Τρομοκρατία: φωτιές ανάβει ο νόμος Μπλερ

Τρομοκρατία: φωτιές ανάβει ο νόμος Μπλερ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενώ συνεχίζονται σε πολλές χώρες οι αντιδράσεις για τα πρόσφατα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης γύρω από την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων, στη Βρετανία, η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ ξεσήκωσε έντονες διαμαρτυρίες πολιτικών και ενώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη χθεσινή δημοσιοποίηση των νέων νομοσχεδίων που προτίθεται να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών και καταστάσεων «εκτάκτου ανάγκης».

Εγκυμονούν κινδύνους

Οι αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης Μπλερ παραδόθηκαν στους βουλευτές ήδη τον περασμένο Ιούνιο. Χθες, όμως, ο πρόεδρος της αρμόδιας, διακομματικής επιτροπής της Βουλής, Λιούις Μούνι, δήλωσε ότι «υπάρχουν δυνητικά επικίνδυνα προβλήματα» στη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, η οποία «παραδίδει πολλές εξουσίες στα χέρια ορισμένων, χωρίς τους απαιτούμενους περιορισμούς». H Σάμι Τσακραμπάρτι, πρόεδρος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Ελευθερία», δήλωσε ότι πρόκειται για «λευκή επιταγή» στα χέρια της κυβέρνησης.

Τα προτεινόμενα μέτρα επιτρέπουν στους υπουργούς να παρακάμπτουν το Κοινοβούλιο για να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δίνουν τη δυνατότητα στην αστυνομία να επιβάλει απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων ή και να κατάσχει περιουσίες, ακόμη και να αναστείλει τη θεμελιώδη Πράξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ορίζεται οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, την ευημερία των ανθρώπων, το περιβάλλον, καθώς επίσης την «πολιτική, διοικητική και οικονομική σταθερότητα». Πρόκεται για εξαιρετικά αόριστη και ευρεία αναφορά, που μπορεί να καλύψει τις πιο διαφορετικές καταστάσεις -από μία γενική απεργία μέχρι μια επιδημία, κι από ένα σαμποτάζ «πειρατών» του Διαδικτύου μέχρι μια απειλή τρομοκρατικής επίθεσης.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα νέα μέτρα ελέγχου των επισκεπτών που ισχύουν από προχθές σε όλα τα αμερικανικά αεροδρόμια και λιμάνια, στο πλαίσιο του προγράμματος US VISIT. Με τα μέτρα αυτά, οι επισκέπτες υποχρεώνονται να φωτογραφηθούν και να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, τα οποία καταχωρίζονται σε βάσεις δεδομένων. H πιο έντονη αντίδραση προήλθε από τη Βραζιλία του αριστερού προέδρου Λούλα, η οποία αποφάσισε να επιβάλει ανάλογα μέτρα σε όσους Αμερικανούς επισκέπτονται τη χώρα. Δικαιολογώντας τη σχετική απόφασή του, ο δικαστής Τζουλιέρ Σεμπαστιάο ντα Σίλβα δήλωσε: «Θεωρώ αυτήν την πράξη (των αμερικανικών αρχών) εντελώς βάναυση, απειλητική για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ξενοφοβική και αντάξια των χειρότερων πράξεων των ναζί»! O εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διαμαρτυρήθηκε επίσημα στη Βραζιλία.

Αντιδράσεις για τους «σερίφηδες»

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και το σχέδιο των Αμερικανών να εγκαταστήσουν «ιπτάμενους σερίφηδες», σε ορισμένες από τις πτήσεις προς τις ΗΠΑ. Πάντως, η ιρλανδική προεδρία της E.E. θα συγκαλέσει, την ερχόμενη εβδομάδα, σύσκεψη των υπευθύνων πολιτικών μεταφορών όλων των κρατών- μελών, προκειμένου να συζητήσουν για την ασφάλεια των πτήσεων.

Τέλος η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» αποκάλυψε ότι η απόφαση των αρχών να κηρύξουν «πορτοκαλί συναγερμό» τις ημέρες των γιορτών προήλθε από φόβους των μυστικών υπηρεσιών για επίθεση από την Αλ Κάιντα με «βρώμικη βόμβα», η οποία θα περιείχε ραδιενεργά υλικά. Από τις σχετικές έρευνες μόνο που εντοπίσθηκε ήταν μια κάψουλα ραδίου που χρησιμοποιείται από καρκινοπαθείς.

Αφγανό ύποπτο αναζητούν ΗΠΑ και Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ. Κυβερνητικές και δικαστικές πηγές της Γαλλίας αποκάλυψαν χθες ότι πίσω από το πρόσφατο κύμα ακύρωσης πτήσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν πληροφορίες των αμερικανικών αρχών, οι οποίες αφορούσαν Αφγανό ύποπτο, που επρόκειτο να ταξιδέψει από το Παρίσι στο Λος Αντζελες. Πρόκειται για τον Αμπντού Χάι, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με την Αλ Κάϊντα και είχε εκδώσει εισιτήριο για την πτήση της 24ης Δεκεμβρίου, αλλά δεν εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο.

«Επιβεβαιώνω ότι ψάχνουμε κάποιον, αλλά δεν μπορώ να σας πω τίποτε περισσότερο», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Ντομινίκ Περμπέν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC, ο Αφγανός ύποπτος θεωρείται ότι επρόκειτο να μεταφέρει στο αεροπλάνο μικρή βόμβα και διέθετε γαλλικό διαβατήριο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπους επέλεξε τρεις εταιρείες οι οποίες καλούνται να επεξεργασθούν προτάσεις για την προστασία των αμερικανικών πολιτικών αερογραμμών από το ενδεχόμενο πυραυλικών επιθέσεων, όπως εκείνη που είχε στόχο ισραηλινό αεροσκάφος στην Κένυα, τον Νοέμβριο του 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή