Αντιδρούν στο διεθνικό κράτος

Αντιδρούν στο διεθνικό κράτος

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Οι δηλώσεις του Αχμέντ Κορέι, περί ίδρυσης διεθνικού κράτους σε περίπτωση κατάρρευσης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία κατηγόρησε την παλαιστινιακή ηγεσία ότι παραμένει προσηλωμένη στον σκοπό της διάλυσης του εβραϊκού κράτους. Από την πλευρά της, επίσης, η Ουάσιγκτον κατέστησε χθες σαφές διά στόματος του υπουργού της των Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ότι η ίδρυση δύο κρατών παραμένει η μοναδική βιώσιμη λύση και κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει πιο εποικοδομητικό ρόλο.

Βολές κατά του Σαρόν

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός επέκρινε προχθές το βράδυ το Ισραήλ τόσο για την κατασκευή του τείχους ασφαλείας στη Δυτική Οχθη, όσο και για το σχέδιο «απεμπλοκής» που φέρεται αποφασισμένος να εφαρμόσει ο Αριέλ Σαρόν. «H πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης καθιστά ανούσια την όλη συζήτηση για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και μας υποχρεώνει να πιέσουμε προς την κατεύθυνση του διεθνικού κράτους», τόνισε ο κ. Κορέι, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος συχνά αναφέρεται στο σχέδιο «απεμπλοκής» από την Παλαιστινιακής Αρχής διαμέσου της επιβολής συνόρων, της διάλυσης αρκετών εβραϊκών οικισμών και της αποχώρησης του στρατού από τμήμα των κατεχομένων. Πρόκειται για ελιγμό τακτικής του κ. Κορέι, καθώς είναι σαφές ότι σ’ ένα ενιαίο κράτος που θα περιλαμβάνει το Ισραήλ, τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη, ο εβραϊκός πληθυσμός θα αποτελεί μειονότητα.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού εξόργισαν την ισραηλινή κυβέρνηση, ανώτατο στέλεχος της οποίας δήλωσε: «Πρόκειται για απειλή σε βάρος του Ισραήλ την οποία απορρίπτουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής για θέματα Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής του ισραηλινού Κοινοβουλίου, Γιουβάλ Στέινιτζ, υπογράμμισε ότι «οι δηλώσεις του κ. Κορέι αποδεικνύουν ότι ο Αραφάτ και οι συνεργάτες του δεν έχουν εγκαταλείψει το όνειρό τους να διαλύσουν το εβραϊκό κράτος».

Αμερικανική δυσαρέσκεια

Οι δηλώσεις του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού προκάλεσαν και τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η ίδρυση δύο κρατών είναι η μοναδική εφικτή λύση. «Πιστεύω», τόνισε ο κ. Πάουελ, «ότι η μοναδική βιώσιμη λύση είναι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνορεύει με αυτό του Ισραήλ. O κ. Σαρόν χρειάζεται αξιόπιστο συνεταίρο με τον οποίο θα μπορέσει να συνεργαστεί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βιαστούν για να μειώσουν την επιρροή του κ. Αραφάτ, αναλαμβάνοντας δράση κατά της τρομοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή