H άμεση λήψη μέτρων μπορεί να σώσει μερικά από τα απειλούμενα είδη

H άμεση λήψη μέτρων μπορεί να σώσει μερικά από τα απειλούμενα είδη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκτιμήσεις μας αναφορικά με τον κίνδυνο της εξαφάνισης ειδών εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος δεν είναι καθόλου ευχάριστες. Καλούμαστε σήμερα να αναλογιστούμε τις συνέπειες που θα έχει η εξαφάνιση ενός εκατομμυρίου ειδών.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι για την προστασία των ειδών, όπως ο εγκλεισμός των ζώων σε ζωολογικούς κήπους ή ακόμη οι φυσικοί δρυμοί όπου μπορούν να αναπτυχθούν είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, δεν δίνουν επαρκείς λύσεις.

Η μόνη αποτελεσματικη λύση στην αλλαγή του κλίματος, η οποία επιφέρει την εξαφάνιση των ειδών, είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Μπορούμε ασφαλώς να διαχειριστούμε συγκεκριμένα είδη και οικοσυστήματα κατά τρόπο ώστε να τα προστατεύσουμε.

Αυτό όμως δεν είναι εφικτό για την πλειονότητα των ειδών και των οικοσυστημάτων στον πλανήτη.

Το να αναλάβουμε σοβαρή δράση για την προστασία των ειδών σημαίνει πρωτίστως να υιοθετήσουμε το ταχύτερο δυνατό τεχνολογίες λιγότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον και παράλληλα να προχωρήσουμε στη σύναψη διεθνών σχετικών συμφωνιών.

Η συμφωνία του Κιότο είναι μια αρχή. Πολλά είδη τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση, θα μπορέσουν να σωθούν αν περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μια ακόμη ακτίνα ελπίδας είναι το ότι παρά το γεγονός πως το κλίμα είναι πλέον ακατάλληλο για την επιβίωση των ειδών, δεν πεθαίνουν αμέσως όλοι οι εκπρόσωποι όλων των ειδών

Ορισμένα είδη αναμένεται ότι θα εκλείψουν το 2050. Ωστόσο, τα περισσότερα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος θα φθίνουν σιγά σιγά, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην εξαφάνιση κατά τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν. O περιορισμός όμως της υπερθέρμανσης του πλανήτη το ταχύτερο δυνατόν μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε πολλά απειλούμενα είδη να επιβιώσουν και μάλιστα για μεγάλο διάστημα έως ότου το κλίμα καταστεί εκ νέου κατάλληλο για αυτά.

Οι εκτιμήσεις μας φθάνουν μέχρι το 2050. Σύμφωνα με τους περισσότερους υπολογισμούς μας σχετικά με το κλίμα, προκύπτει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, η οποία θα σημειωθεί από σήμερα έως το 2050, θα ειναι αντίστοιχη με αυτή στο διάστημα 2050-2100.

Αυτές οι κλιματολογικές αλλαγές μπορεί να καταστήσουν τη Γη θερμότερη από ό,τι υπήρξε πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια. Την εποχή εκείνη, τα είδη που σήμερα κατοικούν στη Γη δεν είχαν ακόμη εξελιχθεί ούτε υπήρχε καμιά από τις βιολογικές κοινότητες (συνδυασμός των ειδών ).

Ανάλογες μεταβολές μπορεί να έχουν τεράστιες συνέπειες για τη ζωή στη Γη. Είναι πραγματική ειρωνεία να δαπανώνται τόση ενέργεια, κόπος και χρήματα για να ανακαλυφθεί το αν υπάρχει ζωή στον Αρη (παρότι χαιρετίζουμε αυτήν την προσπάθεια), ενώ ταυτόχρονα καταφέρνουμε να εξαφανίσουμε με τέτοια επιτυχία τη ζωή στη Γη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή