ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΧΟΣ H ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

Λιβύη: υπέγραψε συμφωνία για αποζημιώσεις Γάλλων

ΠΑΡΙΣΙ. Επιδιώκοντας να απαλλαγεί οριστικά από το επιβαρυντικό παρελθόν της, η κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψε χθες συμφωνία αποζημίωσης, ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων, για τις οικογένειες των 170 θυμάτων της έκρηξης βόμβας σε γαλλικό αεροσκάφος το 1989. H υπογραφή της συμφωνίας ανοίγει νέες προοπτικές στις σχέσεις μεταξύ Τρίπολης και Παρισιού, αλλά και του υπόλοιπου δυτικού κόσμου, ενώ παράλληλα λύεται οριστικά το θέμα των κυρώσεων που εξακολουθούν να ισχύουν σε βάρος του καθεστώτος του Καντάφι. Ωστόσο, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της Λιβύης, η διαρροή προς τον Τύπο της είδησης για την προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων του Τελ Αβίβ και της Τρίπολης, υποχρέωσαν την τελευταία να την ακυρώσει, θεωρώντας ότι έχει εκτεθεί διπλωματικά.

ΠΕΝΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΣΤΗΚΙΝΑ

Συλλήψεις για διασπορά αερίων

ΠΕΚΙΝΟ. Τη σύλληψη πέντε εργαζομένων σε εταιρεία φυσικού αερίου, οι οποίοι κατηγορούνται για την ισχυρή έκρηξη και διασπορά τοξικών αερίων που σημειώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου και στοίχισε τη ζωή σε 243 άτομα, ανακοίνωσαν χθες εκπρόσωποι της κινεζικής κυβέρνησης. Οι αξιωματούχοι που διεξάγουν την έρευνα κατηγόρησαν για εγκληματική αμέλεια συνεργείο γεωτρήσεων, το οποίο άνοιξε πηγή φυσικού αερίου, καταστρέφοντας τον μηχανισμό ασφαλείας, ο οποίος μπορούσε να εμποδίσει την έκρηξη. Κρατούνται ο διευθυντής της πηγής του φυσικού αεριού, ένας τεχνικός από την ομάδα γεώτρησης και τρία μέλη του συνεργείου. Οι αρχές δεν έδωσαν στοιχεία σχετικά με το ύψος των ποινών που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι. Περίπου 9.000 άτομα έπαθαν δηλητηρίαση και σοβαρά εγκαύματα, ενώ 60.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΚΕΝΥΑ

Θα δέχονται μαθητές με έιτζ

ΝΑΪΡΟΜΠΙ. Δικαστής της Κένυας ενέκρινε συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και του μεγαλύτερου και παλαιότερου οικοτροφείου παιδιών φορέων του έιτζ της χώρας, σύμφωνα με την οποία τα δημόσια δημοτικά σχολεία είναι υποχρεωμένα να δεχθούν παιδιά που πάσχουν από τη νόσο. H οικία Nyumbani, οργανισμός που δέχεται μεγάλες επιχορηγήσεις από τις ΗΠΑ, διεκδίκησε και κέρδισε δικαστική εντολή, η οποία υποχρεώνει τους αρνητικά διακείμενους προϊσταμένους των δημοσίων σχολείων να δεχθούν 72 παιδιά από το οικοτροφείο στα σχολεία τους. Την περασμένη Τετάρτη, η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου έδωσε δύο ημέρες διορία στο υπουργείο Παιδείας και το οικοτροφείο, προκειμένου να βρουν λύση στο θέμα.

ΓΙΑ ΣΥΣΦΙΓΞΗ ΤΩΣΧΕΣΕΩΝ

Ο Πούτιν στο Καζακστάν

ΑΣΤΑΝΑ, Καζακστάν. O Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έφθασε χθες για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του χρόνου στο Καζακστάν, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την ιδιαίτερα εύπορη ενεργειακά περιοχή. O Ρώσος πρόεδρος και ο ομόλογός του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, επρόκειτο να συζητήσουν θέματα σχετικά με το εμπόριο και τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, καθώς και να υπογράψουν επτά ή οκτώ συμφωνίες. Σύμφωνα με πηγές από το Κρεμλίνο, οι δύο πρόεδροι ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου της Κασπίας. O Καζάκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χθεσινή συζήτηση περιορίστηκε στο θέμα της διαφωνίας για τη μίσθωση των εγκαταστάσεων του διαστημικού κέντρου του Μπαϊκονούρ, το οποίο πέρασε στο Καζακστάν μετά την πτώση της πρώην ΕΣΣΔ. H κυβέρνηση της χώρας επιθυμεί να αυξήσει το μίσθωμα από 115 σε 200 εκατ. δολ. ετησίως.

ΓΙΑ NA ΑΠΟΦΥΓΟΥΤΟΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ

Χιλιάδες πρόσφυγες στο Τσαντ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την ελπίδα ότι θα κατορθώσει να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους χιλιάδες Σουδανούς πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στις απομακρυσμένες περιοχές του Τσαντ για να αποφύγουν τις εχθροπραξίες που μαίνονται στην πατρίδα τους, εξέφρασε, χθες, ο απεσταλμένος του OHE στη χώρα, Τομ Ερικ Βράαλσεν, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση. Οι μάχες στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία 24ωρα, παρά τις προσπάθειες για τερματισμό του 20ετούς εμφυλίου πολέμου μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών του νότου. Σύμφωνα με τον OHE, τουλάχιστον 600.000 άτομα έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους και άλλα 95.000 ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς στα σύνορα με το Τσαντ.

ΓΙΑ TA TA ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΗΣ BOPEIOY ΚΟΡΕΑΣ

Απεσταλμένος της Κίνας στις ΗΠΑ

ΠΕΚΙΝΟ. Ειδικό απεσταλμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες αποστέλλει η Κίνα προκειμένου να προωθηθεί ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων για το πρόβλημα των πυρηνικών της Βορείου Κορέας. O Νινγκ Φουκάι, ο οποίος διορίστηκε, τον περασμένο μήνα, ειδικός συντονιστής των διαπραγματεύσεων, θα αναχωρήσει μέσα στις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. H αποστολή στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση της Πιονγκ Γιάνγκ εμφανίστηκε πρόθυμη να αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

ΜΕΤΑ ΤΗΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΤΕΛΕΥΤΑΙΩΕΚΛΟΓΩΝ

Γεωργία: στις κάλπες τον Μάρτιο

ΤΙΦΛΙΔΑ. Στις 28 Μαρτίου θα διεξαχθούν οι νέες βουλευτικές εκλογές της Γεωργίας, μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης του περασμένου Νοεμβρίου, που οδήγησε, όπως είναι γνωστό, στην ανατροπή του προέδρου Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε από τη φιλοδυτική αντιπολίτευση. Στη σχετική ανακοίνωση προέβη η Νίνο Μπουρζανάντζε, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, η οποία εκτελεί χρέη προέδρου έως τις 25 Ιανουαρίου, οπότε και θα αναλάβει το αξίωμα ο νεοεκλεγείς Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή