Το πολιτικό μανιφέστο του Χάουαρντ

Το πολιτικό μανιφέστο του Χάουαρντ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Μερικοί θα αναγνωρίσουν το ύφος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στα λόγια του Μάικλ Χάουαρντ, με τα οποία βρήκε τελικά έναν εύγλωττο τρόπο να εκφράσει τις πολιτικές του απόψεις. Αλλοι, όμως, θα πουν ότι αντηχεί τη γνωστή μπαλάντα «Πιστεύω ότι μπορώ να πετάξω, Πιστεύω ότι μπορώ να αγγίξω τον ουρανό», που κάνει τα ζευγάρια να δακρύζουν στην πίστα»…

Διφορούμενα σχόλια

Διφορούμενα σχόλια, σαν αυτό της εφημερίδας Guardian, κυριαρχούν στον βρετανικό Τύπο με αφορμή τις πολιτικές διακηρύξεις του νέου ηγέτη των Τόρις, Μάικλ Χάουαρντ, αντιμέτωπο ίσως με τη σοβαρότερη πρόκληση του βρετανικού πολιτικού σκηνικού, εν έτει 2004: Καλείται να βρει το μαγικό μονοπάτι προς την εκλογική νίκη, έναντι του «ανοξείδωτου» -παρά την πολύκροτη υπόθεση Κέλι- Τόνι Μπλερ.

Είναι η πρώτη φορά μετά από δώδεκα συναπτά έτη, που οι συντηρητικοί της Βρετανίας εγκαταλείπουν την αρνητική πολιτική διαφήμιση για να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός ταλαιπωρημένου εκλογικού σώματος, μ’ ένα μανιφέστο που φαίνεται να βγαίνει από την καρδιά: «Πιστεύω ότι είναι καθήκον κάθε πολιτικού να υπηρετεί το λαό του απομακρύνοντας τα εμπόδια που φράζουν το δρόμο προς τις επιδιώξεις του», διακηρύσσει μεταξύ άλλων ο Μάικλ Χάουαρντ, σ’ ένα μήνυμα 15 σημείων, που θα αποτελέσει τη βάση της πολιτικής των Τόρις. «Πιστεύω ότι είναι φυσικό για άνδες και γυναίκες να επιθυμούν υγεία και ευτυχία», δηλώνει ο φιλοαμερικανός κ. Χάουαρντ, «απηχώντας την ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, το 1963 και την αμερικανική διακήρυξη ανεξαρτησίας του 1776», όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος του Guardian.

«Δεν πιστεύω ότι η φτώχεια ενός ατόμου προκαλείται από την ευημερία κάποιου άλλου», είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της πολιτικής διακήρυξης. Εμπνευστής της είναι, όπως γνωστοποίησε το κόμμα, ο γκουρού της διαφήμισης των Τόρις, Μορίς Σαάτσι, ο οποίος είχε εμπνευστεί και το περίφημο σλόγκαν «Οι Εργατικοί δεν λειτουργούν», για τη Μάργκαρετ Θάτσερ το 1979. O λόρδος Σάατσι, σημειωτέον, διορίστηκε πρόσφατα αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος και επί της ουσίας είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να σχεδιάσει τη δομή μιας πολιτικής εκστρατείας ικανής να ανταγωνιστεί και να ανατρέψει ακόμη την επιτυχημένη συνταγή Μπλερ στην παρουσίαση πολιτικών πεποιθήσεων. Στέλεχος των Τόρις δήλωσε, τηρώντας την ανωνυμία του: «Είναι ένας ασυνήθιστος τρόπος, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να προβάλλουμε ένα θετικό μήνυμα προς εκείνους που νιώθουν απογοήτευση και πιστεύουν ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Είναι επίσης η κατάλληλη απάντηση προς όσους μιλούν για την εσωστρέφεια του συντηρητικού κόμματος. Παρά τα όσα λέει ο κ. Μπλερ, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία». «O Χάουαρντ ανοίγει την καρδιά του», τιτλοφορείται το σχετικό πρωτοσέλιδο άρθρο των Times, επικροτώντας την απόφαση του ηγέτη των Τόρις να επιχειρήσει την προσέγγιση του εκλογικού σώματος. O κ. Χάουαρντ, αναφέρει το κύριο άρθρο της εφημερίδας, είναι «εξαιρετικά αποτελεσματικός ρήτορας αλλά ώς τώρα δίσταζε να μιλήσει»… «Εχει επηρεαστεί βαθιά ζώντας στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60».

Θα γίνονται συγκρίσεις

Ο ηγέτης των Τόρις, προσθέτει το δημοσίευμα, «πρέπει να συνεχίσει να ανοίγει τον εαυτό του στο κοινό. Κατά τους δύο τελευταίους μήνες, απήλαυσε περίοδο μέλιτος, κυρίως επειδή οι κινήσεις του συγκρίνονταν με εκείνες των προκατόχων του. Τους επόμενους μήνες, όμως, οι μνήμες του Σμιθ θα σβήσουν και ο ψηφοφόροι θα κάνουν απευθείας σύγκριση όχι μόνο μεταξύ των Χάουαρντ και Μπλερ, αλλά και μεταξύ του κ. Χάουαρντ και του ιδανικού τους πρωθυπουργού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή