Πρωτοβουλίες από τον Αραφάτ ζητεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση

Πρωτοβουλίες από τον Αραφάτ ζητεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Την ανάληψη προσωπικών πρωτοβουλιών προκειμένου να κλείσει ο φαύλος κύκλος της βίας ζήτησε από τον Γιάσερ Αραφάτ ο ειδικός απεσταλμένος της αιγυπτιακής κυβέρνησης, Οσάμα Ελ Μπαζ. Την ίδια στιγμή και ενώ αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο λήψης μονομερών μέτρων από πλευράς της ισραηλινής κυβέρνησης, μέλη της ριζοσπαστικής οργάνωσης, «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων της Αλ Ακσά», συμμετείχαν σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε στρατόπεδο προσφύγων του Λιβάνου, διακηρύσσοντας την πρόθεσή τους να συνεχίζουν την ένοπλη αντίσταση. Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης Σαρόν να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στα υψώματα του Γκολάν, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν μονόδρομο για την επίλυση των διαφορών μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας.

«Οσα άκουσα από τον κ. Αραφάτ αναπτέρωσαν τις ελπίδες μου για το μέλλον», δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Αιγύπτιου πρόεδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, Οσάμα Ελ Μπαζ, λίγα λεπτά μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. O κ. Ελ Μπαζ φέρεται να ζήτησε από τον κ. Αραφάτ την ανάληψη πρωτοβουλιών προς όφελος της επίτευξης συμφωνίας για μια νέα εκεχειρία και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά σε μια τέτοια εξέλιξη. Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Αραφάτ απέφυγε να δώσει υποσχέσεις ενώ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δήλωσε ότι η συζήτηση με τον κ. Ελ Μπαζ επικεντρώθηκε στα προβλήματα του παλαιστινιακού λαού.

Παρά ταύτα, ανώτατα στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής εξέφραζαν χθες την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο λήψης μονομερών μέτρων από την κυβέρνηση Σαρόν. Κατά τ’ άλλα, η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στα υψώματα του Γκολάν προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Δαμασκού. «Οι κινήσεις των Ισραηλινών υποδηλώνουν την αντίθεση της κυβέρνησης Σαρόν σε κάθε πρωτοβουλία για την ειρήνη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Συρίας. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να διακόψει κάθε δραστηριότητά της στα αμφισβητούμενης κυριαρχίας εδάφη. «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Συρίας και Ισραήλ», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, A. Ερέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή