Σιγήν ιχθύος από Σαρόν στις προτάσεις της Συρίας

Σιγήν ιχθύος από Σαρόν στις προτάσεις της Συρίας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ έχει κατ’ επανάληψιν υπερτονίσει ότι ο Γιασέρ Αραφάτ δεν μπορεί να γίνει συνεταίρος στην ειρήνη, οι Σύροι ισχυρίζονται το ίδιο για την κυβέρνηση Σαρόν, και σε γενικές γραμμές έχουν δίκιο. H ισραηλινή ηγεσία προσπαθεί να αποφύγει το τίμημα της διαπραγμάτευσης και είναι ξεκάθαρο ότι την παρούσα στιγμή ο Αριέλ Σαρόν δεν επιθυμεί τον διάλογο. Οι απαντήσεις του στις προτάσεις της Δαμασκού περιορίζονται σε ουδέτερες δηλώσεις και σιγή.

Σιγήν ιχθύος τηρεί και ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, οι συνεργάτες του οποίου υποστηρίζουν ότι ο ίδιος προτιμάει να ασχοληθεί πρώτα με το Παλαιστινιακό, αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμος για συμφωνία. Σε αντίθεση με τους κ. Σαρόν και Μοφάζ, η πλειοψηφία των αξιωματούχων στις υπηρεσίες Πληροφοριών και Ασφαλείας πιστεύουν ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να αγνοήσει επιδεικτικά τις πρωτοβουλίες των Σύρων, ακόμα και αν αυτές δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια κίνηση τακτικής. Εξαίρεση, βέβαια, αποτελεί ο αρχηγός της Μοσάντ, Μέιρ Ντάγκαν, ο οποίος είναι γνωστός για τις ακραίες πολιτικές του απόψεις όσον αφορά τα Υψώματα του Γκολάν. O τελευταίος ισχυρίζεται ότι οι προτάσεις της Δαμασκού δεν θα οδηγήσουν πουθενά και κατά συνέπεια το Ισραήλ δεν πρέπει να ασχοληθεί μ’ αυτές.

Επιπλέον, η σιγή των κ. Σαρόν και Μοφάζ ενισχύει τις φωνές δύο υπουργών της κυβέρνησης με αντίθετες απόψεις. O λόγος για τον υπουργό Γεωργίας, Γιζραέλ Κατζ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το σχέδιο για την εξάπλωση των εβραϊκών οικισμών στα Υψώματα του Γκολάν αποσκοπεί στην αποτροπή μελλοντικών παραχωρήσεων προς τη Συρία και τον υπουργό Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, που έχει δηλώσει έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Ασαντ.

Οι δικαιολογίες

Μία από τις δικαιολογίες όσων τάσσονται κατά του διαλόγου με τη Συρία είναι ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται, προς το παρόν τουλάχιστον, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι ΗΠΑ βρίσκονται μεν σε διένεξη με τη Συρία, αλλά έχουν ξεκαθαρίσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο Ισραήλ ότι οφείλει να εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης Ασαντ.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, και ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, συμφώνησαν ότι ο πρώτος, που θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον σύντομα, θα προτείνει στον κ. Μπους να αναλάβει την προώθηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Συρίας και Ισραήλ. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, το ενδεχόμενο επίλυσης της διένεξης Ισραήλ – Συρίας φαντάζει ιδιαίτερο ελκυστικό στον Λευκό Οίκο.

Βάσει των σημερινών συνθηκών, το Ισραήλ δεν πρέπει να απορρίψει την πρόταση των Σύρων. Αν πρόκειται για έναν ελιγμό τακτικής από πλευράς της κυβέρνησης Ασαντ, τότε αυτός πρέπει να εκτεθεί στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, που δεν πρέπει να δει το Ισραήλ ως αρνητικό παράγοντα στην περιοχή. Αν, ωστόσο, πρόκειται για μια σοβαρή χειρονομία από πλευρά της Συρίας, τότε η συζήτηση θα συμπεριλάβει τον ρόλο της Χεζμπολάχ και του Ιράν. Μια τέτοια κίνηση έχει ξεκάθαρα πλεονεκτήματα ανεξάρτητα από το βαρύ τίμημα που επισείει.

Δύο επιδρομές χθες στη Δυτική Οχθη

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια επιδρομών που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός στη Ναμπλούς και την Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης.

Στη Ναμπλούς, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο καταζητούμενους Παλαιστινίους, οι οποίοι αρνήθηκαν να παραδοθούν. Οι ισραηλινές αρχές, πάντως, παραδέχθηκαν ότι ο ένας εκ των νεκρών ήταν άοπλος.

Αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, χαρακτήρισε τη Ναμπλούς ως την «πλέον επικίνδυνη πόλη στα παλαιστινιακά εδάφη» και υποστήριξε ότι οι περισσότερες επιθέσεις αυτοκτονίας ξεκινούν από εκεί.

Στην Τουλκαρέμ, επίσης, νεαρό στέλεχος της Χαμάς έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες που επιχείρησαν να τον συλλάβουν.

Κατά τα άλλα, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε, επίσης, είκοσι τέσσερις Παλαιστινίους στην Τζενίν, ενώ χθες το πρωί Παλαιστίνιοι εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες τύπου Κασάμ εναντίον εβραϊκών οικισμών της Λωρίδας της Γάζας. Από την επίθεση δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή