Πάουελ: Δεν είχα ισχυρές αποδείξεις για τον Σαντάμ

Πάουελ: Δεν είχα ισχυρές αποδείξεις για τον Σαντάμ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ομιλητικός και ευδιάθετος, στην πρώτη του συνάντηση με εκπροσώπους των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ύστερα από την εγχείρηση που υπέστη προ τριών εβδομάδων για καρκίνο του προστάτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, αναφέρθηκε εκτενώς στο επίμαχο πρόβλημα των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε αχίλλειο πτέρνα της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Μπους.

Απροσδόκητη ειλικρίνεια

Σε μια απροσδόκητα ειλικρινή αποστροφή του, ο Κόλιν Πάουελ αναγνώρισε ότι δεν διέθετε «σκληρές αποδείξεις» όταν υποστήριζε, από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE, στις 5 Φεβρουαρίου του 2003, ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν διατηρούσε υπόγειους διαύλους με την Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

«Δεν είδα κάποιο «καπνισμένο περίστροφο», κάποιες χειροπιαστές αποδείξεις γύρω από αυτήν τη διασύνδεση», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος στην επίμαχη συνεδρίαση δεν είχε διστάσει να δηλώσει ότι «το Ιράκ σήμερα υποθάλπει ένα φονικό τρομοκρατικό δίκτυο, με επικεφαλής τον Αμπού Μουσαάμπ αλ Ζαρκάουι, συνεργάτη του Οσάμα μπιν Λάντεν».

Πάντως, ο Κόλιν Πάουελ υπερασπίστηκε την επιλογή του προέδρου Μπους να επιτεθεί κατά του Ιράκ, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες για τα πολυθρύλητα όπλα μαζικής καταστροφής του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν απέβησαν άκαρπες.

«Ο πρόεδρος αποφάσισε ότι όφειλε να δράσει γιατί πίστευε ότι οποιοδήποτε κι αν ήταν το μέγεθος των οπλοστασίων, οτιδήποτε κι αν πίστευε κανείς γι’ αυτά, η περιοχή βρισκόταν σε κίνδυνο, η Αμερική βρισκόταν σε κίνδυνο, επομένως έπρεπε να δράσει, όπως και έπραξε». Συμπλήρωσε δε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν απαγορευμένα όπλα εναντίον του Ιράν και των Κούρδων, επομένως, ακόμη και αν δεν κατείχε, στις παραμονές του πολέμου, όπλα μαζικής καταστροφής, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα τα παρασκεύαζε εκ νέου, από τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα θα έχανε το ενδιαφέρον της για το θέμα αυτό. Στο μεταξύ, η αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Μπους απέσυρε αθόρυβα από το Ιράκ 400 Αμερικανούς στρατιωτικούς ειδικούς.

Εψαχναν για όπλα

Οι επιστήμονες αυτοί πραγματοποιούσαν εξονυχιστικές έρευνες σε όλη τη χώρα, αναζητώντας ίχνη χημικών ή βιολογικών όπλων του ανατραπέντος καθεστώτος Σαντάμ.

Η απόσυρση της ομάδας των Αμερικανών ειδικών ερμηνεύεται ως παραίτηση της αμερικανικής κυβέρνησης από την ελπίδα να εντοπισθούν τα εν λόγω οπλικά συστήματα, η υποτιθέμενη ύπαρξη των οποίων αποτέλεσε το κυριότερο πρόσχημα για την εξαπόλυση του πολέμου.

Αλλο δημοσίευμα, αυτήν τη φορά της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», αναφέρει ότι ο επικεφαλής της «Ομάδας Επιθεώρησης του Ιράκ» που έχει συγκροτηθεί από τη CIA, Ντέιβιντ Κέι, είναι έτοιμος να παραιτηθεί και ότι η οικογένειά του εκφράζει φόβους για την ασφάλειά του.

Σχολιάζοντας την απόσυρση των 400 Αμερικανών ειδικών, ο Τζόζεφ Τσιριντσιόνε, εκπρόσωπος του έγκυρου Ινστιτούτου Κάρνεγκι, έκανε λόγο για «ισχυρό πλήγμα… που υπονοεί ότι σε ανώτατα επίπεδα (της αμερικανικής κυβέρνησης) συνειδητοποιείται πλέον ότι το παιχνίδι τελείωσε».

Ευθείες βολές

Πρόσφατα το Ινστιτούτο Κάρνεγκι κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση Μπους ότι διέστρεψε συστηματικά τα πραγματικά δεδομένα, προβάλλοντας μια παραπλανητική εικόνα για τον κίνδυνο που υποτίθεται ότι αντιπροσώπευε το Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή