Χαλκευμένα τα στοιχεία για τα όπλα του Σαντάμ

Χαλκευμένα τα στοιχεία για τα όπλα του Σαντάμ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους παραχάρασσαν συστηματικά τα πραγματικά στοιχεία προκειμένου να διογκώσουν τεχνητά τον κίνδυνο από τα οπλοστάσια του καθεστώτος Χουσεΐν, στις παραμονές του πολέμου εναντίον του Ιράκ. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα εμπεριστατωμένης έκθεσης του «Κληροδοτήματος Κάρνεγκι», ενός από τα πιο έγκυρα ινστιτούτα μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, αν και η μακροπρόθεσμη απειλή από τα οπλοστάσια του Ιράκ ήταν υπαρκτή, το πρόβλημα είχε τεθεί υπό έλεγχον χάρις στον συνδυασμό επιθεωρήσεων του OHE, διεθνών κυρώσεων και περιορισμένης στρατιωτικής δράσης, έτσι που να μη χρειάζεται η ανάληψη μείζονος στρατιωτικής προσπάθειας. Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι το Ιράκ είχε καταστρέψει πρακτικά όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής (χημικά και βιολογικά) που διέθετε προ της έναρξης του πολέμου. Τέλος, το Ινστιτούτο Κάρνεγκι διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ένδειξη για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράκ και εκτιμά ότι το καθεστώς Σαντάμ δεν είχε πρόθεση να παραδώσει φονικά οπλικά συστήματα σε κύκλους της διεθνούς τρομοκρατίας.

Κατά των «προληπτικών πολέμων»

Η έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου, το οποίο θεωρείται ότι έχει μετριοπαθώς κεντροαριστερό προσανατολισμό, βάλλει ευθέως εναντίον του δόγματος Μπους περί «προληπτικών πολέμων». Επίσης, ασκεί δριμεία κριτική εναντίον της «πολιτικοποίησης» των μυστικών υπηρεσιών και συνιστά τη σύσταση διακομματικής εξεταστικής επιτροπής ανωτάτου επιπέδου για τον έλεγχο του έργου των κατασκοπευτικών υπηρεσιών. Αν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει τις καταγγελίες περί πολιτικοποίησης, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον διορισμό υπερκομματικού διευθυντή της CIA, κατά το πρότυπο του προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος έχει επιβιώσει αλλεπάλληλων αλλαγών κυβερνήσεων.

Παρά τις εξονυχιστικές έρευνες των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο διάστημα των εννέα μηνών που μεσολάβησε από την άλωση της Βαγδάτης δεν έχει εντοπισθεί ούτε ίχνος χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων. H έκθεση του Ινστιτούτου Κάρνεγκι εκτιμά ότι είναι πολύ απίθανο να εντοπισθούν ανάλογα οπλικά συστήματα στο μέλλον, επισημαίνοντας ότι ο Σαντάμ δεν θα μπορούσε να καταστρέψει, να κρύψει ή να μεταφέρει εκτός ιρακινής επικράτειας εκατοντάδες τόννους χημικών και βιολογικών όπλων, δεκάδες πυραύλους Σκουντ και εγκαταστάσεις παραγωγής όλων αυτών χωρίς οι αμερικανικές κατασκοπευτικές υπηρεσίες να εντοπίσουν ίχνη αυτής της δραστηριότητας. Τέλος, ασκείται κριτική στο γεγονός ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους έβαλαν στο ίδιο «πακέτο» τους πολύ διαφορετικούς κινδύνους που αντιπροσωπεύουν τα χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα, γεγονός που οδήγησε σε παραπλανητικά συμπεράσματα για τις πραγματικές απειλές και τα αναμενόμενα κέρδη του πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή