Βασιλικά βαφτίσια για το υπερωκεάνιο

Βασιλικά βαφτίσια για το υπερωκεάνιο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ. Σε τελετή που θύμιζε τα χρυσά χρόνια των υπερατλαντικών θαλάσσιων ταξιδιών, η βασίλισσα Ελισάβετ βάπτισε χθες το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο του κόσμου, το «Κουίν Μαίρη II», σπάζοντας στα ύφαλά του μεγάλη φιάλη σαμπάνιας Veuve Cliquot. H βασίλισσα, μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο έφθασαν χθες το βράδυ για τη βάπτιση του υπερωκεανίου και απήλαυσαν τα πυροτεχνήματα στο ιστορικό λιμάνι της Νότιας Αγγλίας από όπου αναμένεται να ξεκινήσει το παρθενικό ταξίδι του «Κουίν Μαίρη 2». Πάνω από δύο χιλιάδες επισκέπτες συνωστίσθηκαν στην τελετή βάπτισης του πολυτελούς πλοίου, συνολικού κόστους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Το «Κουίν Μαίρη 2» (KM2) κατασκευάσθηκε σε γαλλικά ναυπηγεία, είναι αμερικανικής ιδιοκτησίας, αλλά θα ταξιδέψει υπό βρετανική σημαία. O εορτασμός, όμως, γίνεται κάτω από το φάσμα του τραγικού δυστυχήματος στα ναυπηγεία του Σεν Ναζέρ με την κατάρρευση πεζογέφυρας που οδήγησε στον θάνατο 15 συγγενείς ναυτεργατών και μέλη συνεργείου καθαρισμού των υφάλων τον Νοέμβριο. Το πλοίο έφθασε στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας στις 26 Δεκεμβρίου, σημείο εκκίνησης των παρθενικών ταξιδιών του Μεϊφλάουερ, πλοίου που μετέφερε τους πρώτους Αγγλους εποίκους στην Αμερική και του Τιτανικού. Δύο γυναίκες τραυματίσθηκαν, όμως, και υπέστησαν ελαφριά κατάγματα από πτώση την Πρωτοχρονιά κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών πλόων του πλοίου ανοικτά από τις ακτές της Νότιας Αγγλίας. Το «Κουίν Μαίρη 2» θα αναλάβει τα δρομολόγια του υπερωκεανίου «Κουίν Ελίζαμπεθ 2», το οποίο εγκαινιάσθηκε το 1967. «Το Κουίν Μαίρη 2 είναι το πρώτο υπερωκεάνιο που κατασκευάζεται τα τελευταία τριάντα χρόνια και απευθύνεται στην πελατεία του 21ου αιώνα», εξηγεί η πρόεδρος της Cunard Πάμελα Κονόβερ. Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ ανέφερε ότι αισθάνεται ενθουσιασμό για την απόφαση των πλοιοκτητών να σηκώσουν τη βρετανική σημαία, καθώς αυτό «αποτελεί συνέχεια της μεγάλης βρετανικής ναυτικής παράδοσης».

Με μήκος 345 μέτρων, το KM2 έχει μεγαλύτερο μήκος από εκείνο των αμερικανικών αεροπλανοφόρων, ενώ δεν θα χωρούσε ούτε και στη μεγάλη πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου. Θα μπορεί να μεταφέρει 2.600 επιβάτες σε συνθήκες μεγάλης πολυτέλειας, με 1.250 άτομα πλήρωμα για την εξυπηρέτησή τους.

Μετά τη λήξη της τελετής βαπτίσεως, με την παραδοσιακή σαμπάνια να σπάει στα ύφαλα του πλοίου, η βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφθηκε το KM2. Το υπερωκεάνιο του 21ου αιώνα διαθέτει μεγάλους χώρους περιπάτου και εντυπωσιακές σκάλες που συνδέουν τα 15 του επίπεδα. Το KM2 προσφέρει στους επιβάτες του 10 εστιατόρια, 5 πισίνες, πλανητάριο, αίθουσα χορού αντάξια κεντροευρωπαϊκού ανακτόρου, πολλά μπαρ, διώροφο θέατρο, καζίνο, γυμναστήρια, πολυτελή χώρο φύλαξης κατοικίδιων ζώων και ένα τάγμα Βρετανίδες νταντάδες. Τα έργα τέχνης που κοσμούν τους τοίχους του KM2 κοστίζουν πάνω από 4.000.000 ευρώ.

Εχουν εξαντληθεί τα εισιτήρια

Οι επιβάτες καλούνται να καταβάλουν από 1.300 έως και 30.000 ευρώ για το ταξίδι τους, ενώ οι περισσότερες καμπίνες διαθέτουν εξωτερικό μπαλκόνι. Τα εισιτήρια του παρθενικού ταξιδιού του KM2 έχουν εξαντληθεί, όπως και εκείνα του ταξιδιού Σαουθάμπτον-Νέα Υόρκη τον Απρίλιο. Το KM2 διαδέχεται το υπερωκεάνιο «Κουίν Μαίρη», το οποίο είχε ναυπηγηθεί στη Σκωτία και βαφτίσθηκε το 1936 προς τιμήν της γιαγιάς της βασίλισσας Ελισάβετ, συζύγου του βασιλέα Γεωργίου 5ου. Το πρώτο «Κουίν Μαίρη» βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Λος Αντζελες και χρησιμοποιείται ως συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο και εστιατόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή