Χάος… διαρκείας στις αερομεταφορές

Χάος… διαρκείας στις αερομεταφορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Χάος στις διεθνείς αερομεταφορές για χρόνια αναμένεται να επιφέρουν οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα, οι οποίες προκάλεσαν ήδη αρκετές καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων. Αυτό δήλωσε προχθές ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Αλιστερ Ντάρλινγκ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, ο κ. Ντάρλινγκ προέβη στις εν λόγω δηλώσεις λίγο πριν από την ανακοίνωση πως μία ακόμη πτήση της British Airways 223 από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου για την Ουάσιγκτον, την Κυριακή, επρόκειτο να καθυστερήσει περί τις τρεισήμισι ώρες εξαιτίας νέων ελέγχων των επιβατών. «Φοβούμαι ότι για πολλά χρόνια θα ζούμε σε κατάσταση συναγερμού όσον αφορά στις αερομεταφορές. Θα πρέπει να συνηθίσουμε τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια», τόνισε.

Πάντως, τα μέτρα ασφαλείας που προτείνουν οι Αμερικανοί και στα οποία περιλαμβάνεται η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογραφιών των επιβατών που φτάνουν στις ΗΠΑ όπως και η ένταξή τους σε σχετική βάση δεδομένων, προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια. Το μέτρο που προς το παρόν αφορά χώρες των οποίων οι πολίτες χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ -εξαιρούνται αρκετά ευρωπαϊκά κράτη-, εξόργισε την κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία προχώρησε σε επίσημο διάβημα και αποφάσισε να υποβάλει σε αντίστοιχους βιομετρικούς ελέγχους τους Αμερικανούς τουρίστες που φθάνουν στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μέλη της Αλ Κάιντα ετοίμαζαν τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον αμερικανικών στόχων χρησιμοποιώντας βρετανικά, γαλλικά και μεξικανικά επιβατικά αεροσκάφη. O Βρετανός υπουργός Μεταφορών A. Ντάρλινγκ επέμεινε ότι η απόφαση να ματαιωθούν πτήσεις προς τις ΗΠΑ αλλά και το Ριάντ ήταν δικαιολογημένη με βάση τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι ορισμένες πληροφορίες ήταν υπερβολικές.

Οι «αεροσερίφηδες»

Αξιωματούχος, ωστόσο, του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν συγκεκριμένες σοβαρές ανησυχίες για τις πτήσεις της British Airways που ματαιώθηκαν ή που πραγματοποιήθηκαν με καθυστέρηση. Εξαιτίας του πορτοκαλί συναγερμού, οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων ασφαλείας πρότειναν, επιπλέον, την επάνδρωση ξένων αεροσκαφών με ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, τους αποκαλούμενους «αεροσερίφηδες». Εκπρόσωποι της βρετανικής ομοσπονδίας πιλότων (Balpa) εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις ματαιώσεις των πτήσεων. Δήλωσαν πάντως ότι αποδέχονται την πρόταση για παρουσία «αεροσερίφηδων», αλλά επιμένουν στη διενέργεια αυστηρών ελέγχων στους επιβάτες και τις αποσκευές πριν από την επιβίβασή τους στα αεροσκάφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή