Αμνηστεύονται από τις ΗΠΑ 500 Ιρακινοί κρατούμενοι

Αμνηστεύονται από τις ΗΠΑ 500 Ιρακινοί κρατούμενοι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Τη χορήγηση αμνηστείας σε τουλάχιστον 500 Ιρακινούς κρατούμενους, που υπηρετούσαν στο στρατό και στα σώματα ασφαλείας επί Σαντάμ ανακοίνωσαν, χθες, οι ΗΠΑ, «σε μια συμβολική κίνηση συμφιλίωσης». Ωστόσο, παρά το κλίμα αισιοδοξίας στο οποίο αποσκοπούσε η ανακοίνωση, οι θλιβερές ειδήσεις ήταν, πάλι, αναπόφευκτες: Ενας αστυνομικός και ένας ιρακινός πολίτης σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων εναντίον φυλακίου δυτικά του Κιρκούκ, ενώ στην ίδια περιοχή δολιοφθορείς ανατίναξαν πετρελαιαγωγό.

Ποιοι απελευθερώνονται

Η απελευθέρωση των 500 κρατουμένων πρόκειται «να δώσει ώθηση σε όσους Ιρακινούς εύχονται τη συμφιλίωση με τους συμπατριώτες τους», δήλωσε ο προσωρινός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, διευκρινίζοντας ότι «η συμμαχία θα επιτρέψει σε ορισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια και στις οικογένειές τους». Το μέτρο, πάντως, «δεν αφορά εκείνους που έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα. Δεν θα αποφυλακιστεί ούτε ένα άτομο που έχει εμπλακεί σε φόνο ή σε σοβαρό τραυματισμό», υπογράμμισε ο κ. Μπρέμερ. O ίδιος αποκάλυψε πρόγραμμα αμοιβών ύψους 200.000 δολαρίων για τη σύλληψη των πλέον καταζητούμενων Ιρακινών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπους ανακοίνωσε ότι τετραπλασιάζει τα κονδύλια για τα προγράμματα συγκρότησης της νέας κυβέρνησης του Ιράκ, του σχηματισμού νέων κομμάτων και την προετοιμασία των εκλογών, «καθώς δρομολογείται η μεταφορά της πολιτικής εξουσίας στους Ιρακινούς τον Ιούνιο». Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν επίσης ότι εξετάζεται η αναδιάρθωση της στρατιωτικής ηγεσίας στο Ιράκ και ότι πρόκειται να ανατεθεί η επίβλεψη των θεμάτων ασφαλείας σε ανώτατο στρατηγό, ο οποίος θα κληθεί να αναλάβει τα καθήκοντα που ασκεί σήμερα ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, Τζον Αμπιτζέιντ. Οι αναφορές για τη στρατιωτική αναδιάρθρωση συνέπεσαν με την προσφορά από τις ΗΠΑ νέων συμβολαίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για την «ομαλή μετάβαση προς την αυτοδιακυβέρνηση» προωθείται επίσης σειρά μέτρων που θα αποτρέψουν αποχωρήσεις Αμερικανών στρατιωτών από το μέτωπο. Το μέτρο, που αφορά και τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Κουβέιτ και το Αφγανιστάν, προβλέπει την καταβολή επιπλέον ποσών έως και 10.000 δολαρίων σε όσους αποφασίσουν να υπηρετήσουν για τρία χρόνια ακόμη, μετά τη λήξη της παρούσας θητείας. Πρόκειται, σύμφωνα με το BBC, για μία ακόμη ένδειξη της αγωνίας στην οποία έχει περιέλθει ο αμερικανικός στρατός, λόγω των προβλημάτων της στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ.

Δηλώσεις Μπλερ

Δηλώσεις επί του θέματος έκανε ο Τόνι Μπλερ, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα παραμείνουν οι Βρετανοί στρατιώτες στο Ιράκ. Επέμεινε, ωστόσο, ότι η σταθερότητα της Μέσης Ανατολής εξαρτάται από την ανοικοδόμηση της χώρας. Τέλος, όπως μετέδωσε το BBC, τουλάχιστον 40 Βούλγαροι στρατιώτες αρνήθηκαν να υπηρετήσουν στο Ιράκ μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην Καρμπάλα στις 27 Δεκεμβρίου που στοίχισε τη ζωή σε πέντε συμπατριώτες τους. Εκπρόσωπος του στρατού διαβεβαίωσε ότι δεν θα τους επιβληθούν ποινές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή