Αναταράξεις στους αιθέρες

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταραχή εν τοις ουρανοίς με απρόβλεπτες εξελίξεις για τις διεθνείς αερομεταφορές, προμηνύουν τα αλλεπάλληλα επεισόδια της παραμονής και ανήμερα του νέου έτους, δηλαδή οι ματαιώσεις πτήσεων της «British Airways» προς Ουάσιγκτον και της «Aeromexico» προς Λος Αντζελες, η τρίωρη ανάκριση επιβατών της πτήσης 223 της βρετανικής εταιρείας στο αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον και η συνοδεία αεροσκαφών της «Air France» από αμερικανικά μαχητικά πριν από την προσγείωσή τους στο Λος Αντζελες. H όλη αναστάτωση θεωρείται προέκταση της «έκτακτης εντολής» των ΗΠΑ περί «επάνδρωσης των ξένων αεροσκαφών με ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς», στο πλαίσιο του περιβόητου «πορτοκαλιού συναγερμού» για την αποτροπή τρομοκρατικού πλήγματος, που επέβαλε πριν από δύο περίπου εβδομάδες η Ουάσιγκτον.

Εδωσαν λάθος στοιχεία

Χθες, ενόσω η διοίκηση της B.A. εξέταζε χθες την πλήρη αναθεώρηση του καθημερινού προγράμματος των πτήσεών της προς Ουάσιγκτον, ταραχή εν κρανίω προκάλεσε δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η οποία επικαλούμενη Γάλλους αξιωματούχους ισχυρίζεται ότι η ματαίωση έξι πτήσεων της «Air France» προς και από το Λος Αντζελες, την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, στηρίχθηκε σε «εσφαλμένα στοιχεία», που το FBI μεταβίβασε στις 22 Δεκεμβρίου στις γαλλικές αρχές.

Η λίστα με τα ονόματά των έξι «υπόπτων» της Αλ Κάιντα», οι οποίοι θα επιχειρούσαν αεροπειρατεία σε γαλλικό αεροσκάφος και πλήγμα εναντίον στόχου στην Καλιφόρνια, ήταν απλή συνωνυμία ή παράφραση -λόγω άγνοιας του αραβικού αλφαβήτου- συγκεκριμένων ονομάτων. Οι «έξι» ανακρίθηκαν ενώπιον Αμερικανών πρακτόρων για να διαπιστωθεί ότι «ο αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης της Τυνησίας ήταν ένα παιδάκι, ενώ οι άλλοι ύποπτοι ήταν ένας Ουαλλός ασφαλιστής, μία γηραιά Κινέζα κυρία, πρώην ιδιοκτήτρια εστιατορείου στο Παρίσι και τρεις Γάλλοι υπήκοοι». Χθες, γαλλικές ανακριτικές πηγές διέψευσαν την ύπαρξη αμερικανικού καταλόγου, όμως, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τη ματαίωση των πτήσεων με απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, στηριγμένη σε εσφαλμένα στοιχεία.«Το FBI στηρίζεται σε ονόματα, ως γνωστόν, όμως υπάρχουν και συνωνυμίες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Επίσης, επιβεβαιώθηκαν «εμμέσως» από το γαλλικό υπουργείο Μεταφορών πληροφορίες της «WashingtoPost» περί της συνοδείας δύο γαλλικών αεροσκαφών από αμερικανικά F-16 κατά την προσγείωσή τους στο Λος Αντζελες. Το γεγονός επιβεβαίωσε και αμερικανική κυβερνητική πηγή, βάσει του σκεπτικού «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον».

Η τεράστια αναστάτωση στις διεθνείς αερομεταφορές, λόγω των αμερικανικών πληροφοριών περί επικείμενου τρομοκρατικού πλήγματος, «χειρότερου από της 11ης Σεπτεμβρίου», είχε ως συνέπεια την ταλαιπωρία των επιβατών της πτήσης 223 της B.A. την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Ταλαιπωρία επιβατών

Στις 31 Δεκεμβρίου το αεροσκάφος, αφού προσγειώθηκε συνοδεία μαχητικών, καθηλώθηκε στο αεροδρόμιο Ντάλες και οι 247 επιβάτες περίμεναν «έγκλειστοι και καθιστοί» επί τρεισήμισι ώρες, κατά τη διενέργεια ανιχνεύσεων – ή και ανακρίσεων επιβατών κατά ομάδες, ως ελέχθη. Ανάλογη ήταν η ταλαιπωρία των επιβατών της ίδιας πτήσης της B.A., η οποία ανεβλήθη προχθές και χθες, καθώς επίσης και των επιβατών της πτήσης 490 της «Aeromexico» από την Πόλη του Μεξικού προς Λος Αντζελες την 1η του έτους. H πτήση αυτή ματαιώθηκε -ή, σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το αεροσκάφος επέστρεψε, ενώ βρισκόταν στο αέρα- διότι, όπως δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος, οι αμερικανικές αρχές προειδοποίησαν ότι θα απαγόρευαν την προσγείωσή του μεξικανικού αεροσκάφους σε αμερικανικό έδαφος, με τον φόβο επίθεσης. Παρόμοιες πληροφορίες οδήγησαν στην προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του τερματικού σταθμού του Βαλντέζ στην Αλάσκα, την Τετάρτη. Λόγο περί «εμπορικού πολέμου στους αιθέρες» έκαναν χθες καχύποπτοι αναλυτές, εντυπωσιασμένοι προφανώς από το ενδεχόμενο η B.A. να καταργήσει οριστικά τη μεσημεριανή πτήση προς Ουάσιγκτον. «Αμφισβητούμενης αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας», χαρακτήρισε τις «εισαγόμενες από τις ΗΠΑ πρωτοβουλίες της βρετανικής κυβέρνησης», ο πρόεδρος της Βρετανικής Ομοσπονδίας Χειριστών. Σημειώνεται, επίσης, η άρνηση της Δανίας, από κοινού με τις ενώσεις χειριστών πολιτικής αεροπορίας της Νορβηγίας και της Σουηδίας, να επανδρώσουν τα αεροσκάφη με «αεροσερίφηδες». Τέλος, εντυπωσιακή είναι η απόφαση των δικαστικών αρχών της Βραζιλίας να υποβάλουν σε βιομετρικό έλεγχο -δακτυλικά αποτυπώματα κ.λπ.-τους Αμερικανούς τουρίστες που φθάνουν στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή