H ΠΟΥ φοβάται έξαρση του SARS

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. «Ακόμα δεν είδαμε τίποτα. Στο άμεσο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε πολλά νέα ύποπτα κρούσματα Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Ωστόσο, η ψυχραιμία πρέπει να πρυτανεύσει αυτή την εποχή καθώς τα συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας είναι όμοια με αυτά άλλων συνηθισμένων για την εποχή ασθενειών. Επίσης, η ΠΟΥ αναφέρει ότι ο τρόπος θανάτωσης των μοσχογαλών -με ραβδισμό- είναι δυνατό να προκαλέσει διασπορά του παθογόνου παράγοντα και να ξεκινήσει μια επιδημία. Και τις προηγούμενες ημέρες, ο διεθνής οργανισμός είχε καλέσει τις κινέζικες αρχές να δείξουν συγκράτηση όσον αφορά στις μοσχογαλές καθώς η εξόντωσή τους είναι ταυτόσημη με την πλήρη καταστροφή σημαντικών επιστημονικών στοιχείων. Επίσης, η ΠΟΥ ζήτησε από την κινεζική κυβέρνηση να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το νέο ύποπτο κρούσμα και να προωθήσει δείγματα προς ανάλυση σε εργαστήριο που ανήκει στο ειδικευμένο δίκτυο της ΠΟΥ. Ταυτόχρονα, ο διεθνής οργανισμός αναγνωρίζει ότι οι Κινέζοι κάνουν ό,τι δυνατό για την πρόληψη της επιδημίας και για την άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φορέων. Ενώ εξακολουθούν να αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων της νεαρής σερβιτόρας που νοσηλεύεται στην Γκουανγκζού, κυβερνητικός εκπρόσωπος του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε πως οι τρεις δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού TVB που εμφάνισαν υψηλό πυρετό μετά την επιστροφή τους από την Γκουάνγκντονγκ και νοσηλεύονται απομονωμένοι, δεν πάσχουν από SARS. Επίσης, όπως τόνισε ο πιο επιφανής επιστήμονας που ασχολείται με το SARS στην Κίνα, ο δρ Ζονγκ Νανσάν, «αποκλείεται να λάβει σημαντικές διαστάσεις μια νέα επιδημία άτυπης πνευμονίας ακόμα και αν εμφανιστεί», υπογραμμίζοντας ότι το κρούσμα στην Γκουάνγκντονγκ δεν αποτελεί απαρχή μιας καινούργιας επιδημίας. Ηδη εφαρμόζονται μέτρα για τον εντοπισμό ατόμων που πάσχουν από άτυπη πνευμονία. Την Τετάρτη -όπως έγινε γνωστό- δεν επετράπη σε έναν άνδρα να επιβιβαστεί σε τρένο στο Πεκίνο, διότι είχε υψηλό πυρετό. Οπως αποδείχθηκε έπασχε από απλό κρυολόγημα.

Και τσουχτερά πρόστιμα από σήμερα

Οι ρωσικές αρχές, εξάλλου, ερευνούν για μία γυναίκα από την Απω Ανατολή, που απεβίωσε από μυστηριώδη νόσο κατά τη διάρκεια πτήσης προερχόμενης από την Κίνα. Τέλος, από σήμερα οι αρχές της Γκουάνγκντονγκ πρόκειται να επιβάλουν πρόστιμα από 1.200 έως 12 χιλιάδες δολάρια στους εμπόρους που δεν θα παραδώσουν στις Αρχές μοσχογαλές για να θανατωθούν και, αντιθέτως, προσπαθήσουν να τις κρύψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή