Πιέζεται ο Σαρόν να συνομιλήσει με τη Δαμασκό

Πιέζεται ο Σαρόν να συνομιλήσει με τη Δαμασκό

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Πολλαπλασιάζονται οι πιέσεις προς τον Αριέλ Σαρόν προκειμένου ο τελευταίος να απαντήσει στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Συρίας, καθώς στους υποστηρικτές της προοπτικής της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών προστέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά και ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ. Οσον αφορά το εναλλακτικό σχέδιο «απεμπλοκής» από τους Παλαιστίνιους, το περιβάλλον του Ισραηλινού πρωθυπουργού άφησε χθες να διαρρεύσει ότι δεν θα κατατεθεί προς έγκριση ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του Λικούντ, του οποίου ηγείται ο κ. Σαρόν.

Κριτική για το Τείχος

Στο μεταξύ, στην ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνεται εκτενής αναφορά στο ζήτημα της κατασκευής του τείχους ασφαλείας στη Δυτική Οχθη και ασκείται έντονη κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση.

«Η Συρία είναι μια χώρα που κυβερνάται από δεσποτικό καθεστώς το οποίο προσπαθεί να επιβιώσει των ιστορικών αλλαγών που συμβαίνουν στην περιοχή και το απειλούν με κατάρρευση», σημείωσε ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών. «H κυβέρνηση της Συρίας έχει ανάγκη την ειρήνη περισσότερο απ’ ό,τι εμείς και κατά συνέπεια το πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις είναι δικό μας», τόνισε ο ίδιος. «Βάσει των σημερινών συνθηκών, η Συρία είναι αυτή που θα υποχρεωθεί σε παραχωρήσεις», κατέληξε ο κ. Νετανιάχου. Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ωστόσο, τόσο ο κ. Σαρόν, όσο και ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, τάσσονται κατά της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων σε δύο μέτωπα, δεδομένου ότι το τοπίο στο Παλαιστινιακό παραμένει θολό.

Δεν καταθέτει το σχέδιο

Κατά τ’ άλλα, επιδιώκοντας να αποφύγει μια κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες στο εσωτερικό του Λικούντ, ο Αριέλ Σαρόν δεν καταθέτει προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το εναλλακτικό σχέδιο «απεμπλοκής» από τους Παλαιστινίους. Θυμίζεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα διαλύσει μερικούς εβραϊκούς οικισμούς και θα επιβάλει τα σύνορα της Παλαιστινιακής Αρχής αν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια σκληροπυρηνικών στελεχών του Λικούντ. «O κ. Σαρόν διεμήνυσε στους συνεργάτες του, ότι θα ζητήσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για το σχέδιο εν ευθέτω χρόνο», αναφέρει η εφημερίδα Μααρίβ.

Τέλος, πέντε νεαροί Ισραηλινοί καταδικάστηκαν σε μονοετή κάθειρξη για την άρνησή τους να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα, καθώς χθες απορρίφθηκε η έφεσή τους κατά της πρωτόδικης απόφασης. Οι πέντε στην απολογία τους είπαν ότι δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα εξαιτίας της «απροκάλυπτης άσκησης βίας κατά των Παλαιστινίων».

Χαμάς και Τζιχάντ τορπιλίζουν την ειρήνη

ΤΕΛ ABIB. H Χαμάς και η ισλαμική Τζιχάντ αποφασίζουν για τον χρόνο διεξαγωγής των επιθέσεων αυτοκτονίας βάσει πολιτικών και όχι στρατιωτικών κριτηρίων, αποσκοπώντας στην κατάρρευση της όποιας ειρηνευτικής διαδικασίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει απόρρητη αναφορά των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας για τις ριζοσπαστικές οργανώσεις, που δημοσιεύεται στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ». Οι συντάκτες του εγγράφου υποστηρίζουν ότι οι δύο οργανώσεις διαθέτουν πληροφοριοδότες στο εσωτερικό της παλαιστινιακής κυβέρνησης γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάζουν εγκαίρως τα χτυπήματά τους. «Απώτερος σκοπός τους είναι η καταστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής», τονίζεται στο κείμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή