Γερμανοί πάνε για δουλειά στην Πολωνία

Γερμανοί πάνε για δουλειά στην Πολωνία

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’90, ο άνεργος πολυτεχνίτης Τασίλο Σλιχτ, παρακολουθούσε τους Πολωνούς να διασχίζουν τον ποταμό Νίσε για να εργαστούν στην ευρύτερη περιφέρεια της πόλης του, Φορστ, για έναν μισθό τρεις φορές μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο που λάμβαναν στη χώρα τους. Τον Αύγουστο, ο σαρανταεξάχρονος Σλιχτ εγκατέλειψε την δωδεκαετή προσπάθειά του για ανεύρεση εργασίας στην πρώην ανατολική Γερμανία και πέρασε με τη σειρά του το ποτάμι προκειμένου να εργαστεί στην Πολωνία. Σήμερα πληρώνεται 900 ευρώ το μήνα εργαζόμενος ως ταμίας σε βενζινάδικο κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. «Σύντομα θα ζούμε μαζί και όντας Γερμανός φάνηκε λογικό να αναζητήσω δουλειά στην Πολωνία», λέει ο Σλιχτ.

Καθώς η Πολωνία προετοιμάζεται για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Μάιο, η υψηλή ανεργία στην ανατολική Γερμανία οδηγεί πολλούς Γερμανούς στην γειτονική χώρα γεγονός που προκαλεί εντύπωση σε ουκ ολίγους συμπατριώτες τους. «Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, που αξίζει να την παρακολουθήσουμε με προσοχή», λέει ο Ελμάρ Χόνεκοπ, στέλεχος του Ινστιτούτου για την Ερευνα Εργασίας που εδρεύει στη Νυρεμβέργη. Για πολλά χρόνια, πάντως, συνέβαινε το αντίθετο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στατιστικής της Γερμανίας, 317.600 Πολωνοί εργάστηκαν στην Γερμανία το 2003. O Χόνεκοπ υποστηρίζει ότι 15.000 Γερμανοί εργάζονται σήμερα στην Πολωνία, εκ των οποίων οι περισσότεροι ως υψηλόβαθμα στελέχη σε εταιρείες γερμανικών συμφερόντων. H ανεργία, όμως, στις πόλεις της συνοριακής γραμμής υποχρεώνει πολλούς Γερμανούς να στρέψουν το βλέμμα τους προς την ανατολή. H ανεργία στην πρώην ανατολική Γερμανία ήταν 17,9% τον Δεκέμβριο και στην Φορστ των 24.000 κατοίκων, 22,5%.

H Φορστ αποτελεί τυπικό παράδειγμα παρακμάζουσας πόλης της πρώην ανατολικής Γερμανίας. Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει το ανακαινισμένο δημαρχείο, αλλά στον κεντρικό δρόμο, που οδηγεί προς την Πολωνία, τα καταστήματα με τα άδεια ράφια αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα. «H πόλη μου πεθαίνει και αυτό με λυπεί αφάνταστα», λέει ο Σλιχτ. Το μεταναστευτικό κύμα προς την ανατολή υπογραμμίζει την τραγική κατάσταση της οικονομίας της περιοχής. «H κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ενδεικτική της αδυναμίας της οικονομίας της ανατολικής Γερμανίας και λιγότερο ενδεικτική όσον αφορά την οικονομική ισχύ της Πολωνίας».

Ο πρώτος που «έψαξε» ανατολικά

Ο Σλιχτ είναι ένας από τους δεκαπέντε Γερμανούς που εργάζονται στην αλυσίδα πρατηρίων καυσίμων της Apexim. H πολωνική εταιρεία έχει ανοίξει από το 1998 μέχρι σήμερα δεκατέσσερα πρατήρια στα σύνορα των δύο χωρών και οι πελάτες της είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Γερμανοί που επιθυμούν να αγοράσουν βενζίνα σε χαμηλή τιμή, φθηνά τσιγάρα και άλλα προϊόντα. O Σλιχτ ήταν ο πρώτος Γερμανός άνεργος που αναζήτησε την τύχη του στην Πολωνία και το γεγονός αυτό του εξασφάλισε μεγάλη δημοσιότητα στην πόλη του. Αρκετοί από τους γείτονες του τον συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία του, αλλά τον Οκτώβριο η εφημερίδα, Bild Zeitung, δημοσίευσε φωτογραφία του Σλιχτ να καθαρίζει ένα όχημα, ενώ δίπλα του ένας Πολωνός συνάδελφος του παρακολουθούσε: «Ενώ ο Σλιχτ λερώνει τα χέρια του, ο Πολωνός ανώτερός του ξεκουράζεται».

Ο Σλιχτ, ωστόσο, αδιαφορεί για την προσπάθεια ανάδειξής του ως σύμβολο της παρακμής. «Μου αρέσουν οι Πολωνοί φίλοι μου και αν θέλετε την άποψή μου αυτό είναι το μέλλον», τονίζει. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι απέχουμε ακόμα πολλά χρόνια από την πραγματική ανάμιξη των αγορών εργασίας. Οι μισθοί στην Πολωνία παραμένουν μικρότεροι κατά ένα τρίτο από αυτούς στη Γερμανία, κάτι που δεν καθιστά ελκυστική την μετανάστευση μεγάλου κύματος Γερμανών. Παρά ταύτα, αρκετοί πιστεύουν ότι αυτή η μικρή ανταλλαγή εργατικού δυναμικού στα σύνορα είναι μια θετική εξέλιξη. «H κατάσταση θα επιφέρει αλλαγές στον ψυχολογικό τομέα», λέει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνών στο Σανκτ Ογκουστίν, M. Στεπάτσερ. «Οι Πολωνοί αισθάνονται ότι ανήκουν στη Δ. Ευρώπη και οι Γερμανοί είναι πιο ανοικτοί στο ενδεχόμενο αναζήτησης εργασίας στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή