Στο ναδίρ οι εξαγωγές και οι τιμές του βοδινού κρέατος

Στο ναδίρ οι εξαγωγές και οι τιμές του βοδινού κρέατος

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οι εξαγωγές βόειου κρέατος από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρονται αυτήν την εβδομάδα μειωμένες κατά 90% με την απαγόρευση των εισαγωγών σε ισχύ, εκ μέρους των κυριότερων καταναλωτών κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Νοτίου Κορέας και του Μεξικού. Πρόκειται φυσικά για το αποτέλεσμα του εντοπισμού κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε αγελάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις οποίες -αν και εξάγουν μόνον το 10% της εν λόγω παραγωγής τους- εκτιμάται ότι θα υποστούν οικονομικό πλήγμα της τάξεως τουλάχιστον των έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα δωδεκάμηνο από την απώλεια των εξαγωγών αλλά και από την πτώση των τιμών στην εγχώρια αγορά τους. Ειδικότερα, η αξία των εξαγωγών βόειου κρέατος από τις ΗΠΑ υπολογίζεται στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ οι τιμές χονδρικής στην αμερικανική αγορά υποχωρούν ήδη κατά 15% σε σύγκριση με τα επίπεδά τους προ της εμφάνισης του κρούσματος. Δεκάδες χιλιάδες τόννοι κρέατος έχουν αποσυρθεί από την αμερικανική αγορά και οι εκτιμήσεις αναφέρονται σε πτώση της τιμής του σε επίπεδο χονδρικής κατά τουλάχιστον 20% πριν αρχίσουν να σταθεροποιούνται. H συνολική αξία της αμερικανικής αγοράς βόειου κρέατος ανέρχεται στα 27 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αποτελώντας τον σημαντικότερο κλάδο της αγροτικής/ζωικής παραγωγής της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Πολιτικό θέμα

Οι ανησυχίες εστιάζονται τώρα στην πιθανότητα εντοπισμού και άλλων ζώων που ίσως έχουν προσβληθεί από την ανίατη ασθένεια και το θέμα λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις στις ΗΠΑ, με ορισμένα μέλη του Δημοκρατικού κόμματος να απαιτούν από την κυβέρνηση Μπους να αποκλείσει προσωρινώς αλλά πλήρως το βόειο κρέας και τα παράγωγά του από την ανθρώπινη «τροφική αλυσίδα». Οι Δημοκρατικοί αφήνουν, ωστόσο, ανοικτά πολλά περιθώρια, εν μέσω έτους εκλογών -το 2004-, με ορισμένους να κάνουν λόγο για την απαγόρευση από τη διοχέτευση στην αγορά προς ανθρώπινη κατανάλωση των «ζώων τα οποία σφαγιάζονται ενώ είναι πολύ άρρωστα ή πολύ τραυματισμένα ώστε να μπορούν να περπατήσουν ενώ οδηγούνται στο σφαγείο…». Είναι φυσικό, κάθε αμερικανικό κόμμα να θέλει να κρατήσει ανοικτές τις πόρτες τόσο στο ευρύ καταναλωτικό κοινό όσο βεβαίως και στους παραγωγούς κρέατος της αγοράς των δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το υπουργείο Γεωργίας υιοθέτησε στα μέσα της εβδομάδος αυτήν την πρόταση, ωστόσο, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν ίσχυε προηγουμένως!

Πλήγμα στο δολάριο

Με το θέμα να παραμένει ανοικτό σε πολλά επίπεδα, αμερικανική αποστολή φτάνει σήμερα, Κυριακή, στο Τόκιο, για διαβουλεύσεις στην Ιαπωνία, η οποία είναι αποδέκτης του ενός τρίτου περίπου του συνόλου του εξαγόμενου αμερικανικού βόειου κρέατος. Πέραν λοιπόν των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων, δεν είναι δυνατόν να υπολογισθουν αυτές στο σύνολό τους, με δεδομένο ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Το σίγουρο μέχρι στιγμής, πέραν των προαναφερομένων, είναι ότι το κρούσμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας ήρθε να προστεθεί στους παράγοντες άσκησης πτωτικών πιέσεων στη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου. Ως γνωστόν, το αμερικανικό νόμισμα χάνει διαρκώς έδαφος έναντι των υπολοίπων κυρίων νομισμάτων και η πιθανότητα να πληγεί καίρια η αμερικανική οικονομία από μία κρίση στην αγορά κρέατος και στις εξαγωγές δημιουργεί ανησυχία που έχει επιπτώσεις και στο δολάριο. Ωστόσο, όπως προαναφέρουμε, η υπόθεση δεν έχει κριθεί ακόμη, αν και -στην περίπτωση που θα υλοποιηθούν οι χειρότεροι φόβοι όλων- οι επιπτώσεις για την αμερικανική οικονομία, όπως συνέβη την προηγούμενη δεκαετία με τη βρετανική, θα είναι βαρύτατες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή