Ισραήλ: Καμιά δικαιοδοσία στη Χάγη για το Τείχος

Ισραήλ: Καμιά δικαιοδοσία στη Χάγη για το Τείχος

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ABIB- H ισραηλινή κυβέρνηση προτίθεται να ενημερώσει εγγράφως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ότι δεν αποδέχεται τη δικαιοδοσία του να αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα της κατασκευής του τείχους ασφαλείας στη Δυτική Οχθη. Το εν λόγω ζήτημα, ωστόσο, έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού του Αριέλ Σαρόν, με τον μετριοπαθή υπουργό Δικαιοσύνης, Γιοσέφ Λαπίντ, να προειδοποιεί ότι μια καταδικαστική απόφαση μπορεί να έχει σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες για τη χώρα. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δέχεται αφόρητες πιέσεις από τα σκληροπυρηνικά στελέχη της παράταξης της οποίας ηγείται με αφορμή τις προτάσεις του περί «απεμπλοκής» από τους Παλαιστινίους σε περίπτωση κατάρρευσης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Η συζήτηση, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για την κατασκευή του τείχους ασφαλείας αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μετατροπή του Ισραήλ σε νέα Νότιο Αφρική και πλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος διεθνούς μποϊκοτάζ», υπογράμμισε χθες ο κ. Λαπίντ, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν την ισραηλινή κυβέρνηση να ενημερώνει σύντομα το Διεθνές Δικαστήριο ότι δεν αποδέχεται τη δικαιοδοσία του. «Οι πιέσεις που δέχεται σήμερα η χώρα οφείλονται στο γεγονός ότι δεν παραμείναμε προσηλωμένοι στην αρχική διαδρομή του τείχους, αλλά αποφασίσουμε να την αλλάξουμε προκαλώντας διεθνή διαμάχη», συμπλήρωσε ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης. O τελευταίος πρότεινε να συζητηθεί εκ νέου από το υπουργικό συμβούλιο η πορεία του τείχους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χααρέτζ», η ισραηλινή κυβέρνηση προτίθεται, να παρουσιάσει στην επιστολή της προς το Διεθνές Δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους η κατασκευή του τείχους είναι επιτακτική. Το δικαστήριο θα εξετάσει το ζήτημα, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Γενικού Συμβουλίου του OHE, στις 23 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, ο Αριέλ Σαρόν καλείται να αντιμετωπίσει την εκκολαπτόμενη κρίση στο εσωτερικό του κόμματος του Λικούντ, του οποίου ηγείται, καθώς αρκετά στελέχη της παράταξης φέρονται δυσαρεστημένα με τα μονομερή μέτρα που προτίθεται να λάβει ο πρώτος σε περίπτωση αποτυχίας των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους. Πολιτικοί αναλυτές, μάλιστα, κάνουν λόγο για ανταρσία. H χθεσινή μονοήμερη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του Λικούντ παρείχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στα σκληροπυρηνικά στελέχη του κόμματος, που πρόσκεινται στον υπουργό Οικονομικών, Μπέντζαμιν Νετανιάχου να βάλλουν ανοικτά κατά του εναλλακτικού σχεδίου Σαρόν. Κάποιοι από αυτούς κατέθεσαν προτάσεις για την αποπομπή από το κόμμα όσων βουλευτών ψηφίσουν υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους και τη μεταφορά των Παλαιστινίων σε κράτος που θα δημιουργηθεί στη βόρειο Ιορδανία. H ψηφοφορία για τις προτάσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, πάντως, αναμένεται να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή