Ισραήλ: υπό όρους διάλογος με τη Λιβύη

Ισραήλ: υπό όρους διάλογος με τη Λιβύη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΑΜΠΑ. Ανοικτό το ενδεχόμενο αποκατάστασης των διμερών σχέσεων Ισραήλ – Λιβύης, υπό προϋποθέσεις, άφησε χθες ο Σιλβάν Σαλόμ. O Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε, πάντως, να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες περί πρόσφατης συνάντησης μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι η οποιαδήποτε διαρροή σχετικά με τις εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες για βελτίωση του κλίματος. Παρά ταύτα, διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε πριν από δύο εβδομάδες με Λίβυο ομόλογό του προκειμένου να συζητήσουν την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

«Αν η Λιβύη αλλάξει τη συμπεριφορά της απέναντι στο Ισραήλ, πάψει να στηρίζει τους τρομοκράτες και καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατέχει, τότε εμείς δεν έχουμε καμιά αντίρρηση στον διάλογο μαζί της», δήλωσε χθες ο κ. Σαλόμ, ο οποίος πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη στην Αιθιοπία. «Το Ισραήλ», πρόσθεσε ο ίδιος, «είναι έτοιμο για διάλογο, όχι μόνο με τη Λιβύη, αλλά με οποιοδήποτε αραβικό κράτος, που προσβλέπει στην ειρήνη». Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου περί προχωρημένων επαφών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Οποιαδήποτε διαρροή πληροφορίας, είτε έγκυρης, είτε εσφαλμένης, για διαδικασία που διεξάγεται με μυστικότητα μπορεί να βλάψει τις προσπάθειες του Ισραήλ».

Επιμένουν για τη συνάντηση

Στο Ισραήλ, πάντως, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιμένουν ότι ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρον Πρόσορ, συναντήθηκε πριν από δύο εβδομάδες με ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης Καντάφι. Επικαλούμενο «αξιόπιστες πηγές», ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο, μετέδωσε χθες ότι ο πρωθυπουργός, Σαρόν, έχει στα χέρια του αναφορά για τη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, θέμα της οποίας ήταν ο τρόπος έναρξης του διαλόγου. Επιπλέον, το στέλεχος του ισραηλινού κόμματος των Εργατικών Εφραΐμ Σνεχ, δήλωσε χθες ότι ο ίδιος, συνοδευόμενος από βουλευτή του κεντρώου κόμματος του Σινούι, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Σαρόν συναντήθηκε με τον γιο του Λίβυου ηγέτη, Σαΐφ Αλ Ισλάμ Καντάφι, τον περασμένο Αύγουστο. «Εντύπωση μου είναι ότι ο Μουαμάρ Καντάφι έχει λάβει αποφάσεις στρατηγικής σημασίας. Δεν πρόκειται για ηγέτη που αρέσκεται σε μικρά βήματα», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή