«Βάρβαρος» με πράσινη καρδιά

«Βάρβαρος» με πράσινη καρδιά

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα Χάμερ δεν είναι καθαρά και ο Αρνι δεν είναι πράσινος!». Αυτό ήταν ένα από τα δημοφιλή συνθήματα μεταξύ των αριστερών, που προβόκαραν την καμπάνια του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ για τη θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας. Με τον τρόπο αυτόν ήθελαν να διαδηλώσουν ότι ένας άνθρωπος που κατέχει ένα στόλο από αυτά τα τεράστια, πετρελαιοβόρα, οχήματα, δεν μπορεί να σέβεται το περιβάλλον. Και δεν ήταν το μόνο στοιχείο του A. Σβαρτσενέγκερ που φαινόταν ενοχλητικό προς το περιβάλλον.

Ο κ. Σβαρτσενέγκερ είναι ένας Ρεπουμπλικανός, φιλικός προς τις επιχειρήσεις, σε μια πολιτεία όπου ο πιο σοβαρός ανταγωνισμός προς τους Δημοκρατικούς είχε έρθει από τους μαχητικούς φίλους του περιβάλλοντος: Επρόκειτο για τους υποψήφιους του Πράσινου Κόμματος, όπως ο προεδρικός υποψήφιος του 2000 Ραλφ Νέιντερ και ο Ματ Γκονζάλες, που παραλίγο να κερδίσει την πλειοψηφία στις δημοτικές εκλογές του Σαν Φρανσίσκο. Αντιθέτως, ο Αρνι περιστοιχιζόταν από συντηρητικούς συμβούλους, όπως ο πρώην κυβερνήτης Πιτ Γουίλσον και στελέχη του Ιδρύματος Χούβερ. Στη συνέχεια ήρθε και η υποστήριξή του από τον Τζορτζ Μπους, το μαύρο πρόβατο για τους Πράσινους, που δεν έπαψε να τον κανακεύει ειδικά από τη στιγμή της εκλογής του ως κυβερνήτη.

Θα μπορούσε άραγε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι ειλικρινής φίλος του πλανήτη; Οσο και αν σοκάρει, η απάντηση μπορεί να είναι «ναι». Ακόμα, οι θερμές σχέσεις του με τον πρόεδρο Μπους μπορούν να βοηθήσουν τον νέο κυβερνήτη της Καλιφόρνιας να αναζωογονήσει τη φύση της πολιτείας, με τρόπους που ο Γκρέι Ντέιβις, ο Δημοκρατικός προκάτοχός του, δεν μπορούσε ποτέ να ελπίσει.

Ο κ. Σβαρτσενέγκερ έχει πάει πολύ μακρύτερα από το «οικολογικό ξέπλυμα» που συνηθίζουν οι πολιτικοί. Το πρόγραμμά του είναι γεμάτο από συγκεκριμένες προτάσεις προστασίας των δασών της πολιτείας, βελτίωσης της ποιότητας του αέρα και των υδάτων και εντυπωσιακής επέκτασης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υποσχέθηκε ακόμα να προασπίσει τον πρόσφατο τολμηρό νόμο της Καλιφόρνιας, που προσπαθεί να ρυθμίσει τις εκπομπές των αυτοκινήτων, τον πρώτο τέτοιο νόμο στις ΗΠΑ. Και αυτό παρά τις πιέσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και την κυβέρνηση Μπους. H ατζέντα του έχει χαροποιήσει τους περισσότερους φίλους του περιβάλλοντος, που συνήθως υποστήριζαν τους Δημοκρατικούς. Απεναντίας, η Ομάδα της Πέμπτης (Thursday Group), μια ένωση ισχυρών επιχειρηματικών οργανώσεων, γκρινιάζει για τα νέα φορολογικά βάρη που επιβάλλει: είναι πολύ πράσινος γι’ αυτούς.

Επιπλέον, όπως λέει η Νάνσι Ρίαν της Περιβαλλοντικής Αμυνας, μιας ομάδας πίεσης, οι ιδέες του Σβαρτσενέγκερ έχουν συχνά καινοτομίες που βασίζονται στην αγορά. Για παράδειγμα, σχετικά με τις μονίμως μποτιλιαρισμένες γέφυρες γύρω από το Σαν Φρανσίσκο. O κ. Σβαρτσενέγκερ θέλει να εισαγάγει την προηγμένη τεχνολογία χρέωσης του Λονδίνου προκειμένου να περιοριστεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση, αντί για τα κλασικά διόδια που παρακωλύουν την κίνηση.

«Αυτοκινητόδρομος υδρογόνου»

Υστερα είναι τα σχέδιά του για την ενεργειακή βιομηχανία, τον μεγάλο ρυπαντή. O Σβαρτσενέγκερ θέλει να διορθώσει τη σημερινή τσαπατσούλικη πολιτική της πολιτείας και να προωθήσει μια καθωσπρέπει απελευθερωμένη αγορά. Για παράδειγμα, με την εισαγωγή μέτρων που θα επιτρέπουν στην τιμή της ενέργειας να μεταβάλλεται σε συνάρτηση με τη ζήτηση. Επίσης, έχει υποσχεθεί να κατασκευάσει μία «λεωφόρο υδρογόνου», όπου τα αυτοκίνητα που θα κινούνται με στοιχεία καυσίμου με βάση το υδρογόνο, χωρίς να παράγουν καθόλου ρύπανση, να έχουν σημεία να ανεφοδιαστούν.

Ο Σβαρτσενέγκερ μοιάζει έτοιμος να βάλει ορισμένα απ’ αυτά τα σχέδια στη ζωή. Εχει τοποθετήσει τον Τέρι Τάμινεν, έναν πράσινο με άμεμπτο παρελθόν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος της Πολιτείας. Ενα άλλο ενθαρρυντικό σημάδι ήρθε όταν το Κογκρέσο συζητούσε έναν νόμο που θα εμπόδιζε την προσπάθεια της πολιτείας να περιορίσει τη ρύπανση από τις βρώμικες μικρές μηχανές, όπως οι κηπευτικές. Ηταν η πρώτη εβδομάδα του Αρνι στο γραφείο του. H Καλιφόρνια ήταν η μοναδική πολιτεία των ΗΠΑ που είχε το δικαίωμα να καθιερώσει πιο αυστηρά περιβαλλοντικά όρια από τα ομοσπονδιακά, από την εποχή που ξεκίνησε να αντιμετωπίζει το πρόβλημα του νέφους. Φαινόταν ότι ο νόμος θα περνούσε από το Κογκρέσο, μέχρι τη στιγμή που ο κ. Σβαρτσενέγκερ έπιασε προσωπικά τους Ρεπουμπλικανούς φίλους του στην Ουάσιγκτον. Τελικά, πέτυχε ένα συμβιβασμό, που επιτρέπει στην Καλιφόρνια να κρατήσει τα δικά της, αυστηρότερα, όρια.

Περιβάλλον… αριστερό

Γιατί ο Αρνι ασχολείται με την πρασινάδα; O κ. Τάμινεν ισχυρίζεται ότι ο προϊστάμενός του έχει δει, κατ’ αρχήν, μέσω της φιλανθρωπικής του δράσης, πόσα πολλά παιδιά των πόλεων υποφέρουν από ασθένειες που έχουν προκληθεί από τη ρύπανση, όπως το άσθμα. Υπάρχουν επίσης οι αριστερής τάσης φίλοι και συγγενείς του. Είναι παντρεμένος με μία Κένεντι, ενώ ακούει τη γνώμη του Ρόμπερτ Κένεντι του νεώτερου, ενός δικηγόρου ειδικού σε θέματα περιβάλλοντος και οξύτατου επικριτή των πολιτικών του κ. Μπους. Μπορεί όμως η εξήγηση να βρίσκεται στη σκοπιμότητα: πολλοί Ρεπουμπλικανοί της Καλιφόρνιας είναι περισσότερο «πράσινοι» από τον μέσο Αμερικανό.

Δεν είναι γελοίο να σκεφτεί κανείς ότι ο κ. Σβαρτσενέγκερ μπορεί να αποδειχθεί ο πιο οικολόγος κυβερνήτης της χώρας. Και η ιστορία δείχνει ότι όταν η Καλιφόρνια στρέφεται προς πολιτικές υποστήριξης του περιβάλλοντος, η υπόλοιπη χώρα συχνά ακολουθεί. Πάντως, ήδη ο ενάρετος Αρνι μετατρέπει τα Χάμερ του ώστε να κινούνται με υδρογόνο, χωρίς να ρυπαίνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή