«Θολό» το τοπίο γύρω από τις σχέσεις Λιβύης και Ισραήλ

«Θολό» το τοπίο γύρω από τις σχέσεις Λιβύης και Ισραήλ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση αναφορικά με την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της Λιβύης και Ισραήλ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων, τουλάχιστον δύο συναντήσεις υψηλά ιστάμενων Ισραηλινών αξιωματούχων με Λιβύους ομολόγους τους πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Στη πρώτη εξ αυτών μάλιστα, πριν από μήνες, συμμετείχε και ο γιος του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι. Από την πλευρά της η Λιβύη, η οποία προσφάτως έκανε άνοιγμα προς τη Δύση μετά την απόφαση του ηγέτη της να επιτρέψει τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικών εγκαταστάσεων, αρνήθηκε ότι οι εν λόγω συναντήσεις έλαβαν χώρα. Με βάση χθεσινά ισραηλινά δημοσιεύματα, ο Ρον Πρόσορ, σύμβουλος του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ, συναντήθηκε με Λιβύους αξιωματούχους στο Παρίσι, στις 23 Δεκεμβρίου. Ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Πρόσορ είχε συναντηθεί με Λιβύους αξιωματούχους στη Βιέννη στις 26 Δεκεμβρίου. H εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ» έγραψε ότι η Λιβύη εξέφρασε ενδιαφέρον για να συνάψει εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς να επιθυμεί να αποκαταστήσει υποχρεωτικώς και τις διπλωματικές της σχέσεις με τη χώρα. Με ανακοίνωσή του, πάντως, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι ο δρόμος για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι μακρύς και ότι ο Λίβυος ηγέτης θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή σχετικών διαπραγματεύσεων. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Σιλβάν Σαλόμ, θα αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις τού Ισραήλ με τις αραβικές χώρες, ενώ υπογραμμίζεται ότι δημοσιεύματα όπως αυτά σχετικά με αναθέρμανση των σχέσεων με τη Λιβύη βλάπτουν το Ισραήλ και αποτελούν εμπόδιο στην πορεία για την εξομάλυνση των σχέσεών του με τον αραβικό κόσμο. O εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι ο Ρον Πρόσορ συνόδευσε τον Σιλβάν Σαλόμ στο ταξίδι του στην Ευρώπη στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στη Λιβύη, ο Χασούνα Αλ Σαουίς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, διέψευσε ότι πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες μεταξύ Λίβυων και Ισραηλινών αξιωματούχων.

Μιλώντας στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας JANA, ο Σαουίς δήλωσε ότι οι διεθνείς σχέσεις δεν δημιουργούνται με ίντριγκες και ότι η Λιβύη δεν αναγνωρίζει ως αληθή τα δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή