσεων και η αποσόβηση του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων για το Ευρωσύνταγμα. Στο ζήτημα του Ευρωσυντάγματος παρενέβη χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος ζήτησε άμεση επανέναρξη των συνομιλιών στις τάξεις της Συντακτικής Συνέλευσης.

Παρέμβαση Πρόντι

«Το ευρωπαϊκό μου όραμα με υποχρεώνει να επιμείνω, όπως έκανα και με την ιρλανδική προεδρία, στην ανάγκη ανανέωσης του έργου της Συντακτικής Συνέλευσης, για να προχωρήσει η Ενωση με 25 μέλη. Παραμένει πρώτη προτεραιότητα η έγκριση του κειμένου της Συνέλευσης και ο εφοδιασμός της Ευρώπης με ένα αληθινό Σύνταγμα», τόνισε ο Πρόντι. «H τακτική μας είναι να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το άφησαν οι Ιταλοί και να επιχειρήσουμε να διασφαλίσουμε ότι όσα ζητήματα προϋποθέτουν συμβιβασμούς θα επιλυθούν οριστικά», ανέφερε από την πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της E. E. από προχθές, Μπέρτι Αχερν. «Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ένα Σύνταγμα, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά ακόμη θέματα, που χρήζουν επεξεργασίας», πρόσθεσε. O προεδρεύων της Ενωσης αναμένεται να αναλώσει τους δύο πρώτους μήνες της θητείας του σε περιοδείες ανά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να ακούσει προσεκτικά τις θέσεις κάθε χώρας για το Σύνταγμα και να επιχειρήσει να ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων, συντάσσοντας μια έκθεση τον Μάρτιο. Ηδη η ιρλανδική προεδρία εμφανίζεται υπεραισιόδοξη. Οπως δήλωσε στον «Γκάρντιαν» ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κόουεν, «δεν έχω αμφιβολία ότι θα υπάρξει συμφωνία. Το κεντρικό ερώτημα είναι πότε». Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η τελική συμφωνία για το Σύνταγμα της Ευρώπης θα χρειασθεί πολύ περισσότερο χρόνο και ενδέχεται να επιτευχθεί στο τέλος του έτους. Υπάρχουν εξάλλου πολλά άλλα σημαντικά, ευρωπαϊκά γεγονότα, όπως οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο και η λήξη της θητείας του προέδρου της Κομισιόν, τα οποία αναμένεται να αποσπάσουν την προσοχή των χωρών – μελών από το Σύνταγμα.

Η τελετή ανάληψης της προεδρίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με έπαρση της σημαίας στο κάστρο του Δουβλίνου, ενώ τον Μάιο η ενσωμάτωση των νέων χωρών – μελών στις ευρωπαϊκές δομές θα συνοδευθεί από σειρά εκδηλώσεων και πάρτι στους δρόμους της ιρλανδικής πρωτεύουσας. Με δεδομένη όμως τη συρρικνούμενη δημοτικότητα της Ενωσης στους κόλπους των 15 χωρών – μελών, ο Αχερν σκοπεύει να βελτιώσει τις οικονομικές επιδόσεις της E. E. και να προχωρήσει στην εναρμόνιση της πολιτικής ασύλου στις μεμονωμένες χώρες. Στη διάρκεια της ιρλανδικής προεδρίας θα ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο κύμα διεύρυνσης στην ιστορία της Ενωσης, με την ένταξη δέκα χωρών της Μεσογείου και της ανατολικής Ευρώπης τον προσεχή Μάιο. Παράλληλα ο Αχερν θα εκμεταλλευθεί τους παραδοσιακούς δεσμούς της χώρας του με τις ΗΠΑ για να οικοδομήσει νέες γέφυρες μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, των οποίων οι σχέσεις επλήγησαν ανεπανόρθωτα κατά τον πόλεμο στο Ιράκ. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο έντονων διατλαντικών διενέξεων, που σημαδεύτηκε από μαζικές ευρωπαϊκές διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, το Δουβλίνο καλείται να επουλώσει τις ανοιχτές πληγές. Το διατλαντικό ρήγμα βάθυνε με ποικίλες αφορμές, από τη λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, του Πρωτοκόλλου του Κιότο για τις κλιματολογικές αλλαγές και τον παρ’ ολίγον εμπορικό πόλεμο για τους δασμούς στο ατσάλι, κλιμακώθηκε ωστόσο με τον πόλεμο στο Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι πολλές χώρες μέλη της E. E., με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία εναντιώθηκαν στην αμερικανοβρετανική εισβολή στη χώρα.

Ο χαρισματικός Αχερν

Οι διεθνείς σχέσεις, η πρόληψη των διεθνών συρράξεων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου θα βρεθούν επίσης στην κορυφή της ατζέντας του. Πάντως, η θητεία του Αχερν προοιωνίζεται μάλλον επιτυχέστερη από αυτήν του προκατόχου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. O Αχερν θεωρείται ιδανικός για τους παρασκηνιακούς χειρισμούς, που απαιτούνται. Εκτός από το Ζακ Σιράκ, είναι ο πλέον έμπειρος Ευρωπαίος ηγέτης και είναι ευρέως γνωστός ως «άνθρωπος της συναίνεσης και της σύναψης συμφωνιών». O ίδιος δε θέλει να επισκιάσει οτιδήποτε τη θεμελιώδη αποστολή της προεδρίας του και την κινητήριο δύναμη πίσω από το Ευρωσύνταγμα: την άφιξη των δέκα νέων χωρών – μελών και 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών την 1η Μαΐου. Το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη τελετή φιλοξενεί η Ιρλανδία, ένα κράτος – νησί τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, έχει έντονο συμβολισμό. Είναι η καλύτερη διαφήμιση για τα πλεονεκτήματα, που απολαμβάνουν οι μικρές χώρες από την ένταξη τους στην E. E. Πριν από τριάντα χρόνια η Ιρλανδία ήταν ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης, ενώ τώρα έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή