«Πρασινη» Γραμμη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

AMEPIKANOI ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Επιλέγουν τοπικά προϊόντα

Παπούτσι από τον τόπο τους κι ας είναι και… μεταλλαγμένο. Αυτό φαίνεται ότι πιστεύουν οι Αμερικανοί καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε σε δέκα πολιτείες των ΗΠΑ το Κέντρο Βιώσιμης Γεωργίας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα. Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων καταναλωτών δήλωσαν ότι προτιμούν τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή τους, ακόμα και όταν η δεύτερη επιλογή είναι τα βιολογικά. Συγκεκριμένα, πάνω από το 75% των καταναλωτών επέλεξαν τα προϊόντα που ανέγραφαν στην ετικέτα «παράγεται τοπικά από οικογενειακά αγροκτήματα», ενώ ακόμα πιο δημοφιλή ήταν τα προϊόντα που ανέγραφαν πόσο χρόνο έκαναν να «ταξιδέψουν» από τη φάρμα στο ράφι του σούπερ μάρκετ.

ΚΟΙΛΑΔΑ ΣΤΙΞ ΣΤΗΤΑΣΜΑΝΙΑ

Απειλούνται υπεραιωνόβια δέντρα

Μην το αναζητήσετε ούτε στο Λονδίνο ούτε στη Βιέννη ούτε στη Νέα Υόρκη. Το ψηλότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο του κόσμου είναι ένας ευκάλυπτος ύψους 84 μέτρων και βρίσκεται στο αρχαίο δάσος της κοιλάδας Στιξ στην Τασμανία. Κατά τη διάρκεια της υπεραιωνόβιας ζωής του έχει «γιορτάσει» μαζί με τα σπάνια ζώα και πουλιά, που βρίσκουν καταφύγιο στα φυλλώματά του, περισσότερα από 400 Χριστούγεννα. Από τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, έξι Ιάπωνες, Αυστραλοί και Καναδοί εθελοντές «κατοικούν» στα πυκνά κλαδιά του, με σκοπό την άρση της απόφασης για την υλοτόμηση του συγκεκριμένου ευκάλυπτου αλλά και εκατοντάδων άλλων υπεραιωνόβιων δέντρων της περιοχής μέσα στο 2004. Στις 17 Δεκεμβρίου περισσότερα από 3.000 ηλιακά λαμπιόνια φώτισαν τον κορμό και τα κλαδιά του πανύψηλου δέντρου, χαρίζοντας ένα μήνυμα ελπίδας σε όσους έχουν ταχθεί υπέρ της σωτηρίας του.

ΕΘΝΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΝΓΚΑΣ

Χαριστική βολή από Μπους

Ακυρώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ έναν από τους σημαντικότερους εθνικούς κανονισμούς, που ψηφίστηκαν επί Κλίντον για την προστασία του αμερικανικού δασικού πλούτου, ο πρόεδρος Μπους έδωσε την περασμένη Τρίτη το πράσινο φως για την υλοτόμηση του Εθνικού Δάσους Τόνγκας στη νοτιοανατολική Αλάσκα. Με πρόσχημα την τόνωση της τοπικής οικονομίας, που είχε δεχθεί ισχυρό πλήγμα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 λόγω της αναστολής της λειτουργίας δύο βιομηχανιών παραγωγής και επεξεργασίας χαρτοπολτού, ο Αμερικανός πρόεδρος εξαιρεί από το καθεστώς προστασίας περίπου 1.215.000 στρέμματα τροπικού δάσους. Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, η εν λόγω απόφαση αναμένεται να συνοδευτεί από διάνοιξη οδικού δικτύου για την εξυπηρέτηση των βιομηχανιών ξυλείας, γεγονός που θα διαταράξει ανεπανόρθωτα τη φυσική ισορροπία της ευρύτερης περιοχής.

ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Ορφανό φωκάκι

Στην παραλία της Αρκάσσας Καρπάθου βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα ο ορφανός Δημήτρης, ένα αρσενικό φωκάκι ηλικίας μόλις τριών εβδομάδων, αφυδατωμένο και υποσιτισμένο, από τον ντόπιο ψαρά Δημήτρη Ρουσάκη. Μέσα σε λίγες ώρες η ομάδα διάσωσης της MOm έσπευσε στην περιοχή και η μικρή φώκια μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να υποβληθεί σε εξετάσεις και να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Σήμερα ο Δημήτρης, που φέρει ελαφρά τραύματα στο πηγούνι και στα πτερύγια ύστερα από την προσπάθεια που κατέβαλε να αντισταθεί στα κύματα, βρίσκεται ήδη στην κινητή μονάδα περίθαλψης της MOm στη Στενή Βάλα Αλοννήσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή