Αποχρωσεις

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεπορτάζ χωρίς όρια

Κατόπιν εορτής και με το βραβείο Πούλιτζερ για το έτος 2002 στα χέρια του δημοσιογράφου της, Τζακ Κέλι, η αμερικανική εφημερίδα USA Today διενήργησε μακρά έρευνα για την αλήθεια των ρεπορτάζ του, γύρω από τα κέντρα της διεθνούς τρομοκρατίας. Ωστόσο, η άρνηση της εφημερίδας να δικαιολογήσει αυτή την κίνησή της, αλλά και η διαβεβαίωσή της ότι δεν προτίθεται να επανορθώσει ή να διαψεύσει οποιοδήποτε από τα άρθρα του συντάκτη της, ώθησε τον ίδιο σε παραίτηση και ήγειρε πλήθος ερωτημάτων για την αξιοπιστία της. O 43χρονος συντάκτης έχει κάθε λόγο να υπερασπίζεται την αλήθεια των γραφομένων του, αφού η εφημερίδα δεν προβάλλει καμία απόδειξη περί του αντιθέτου κι όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», δεν παραιτήθηκε αναγνωρίζοντας το λάθος του, αλλά επειδή ένιωθε βαρύ το κλίμα γύρω του και δύσκολα μπορούσε να εργαστεί στον ίδιο χώρο. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι όλα άρχισαν από μια ανώνυμη επιστολή, που έφθασε στα γραφεία της εφημερίδας και αμφισβητούσε τα ρεπορτάζ του, η επαλήθευση των οποίων έχει ανατεθεί σε έτερο συντάκτη της εφημερίδας. Μέχρι τώρα, το κοινό είχε κάποιους δικαιολογημένους, ενδεχομένως, λόγους -μετά τα όσα κατά καιρούς έχουν συμβεί και αποδειχθεί στις τηλεοράσεις του κόσμου- να υποπτεύεται περισσότερο τους ρεπόρτερ της τηλεοπτικής εικόνας και λιγότερο εκείνους της έντυπης δημοσιογραφίας. Φαίνεται, όμως, ότι ουδείς αναμάρτητος στο κυνήγι της είδησης!

Ο άνθρωπος είναι γυμνός

Ο άνθρωπος έχει άποψη. Κι όπως τον διαβεβαιώνει το Σύνταγμα της χώρας του, της Βρετανίας, έχει κάθε δικαίωμα να τη διατρανώνει ελεύθερα. Κι αυτό ακριβώς έπραξε, όταν το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να διανύσει γυμνός μια απόσταση 1.363 χιλιομέτρων στην πατρίδα του και με κατεύθυνση από νότο προς βορρά. Εντούτοις, οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές της ίδιας χώρας δημιουργούν προσκόμματα στην ελεύθερη έκφρασή του, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ξανά και ξανά, απ’ τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, μόνο και μόνο επειδή θεωρεί ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ωραίο κι επιμένει να το επιδεικνύει σε όλο του το γυμνό μεγαλείο! O 44χρονος Βρετανός Στέφεν Γκαφ από τη νότια Αγγλία συνελήφθη προχθές για μία ακόμη φορά για διατάραξη της κοινής ησυχίας (ή μήπως ηρεμίας) των συμπατριωτών του και καταδικάστηκε σε τρίμηνη φυλάκιση. Ενώπιον του αρμόδιου δικαστή εμφανίστηκε ελαφρώς ενδεδυμένος και διακήρυξε το δικαίωμά του να κυκλοφορεί γυμνός, αφού όπως είπε, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να του το απαγορεύει. «Το μόνο που κάνω είναι να ντύνομαι όπως θέλω και πιστεύω ό,τι θέλω…» ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο όμως δεν συμμερίστηκε τις απόψεις και τα «θέλω» του, εξαναγκάζοντάς τον να ντυθεί, προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιόν του, αλλά και να τον καταδικάσει σε φυλάκιση, αφού κάποιοι συμπατριώτες του ενοχλημένοι από την αδαμιαία περιβολή του τον στέλνουν κάθε τόσο στα δικαστήρια.

Ανοστα αστεία

Η Χίλαρι Κλίντον, γερουσιαστής της Νέας Υόρκης για την ώρα, καθώς ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, ατύχησε σε ένα αστείο της με πρωταγωνιστή τον ήρωα της ανεξαρτησίας της Ινδίας, Μαχάτμα Γκάντι. H Χίλαρι, η οποία σε πρόσφατη εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση του κόμματός της, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του αείμνηστου Ινδού ηγέτη, λέγοντας ότι ακόμη κι αυτός είχε απασχοληθεί σε βενζινάδικο -ποιος ξέρει ποια συναισθήματα των επίδοξων δωρητών του κόμματος προσπαθώντας να υποκινήσει- αναγκάστηκε προχθές να υπαναχωρήσει και να ζητήσει συγγνώμη, αν με τα λόγια της έθιξε τη μνήμη του Γκάντι. Παράλληλα, ένιωσε την ανάγκη να προσθέσει ότι αναγνωρίζει στο πρόσωπό του έναν από τους «μεγαλύτερους ηγέτες» του 20ού αιώνα. Τα λάθη για τους ανθρώπους, έστω κι αν αυτοί ακούν στο όνομα της πρώην Πρώτης Κυρίας, η οποία λέγεται ότι ονειρεύεται πάντα να γράψει το όνομά της στις σελίδες της ιστορίας της δικής της πατρίδας.

Αστέρας σε δίκη

Ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης θέτουν θέμα δημοσίευσης των εγγράφων του κατηγορητηρίου εναντίον του βασιλιά της ποπ Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος φέρεται να έχει κακοποιήσει σεξουαλικώς ένα 14χρονο αγόρι και συν τω χρόνω θα οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου. Τα εν λόγω Μέσα, μεταξύ των οποίων μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα όπως τα NBC, CBS, CNN, ABC, Fox News Network, καθώς και οι εκδόσεις των New York Times, κρίνουν απαραίτητη τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ενοχοποιητικού φακέλου του Τζάκσον, επικαλούμενα τη μεγαλύτερη δυνατή πληροφόρηση του κοινού. Φαίνεται, όμως, ότι οι αρμόδιες δικαστικές αρχές αμφισβητούν τις αγαθές προθέσεις τους και γι’ αυτό επιμένουν να αρνούνται οποιαδήποτε δημοσιοποίηση των όποιων ενοχοποιητικών στοιχείων του δημοφιλούς και άκρως εκκεντρικού τραγουδιστή, που αναμφίβολα θα προκαλούσαν εκρηκτική τηλεθέαση, αλλά ενδεχομένως θα έβλαπταν έτι περαιτέρω τη δημόσια εικόνα του κατηγορούμενου αστέρα, πράγμα μάλλον ανεπίτρεπτο για ένα δικαστήριο. Επομένως, έως τη δημόσια εκδίκαση της υπόθεσης, κοινό και μέσα ενημέρωσης οφείλουν να επιδείξουν τη δέουσα υπομονή, η οποία άλλωστε είναι βέβαιον ότι θα αυξήσει και το ενδιαφέρον της υπόθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή