Οικοδομώντας… την ψηφιακή οικία

Οικοδομώντας… την ψηφιακή οικία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Microsoft ανακοίνωσε φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία συσκευών που θα συνδυάζουν τις ικανότητες των ηλεκτρονικών υπολογιστών με εκείνες των τηλεοράσεων και των συσκευών παιχνιδιού Xbox. Στην εναρκτήρια ομιλία του στη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών ειδών στο Λας Βέγκας προχθές, ο πρόεδρος της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ανακοίνωσε τη δημιουργία σειράς καινοτόμων καταναλωτικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, τα οποία ξεπερνούν τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ υπολογιστών, Ιντερνετ και τηλεόρασης. Τα νέα προϊόντα, που κατασκευάζονται από διάφορες εταιρείες, αξιοποιούν τα ψηφιακά δεδομένα που αποθηκεύονται στους υπολογιστές, όπως μουσική, βίντεο και φωτογραφίες και τα αποστέλλουν σε τηλεοράσεις και φορητές συσκευές μέσω ασύρματου δικτύου. O Γκέιτς ανέφερε ότι το όραμα της «ψηφιακής οικίας» μόλις αρχίζει να πραγματοποιείται, έπειτα από δεκαετίες διαφήμισης.

Νέες υποσχέσεις

Η βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, υποσχόμενη την ενσωμάτωση των ψηφιακών συσκευών από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, «υπεσχέθη πολύ περισσότερα από όσα μπορούσε να παραδώσει», όπως είπε στην ομιλία του ο Γκέιτς. Περίπου 1.500 άτομα άκουσαν τον Γκέιτς να δηλώνει ότι οι υποσχέσεις αυτές πραγματοποιούνται στα νέα προϊόντα της εταιρείας του. «Νικητής είναι ο καταναλωτής», είπε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της Microsoft.

H εταιρεία του Γκέιτς έχει επανειλημμένως προσπαθήσει να επεκταθεί στον χώρο της διαδραστικής τηλεόρασης, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει την κυριαρχική της θέση στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το 1997, η Microsoft δαπάνησε 425 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τη WebTV, πρωτοπόρο εταιρεία της πειραματικής τότε διαδραστικής τηλεόρασης. H εταιρεία, όμως, απέτυχε να επεκταθεί κατά τη διάρκεια των χρυσών ημερών για τις μετοχές επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, εξαιτίας διαφωνιών της ηγετικής ομάδας. H WebTV ενσωματώθηκε τελικά στον τομέα υπηρεσιών Ιντερνετ της Microsoft ΜSΝ.

Οι πρόσφατες απόπειρες της Microsoft να μεταφέρει τις δραστηριότητές της στο σαλόνι του σπιτιού μας έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη σημαντικών συμμάχων. Στα μέσα του τρέχοντος έτους, πολλοί κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως οι Dell, Hewlett-Packard και Samsung, θα εισαγάγουν στην αγορά το σύστημα Windows Media Center Extender, που θα συνδέει την τηλεόραση με τον προσωπικό υπολογιστή και το Ιντερνετ. H ομιλία του Γκέιτς είχε, όμως, και εκπλήξεις, αφού ο πρόεδρος της Microsoft έφερε μαζί του στη σκηνή τον δημοφιλή Αμερικανό παρουσιαστή και κωμικό Τζέι Λένο, για να προωθήσει τα νέα προϊόντα.

Στη διεθνή έκθεση του Λας Βέγκας προκάλεσαν επίσης αίσθηση τα προϊόντα της Jensen, που από κοινού με τις Advent και Audiovox, απευθύνονται στους λάτρεις της υψηλής πιστότητας.

Η LG Electronics παρουσίασε το καινοτόμο σύστημα εγγραφής Blu-Ray, το οποίο συνδυάζει το νέο ψηφιακό φορμάτ εγγραφής με σκληρό δίσκο μεγάλης χωρητικότητας 200 Gb.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή