ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ THN ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ

«Αν είπα ψέματα, θα παραιτηθώ», λέει ο Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ. O Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε χθες ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι είπε ψέματα στην υπόθεση του θανάτου του εμπειρογνώμονα στους εξοπλισμούς Ντέιβιντ Κέλι. Σε ερώτηση που του απηύθυνε ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, εάν η δήλωση του Μπλερ, «όποιος υπουργός είπε ψέματα στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να παραιτηθεί», αφορά και τον ίδιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε ότι τον αφορά, όπως και όλους τους υπουργούς. Πρόσθεσε όμως ότι η αντιπολίτευση θα πρέπει να περιμένει την έκθεση, η οποία θα ρίξει φως στην υπόθεση και να μην επιδίδεται σε πρόωρες εικασίες. Με ανακοίνωσή του ο λόρδος Χάτον, που έχει αναλάβει την υπόθεση, απέφυγε να ορίσει ημερομηνία δημοσίευσης του πορίσματος.

ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ TOY ΣΟΥΔΑΚΑΙ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

Συμφωνία κατανομής πλούτου

ΝΑΪΒΑΣΑ, Κένυα. Συμφωνία για τον τρόπο κατανομής του εθνικού πλούτου υπέγραψαν, χθες, εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Σουδάν και εκπρόσωποι του ανταρτικού κινήματος, Απελευθερωτικός Στρατός του Λαού του Σουδάν, ενώ δύο μόνο εκκρεμή θέματα τους χωρίζουν πλέον από την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. H συμφωνία αφορά τα κεφάλαια που απορρέουν από τα αποθέματα πετρελαίου στο νότιο τμήμα της χώρας, τα οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ισοκατανείμουν για μια μεταβατική περίοδο έξι μηνών.

ΑΙΤΙΑ H ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ

Επίθεση Φρατίνι κατά Πρόντι

ΡΩΜΗ. O Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, επιτέθηκε χθες κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, επειδή ματαίωσε συνέδριο για τον αντισημιτισμό ύστερα από διένεξη με δυο εξέχουσες εβραϊκές οργανώσεις. O Φρατίνι δήλωσε ότι προτίθεται να διοργανώσει ο ίδιος το συνέδριο στην Ιταλία. Σύμφωνα με τον κ. Πρόντι, το συνέδριο ακυρώθηκε όταν οι οργανώσεις Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συμβούλιο κατηγόρησαν την Κομισιόν ότι υποδαυλίζει τον διεθνή αντισημιτισμό. Σε επιστολή του στους επικεφαλής των οργανώσεων, ο κ. Πρόντι τόνισε ότι «εξεπλάγη και αναστατώθηκε» από δήλωσή τους στους Financial Times, όπου υποστήριξαν ότι το εκτελεστικό όργανο της E.E. στήριξε τη λογοκρισία εγγράφου περί βιαιοπραγιών κατά Εβραίων.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ H ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΓΑΜΟΥ KATA ΤΗΕ.Ε.

Οχι σε περιορισμούς τρανσέξουαλ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. H απαγόρευση του γάμου και της συνταξιοδότησης των τρανσέξουαλ αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας της E.E., σύμφωνα με ανακοίνωση Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «O περιορισμός, σύμφωνα με το οποίο ορισμένα νομικά πλεονεκτήματα αφορούν μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια, δεν αποτελεί «καθ’ εαυτό», φυλετική διάκριση, αλλά άνιση μεταχείριση και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα όταν ένα άτομο παρεμποδίζεται να εκπληρώσει όρο από τον οποίο εξαρτάται η χορήγηση κάποιου επιδόματος», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. H υπόθεση αφορά Βρετανίδα η οποία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καθώς η σύντροφός της, που έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου και έγινε άνδρας, δεν θα μπορέσει να λάβει σύνταξη χηρείας σε περίπτωση θανάτου της, αφού το βρετανικό νομικό σύστημα δεν τους επιτρέπει να παντρευτούν.

ΓΙΑ TO ΠΥΡΗΝΙΚΟ «ΠΑΓΩΜΑ» ΑΠΟ TH B. ΚΟΡΕΑ

Ευνοϊκή αντίδραση Πάουελ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, χαιρέτισε χθες την πρόθεση της Βορείου Κορέας να «παγώσει» το πυρηνικό της πρόγραμμα, την οποία χαρακτήρισε «θετική και ενδιαφέρουσα». Είναι η πρώτη θετική δήλωση για τη Βόρεια Κορέα από Αμερικανό αξιωματούχο. «H κυβέρνηση της Βορείου Κορέας δήλωσε ότι δεν θα διεξάγει πυρηνικές δοκιμές και θα τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, εκτός από το κομμάτι που αφορά την κατασκευή πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Πάουελ. Ευχήθηκε η κίνηση αυτή να σημάνει την επανέναρξη των εξαμερών συνομιλιών για τη λύση του προβλήματος σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΙΑΠΩΝΙΑ

Το πολύ αλάτι απειλεί την καρδιά

ΤΟΚΙΟ. Οσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες άλατος διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, εμφράγματος και καρκίνου του στομάχου, σε σχέση με τους υπολοίπους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Ιαπωνία. «Παρότι σε ύφεση, ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί την πιο κοινή μορφή καρκίνου στην Ιαπωνία. Εκτός από την κατανάλωση άλατος, οι παράγοντες που επιδρούν στην εμφάνιση του καρκίνου είναι το κάπνισμα και η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα στους άνδρες», τόνισε επικεφαλής της έρευνας. Οσοι καταναλώνουν 12 με 15 γραμμάρια άλατος ημερησίως βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου», συνέχισε ο επιστήμονας.

ΑΝΙΧΝΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

Σήμα από το δεύτερο «μαύρο κουτί»

ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ, Αίγυπτος. Ανθυποβρυχιακή ομάδα του γαλλικού ναυτικού, που ειδικεύεται στα ηχοβολιστικά συστήματα (sonar) ανίχνευσε χθες σήμα από το δεύτερο «μαύρο κουτί» καταγραφής πτήσης του αιγυπτιακού αεροσκάφους που έπεσε στη Ερυθρά Θάλασσα. Οι Γάλλοι ειδικοί ανίχνευσαν χθες το σήμα, αλλά δεν μπόρεσαν να υπολογίσουν το βάθος των υδάτων στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους. Οι Γάλλοι θα προμηθευθούν νέο εξοπλισμό για να ανασύρουν τα «κουτιά». Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του BBC, δύο αεροπορικές εταιρείες, στις οποίες είχαν απαγορευθεί οι πτήσεις σε δύο τουλάχιστον ευρωπαϊκά κράτη, εξακολουθούσαν να διεξάγουν πτήσεις από τη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή