«Ενταφίασαν τις διαφορές τους»

«Ενταφίασαν τις διαφορές τους»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H Τουρκία και η Συρία ενταφίασαν τις διαφορές τους», σχολίαζε Βρετανός αναλυτής την «ιστορική επίσκεψη» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στην Αγκυρα. Στη διάρκεια της πρώτης αυτής επίσκεψης Σύρου αρχηγού κράτους στην Τουρκία σε διάστημα 57 χρόνων, ο «ενταφιασμός των διαφορών» συνοψίστηκε καταρχήν στην «απόλυτη ταύτιση θέσεων» του κ. Ασαντ και της τουρκικής ηγεσίας, με προεξάρχοντα τον πρόεδρο Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας του Ιράκ, σε αντιδιαστολή προς την παραχώρηση ή επισημοποίηση του καθεστώτος αυτονομίας στους Κούρδους του βορείου Ιράκ. Παραμονές της άφιξης του Σύρου προέδρου στην Τουρκία, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε να επιτρέψει οι κουρδικές περιοχές να διατηρήσουν το καθεστώς περιορισμένης αυτονομίας, στο πλαίσιο ενός κυρίαρχου Ιράκ και σε πείσμα των αντιρρήσεων των περιφερειακών γειτόνων». H απόφαση των ΗΠΑ συνδυάστηκε με την ιδέα ενός ομόσπονδου Ιράκ, με τη διατήρηση του ισχύοντος «status quo», με την εκπόνηση Συντάγματος και με τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς το ταχύτερο δυνατόν. Ωστόσο, «η οριστική απόφαση περί ομοσπονδίας σε σχέση και με τους Κούρδους αποτελεί μέριμνα των ίδιων των Ιρακινών, διότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να εξεύρουν λύση εντός του επόμενου διμήνου», αναφέρει η εφημερίδα, συνδυάζοντας εμμέσως το κουρδικό ζήτημα με τη διάρκεια παραμονής των ξένων στρατευμάτων.

Η άμεση αντίδραση της Αγκυρας και της Δαμασκού, όπως εκφράστηκε από την καταδίκη εκ μέρους του κ. Ασαντ «κάθε προσέγγισης που συνιστά απειλή της εδαφικής ακεραιότητας του βορείου Ιράκ» και τη διακήρυξη υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ του κ. Σεζέρ, έλαβε άμεση απάντηση από την κουρδική πλευρά. «Δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε εσωτερικά θέματα της χώρας μας, αυτά αφορούν μόνο τον ιρακινό λαό και τις μειονότητες. Εμείς οι Κούρδοι δεν επιζητούμε την απόσχιση, αλλά την ομοσπονδία στο πλαίσιο ενιαίου και αδιαίρετου Ιράκ», απάντησε ο Αράζ Ταλαμπάνι, γραμματέας του Πατριωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν Τζαλάλ Ταλαμπάνι. Στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, εμφανίστηκε υπέρμαχος των Κούρδων και της προσδοκίας τους να διατηρήσουν την «ιστορική τους ταυτότητα εντός γεωγραφικής οντότητας στο μεταπολεμικό Ιράκ». Εναπόθεσε, όμως, και αυτός την ευθύνη της απόφασης στους Ιρακινούς, τονίζοντας ότι «Οι κουρδικές περιοχές πρέπει να παραμείνουν τμήμα αναπόσπαστο του Ιράκ».

Συγκρούσεις Κούρδων

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί οι συγκρούσεις Κούρδων και κυρίως Τουρκομάνων στο πετρελαιοφόρο Κιρκούκ, Μήλον της Εριδος της Τουρκίας και των Κούρδων που επιθυμούν να ανακηρύξουν την πόλη πρωτεύουσά τους. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι χθες Αμερικανοί στρατιώτες κατέσχεσαν οπλισμό, κατόπιν καταγγελίας, στα γραφεία του Πατριωτικού Μετώπου και του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μασούντ Μπαρζάνι στο Κιρκούκ. Σε σχέση με την τουρκοσυριακή συμφιλίωση, έγινε λόγος χθες για την πρόθεση της Τουρκίας να μεσολαβήσει στην προσέγγιση της «απομονωμένης Συρίας» με το Ισραήλ, ενώ η κοινή στάση Αγκυρας – Δαμασκού έναντι του κουρδικού συνδυάστηκε με την επικείμενη επίσκεψη Γκιούλ στην Τεχεράνη, άλλο πολέμιο της κουρδικής ανεξαρτησίας, αλλά και με την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή