Νέα έρευνα για το θάνατο της Νταϊάνα

Νέα έρευνα για το θάνατο της Νταϊάνα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αυτοκινητικό δυστύχημα, στο οποίο έχασε τη ζωή της η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ουδέποτε ήταν ένα απλό τροχαίο για τους συνωμοσιολόγους, που διατύπωσαν μυστικά σχέδια και σκιώδεις σχηματισμούς στα υψηλότερα κλιμάκια του βρετανικού κατεστημένου. Σε γενικές γραμμές οι αξιωματούχοι απέρριπταν τέτοιου είδους υπόνοιες ως αβάσιμες και αυθαίρετες. Προχθές όμως ο βασιλικός ιατροδικαστής, ο οποίος άνοιξε τις επίσημες έρευνες για τον θάνατο της Νταϊάνα και του συντρόφου της, Εμάντ Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ, ανέφερε πως θα εξετάσει σοβαρά αν θα πρέπει να συμπεριλάβει ορισμένες από αυτές τις θεωρίες στις ανακρίσεις. «Γνωρίζω πως υπάρχουν φήμες ότι οι θάνατοι αυτοί δεν ήταν αποτέλεσμα ενός τραγικού, πλην καθαρού, αυτοκινητικού δυστυχήματος στο Παρίσι», ανέφερε ο Μάικλ Μπέρτζες, κηρύσσοντας την έναρξη της διαδικασίας στο Λονδίνο. Οι έρευνες καθυστέρησαν τόσα χέρια, λόγω νομικών κωλυμάτων στη Γαλλία και ειδικά της προσπάθειας του πατέρα του αλ Φαγιέντ να παραπέμψει σε δίκη τρεις φωτογράφους, που καταδίωκαν το μοιραίο αυτοκίνητο. Μία γαλλική έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε το 1999, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το τροχαίο προκλήθηκε επειδή ο οδηγός, Ανρί Πολ, ήταν μεθυσμένος και οδηγούσε γρήγορα. Ακαρπη επίσης απέβη η προσπάθεια παραπομπής των παπαράτσι.

Πλήθος σεναρίων

Σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου», το 27% των Βρετανών πιστεύει ότι η πριγκίπισσα δολοφονήθηκε, λόγω της σχέσης της με τον αλ Φαγιέντ, η οποία εξέθετε το Παλάτι, ενδεχομένως και εξαιτίας της δημοτικότητάς της και της ενίοτε προβληματικής συμπεριφοράς της. O Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ, ιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος Χάροντς, υπήρξε ο διασημότερος υποστηρικτής της θεωρίας περί δολοφονίας, διατεινόμενος ότι η Νταϊάνα και ο γιος του έπεσαν θύματα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Αρκετά βιβλία έχουν αναλύσει την άποψη πως οι δολοφονίες ήταν εκτελέσεις, οι οποίες διετάχθησαν από τη μοναρχία και διεπράχθησαν από την MI6. Την περασμένη Τρίτη η βρετανική εφημερίδα, «Ντέιλι Μίρορ», η οποία έχει αγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου του πρώην μπάτλερ της Νταϊάνα, Πολ Μπάρελ, έγραψε πως ο άνθρωπος που φοβόταν η πριγκίπισσα ότι σχεδίαζε να τη σκοτώσει ήταν ο πρώην σύζυγός της, πρίγκιπας Κάρολος. Εκπρόσωπος του πρίγκιπα Κάρολου χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «αναδρομικό και ανόητο». Παράλληλα σε άρθρο του στην «Ντέιλι Μέιλ» ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Φρέντερικ Φορσάιθ, χαρακτήρισε τις θεωρίες αυτές «περίεργες και προσβλητικές». «Είναι σχεδόν αδύνατο να σκοτώσεις ένα καλά φρουρούμενο δημόσιο πρόσωπο και να σκηνοθετήσεις τον φόνο ως τροχαίο στη συνέχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν ήταν έγκυος», τονίζει ο βασιλικός ιατροδικαστής

Δεν ήταν έγκυος όταν σκοτώθηκε η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Τη ρητή διαβεβαίωση παρέσχε χθες ο πρώην βασιλικός ιατροδικαστής, δρ Τζον Μπάρτον, σε μία προσπάθεια να ανασκευάσει τις φήμες που περιβάλλουν τις συνθήκες θανάτου της πριν από έξι χρόνια σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη γαλλική πρωτεύουσα. O Μπάρτον, ο οποίος ήταν παρών στην ιατροδικαστική εξέταση μετά τη μεταφορά της σορού της από το Παρίσι, δήλωσε στους «Τάιμς του Λονδίνου» ότι είναι σίγουρος πως δεν ήταν έγκυος. H χθεσινή δήλωση του Μπάρτον συνέπεσε χρονικά με το άνοιγμα των ερευνών για τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας στο Παρίσι το 1997. Το εύρος των ανακρίσεων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αφού οι ερωτήσεις τις οποίες καλείται να καλύψει είναι οι εξής: «Ποιο ήταν το πρόσωπο που σκοτώθηκε και πώς, πότε και πού εντοπίζεται η αιτία θανάτου». Δεν πρόκειται για εγκληματική υπόθεση, συνεπώς δεν θα προκύψουν ερωτήματα ευθυνών. O νέος ιατροδικαστής που έχει αναλάβει την έρευνα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους συγγενείς της πριγκίπισσας και του Αλ Φαγιέντ, για να μην τους προκαλέσει νέα αισθήματα οδύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή